Από τον Χρήστο Νέζο
Τσικνοπέμπτη με ενημέρωση, χορό, τραγούδι και καλό φαγητό στη συνάντηση δημοσιογράφων, που διοργάνωσε η Γραβιέρα Νάξου στην Αθήνα.

Καρπάτσιο από φιλέτο μόσχου ρολλάκι με παλαιωμένο κεφαλοτύρι Νάξου, άγρια ρόκα, φράουλες σε ζύμωση & καψαλισμένο κρεμμυδάκι πίκλα
Άλλο ένα αυθεντικό γλέντι Νάξου έζησαν οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι της Γραβιέρας Νάξου την Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου 2024 στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στην Αθήνα. Είναι γνωστά πια τα καλέσματα του προέδρου της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρη Καπούνη για την αυθεντικότητα της Αιγαιοπελαγίτικης φιλοξενίας.
Πρωταγωνιστής της βραδιάς η Γραβιέρα Νάξου, που σερβιρίστηκε σε διάφορες γαστρονομικές εκδοχές. Πρωταγωνιστής επίσης και τα μοναδικά κρέατα, τα οποία και λόγω της ημέρας, είχαν την τιμητική τους. Η μοσχαρίσια ταλιάτα, τα ταρτάρ, το ψαρονέφρι και τα παϊδάκια από την Νάξο δεν ξεχνιούνται όπως δήλωναν οι καλεσμένοι.

Οι παρουσιαστές των πρωινών εκπομπών της ενημέρωσης έδωσαν το «παρών» ΑΝΤ1 Μαρία Αναστασοπούλου, OPEN οι δυο παρουσιαστές Παναγιώτης Στάθης και Γιάννης Κολοκυθάς, MEGA Σαββατοκύριακο Στέλλα Γκαντώνα, από το κανάλι της βουλής η Αλεξία Κουλούρη, από του Αταίριαστους ΣΚΑΙ η Τίνα Μιχαηλίδου, η Αλεξία Τασούλη και ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Δεκατιανοί ΣΚΑΙ, Γιώργος Κούσουλας.
Στα πλαίσια της συνάντησης αυτής υπήρξε ενημέρωση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου στην Ελλάδα και τη Γερμανία» με διακριτικό τίτλο “The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.” και στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές των ενημερωτικών εκπομπών των Ελληνικών καναλιών απόλαυσαν ένα μοναδικό μενού που έχει ετοιμάσει η σεφ από την Σχοινούσα Φιλίτσα Καραμανλή με προϊόντα που είχαν έρθει όλα από την Νάξο.

Η σεφ που ετοίμασε το μενού της γιορτής Φιλίτσα Καραμανλή του εστιατορίου Μπαλκόνι στις Κυκλάδες με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ Δημήτρη Οικονόμου και την σύζυγό του Δημοσιογράφο – συγγραφέα Αλεξία Κουλούρη

Κώστας Παπαχλιμίτζος από την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 Συνδέσεις με την Ζωή Κρονάκη, Δημήτρη Γιατζόγλου, Χρήστο Νέζο και Κώστα Λασκαράτο.

Η Μαρία Αναστασοπούλου με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρη Καπούνη

Τσικνοπέμπτη 2024

Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ. κα Κατερίνα Μονογιού και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ κος Παύλος Χρηστίδης.

Η επιχειρηματίας Αλέκα Γκαντώνα, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Έλσα Νέζου και η Στέλλα Γκαντώνα του mega Σαββατοκύριακο

Ο Ναξιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Πιτταράς με την Φιλίτσα Καραμανλή σεφ της Σχοινούσας

Ταρτάρ από φιλέτο μόσχου με παστεριωμένο κρόκο αβγού πάνω σε άχυρο πατάτας Νάξου & αφρό από γραβιέρα ΕΑΣ Νάξου
Το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει όταν ανέβηκε στο πάλκο μια από τις λίγες γνήσιες λαϊκές φωνές του Αιγαίου η Λέτα Κορρέ

Λέτα Κορρέ
Το χορό άνοιξε η Μαρία Αναστασοπούλου με την Στέλλα Γκαντώνα που απέδειξαν για άλλη μια φορά πόσο καλά γνωρίζουν τους νησιωτικούς χορούς .

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου με την βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογιού και την Μαρία Αναστασοπούλου

Μονογιού, Γκαντώνα, Αναστασοπούλου

Το μικρόφωνο πήρε και ο γνωστός επιχειρηματίας της Νάξου Μιχάλης Κρητικός που κράτησε το λαϊκό πρόγραμμα μαζί με τον Μιχάλη Λιαγούρη επίσης από την Νάξο

ACTION 24 παρέα με το ζευγάρι της πρωινής εκπομπής Νίκο Υποφάντη Ντόρα Κουτροκόη τον Ξενοφώντα Σκιντζή και Ιάκωβο Βαλέρη
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο προϊστάμενος στη διεύθυνση του γραφείου προώθησης αγροτικών προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, κος Ταβουλάρης Νικόλαος που μιλώντας στους καλεσμένους έδωσε έμφαση στους στόχους του προγράμματος, που αφορούν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα ΠΟΠ, με πρωταγωνιστή το τυρί «Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ». Επιπλέον, έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Ο προϊστάμενος του γραφείου προώθησης αγροτικών προϊόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νικόλαος Ταβουλάρης ο Ιάκωβος Βαλέρης και ο διατροφολόγος, Παναγιώτης Κεμάλης
Στην έναρξη της ομιλίας του, ο κος Ταβουλάρης σημείωσε την αύξηση των εξαγωγών την τριετία 20-22, καθώς και το όφελος που λαμβάνουν οι Ενώσεις Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στις εκστρατείες προώθησης των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. Οι εκστρατείες αυτές, σχεδιάζονται για να δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην αγορά για τους γεωργούς της Ένωσης αλλά και για την ευρύτερη βιομηχανία τροφίμων, καθώς και για τη βελτίωση των επιχειρήσεών τους.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Καλαϊτζίδης, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της καμπάνιας είναι η διεθνής και εγχώρια αναγνώριση του προϊόντος στις αγορές, ενημέρωσε το κοινό για τα χαρακτηριστικά της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, ιδίως όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση και τέλος έκανε αναφορά στις δραστηριότητες προβολής, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα με στόχο την προώθηση της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ στις χώρες-στόχους της καμπάνιας.
Την εκδήλωση ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο διατροφολόγος, κος Παναγιώτης Κεμάλης, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την διατροφική αξία της Γραβιέρας Νάξου τονίζοντας ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πλούσια σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β, καθώς και μεταλλικά άλατα. Επίσης, υπογράμμισε ότι μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Το ΜΕΝΟΥ Από την Φιλίτσα Καραμανλή
Καλωσόρισμα
Γραβιέρα Νάξου
Καρπάτσιο από φιλέτο μόσχου ρολάκι με παλαιωμένο κεφαλοτύρι Νάξου, άγρια ρόκα, φράουλες σε ζύμωση & καψαλισμένο κρεμμυδάκι πίκλα
Ορεκτικά & σαλάτες
Ταρτάρ από φιλέτο μόσχου με παστεριωμένο κρόκο αβγού πάνω σε άχυρο πατάτας Νάξου & αφρό από γραβιέρα ΕΑΣ
Κυκλαδίτικη σαλάτα με ντοματίνια, ξυνομυζήθρα, τραγανά παξιμάδια, φρέσκα μυρωδικά και μαριναρισμένο κρίταμο
Ανάμεικτα φύλλα σαλάτας, λιαστή ντομάτα, παλαιωμένο κεφαλοτύρι Νάξου & βινεγκρέτ με παλαιωμένο βαλσαμικό ξίδι
Τυρολουκουμάδες με γραβιέρα Νάξου, φρέσκα μυρωδικά και μαρμελάδα ντοματίνι αρωματισμένη με αστεροειδή γλυκάνισο
Κύρια πιάτα
Ψαρονέφρι Νάξου σοτέ με ρακή, σύκα και βερύκοκα αποξηραμένα πάνω σε πουρέ πατάτας Νάξου
Ταλιάτα από κόντρα μόσχου στη σχάρα με ψητά λαχανικά & κρέμα μανιταριών
Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα
Πατάτες τηγανιτές Νάξου
Τζατζίκι με γιαούρτι ΕΑΣ
Γλυκό
Μους με γιαούρτι ΕΑΣ και γλυκό του κουταλιού Κίτρο
Μίνι σαραγλί με βούτυρο ΕΑΣ φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο και καρύδι