Από τον Χρήστο Νέζο
Πατάτες τηγανητές: Χωρίς καμμία αμφιβολία το πιο αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Είναι στη μνήμη όλων μας
καταγεγραμμένο, συνδεδεμένο με τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια.
Δεν θα ξεχάσω τους τσακωμούς με την αδελφή μου όταν μας έφτιαχνε πατάτες τηγανητές η γιαγιά μου και της έκλεβα κάποιες από το πιάτο της.
Πέρασα εποχές που τις αγαπούσα και διαφορετικά. Θυμάμαι ένα διάστημα τις προτιμούσα με ρίγανη, μετά πέρασα μια περίοδο που τις έτρωγα με λεμόνι, αλλά κατέληξα στις κλασικές της παιδικής μου θύμησης.
Συνταγή
4 πατατες Ναξου https://easnaxos.com/
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτάλια της σούπας φρέσκο βούτυρο της Ε.Α.Σ Νάξου
150 Γραμμάρια γραβιέρα Νάξου
Εδώ στις Αλυκές της Νάξου δίπλα στη χώρα άναψα φωτιά και θυμήθηκα τη γιαγιά μου την Σάβω, που μας έφτιαχνε πατάτες τηγανητές κομμένες, όχι κυδωνάτες, αλλά στρογγυλές, όταν μας τις τηγάνιζε στη φωτιά.
Για να φτιάξετε τις νοστιμότερες τηγανητές πατάτες φίλοι μου πρέπει να έχετε πατάτες Νάξου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και το TIP: όταν αρχίσουν να παίρνουν το χρυσό χρώμα ρίχνεται μια κουτάλια φρέσκο βούτηρο και τις κατεβάζετε από τη φωτιά βάζοντάς τες σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια φίλοι μου τις σερβίρετε τρίβοντας πάνω τους γραβιέρα Ναξου.

Τηγανίζουμε πατάτες στην παραλία της Αλυκής της Νάξου
Την συνταγή αυτή την παρουσίασα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “το πρωινό” με την Φαίη Σκορδά στης 13 Ιουλίου 2017
και φυσικά επειδή μου άρεσε πολύ το κόνσεπτ το συμπεριέλαβα και στο βιβλίο μου Μαγειρεύοντας στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. http://www.oceanosbooks.gr/firstpage.asp?cmsid=15&bcatid=2
Με τον τίτλο Γαστρονομικό φετίχ

Μαγειρεύοντας στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ