Στέλλα Κονιτοπούλου: Ο δικός μου Κυνίδαρος – Νάξος
Τραγουδίστρια

Ο Κυνίδαρος είναι το χωριό στο οποίο γεννήθηκα, αγαπώ και επισκέπτομαι με την πρώτη ευκαιρία που θα έχω, μιας και μένω στην Αθήνα. Ένα μέρος φορτισμένο με αναμνήσεις για μένα.




Η πρώτη μου ανάμνηση είναι από το νηπιαγωγείο του χωριού, στο οποίο ήμασταν μόνο δύο μαθητές, ο Ιάκωβος Κλουβάτος κι εγώ!



Εδώ με τον πατέρα μου Νικόλα Κλουβάτο και τη μαμά μου Αγγελική Κονιτοπούλου.
Αργότερα, όταν ήμουν περίπου 5 ετών, θυμάμαι να μας βάζει η δασκάλα να φυτέψουμε το δικό μας δεντράκι δίπλα από το σχολείο του χωριού. Τότε εκεί ήταν βουνό, ξερότοπος. Σήμερα αυτά τα δεντράκια που φυτέψαμε τότε με τους συμμαθητές μου, έχουν γίνει ένα πυκνό δασύλιο και μέσα σε αυτό είναι πάντα το δικό μου δέντρο.

Η Στελλα με τα αδελφια της. Στέλλα Κονιτοπούλου-Κλουβάτου – Βασίλης Κλουβάτος – Μαρία Κλουβάτου.
Όταν ήμουν 6 ετών, φύγαμε από τη Νάξο, με την οικογένειά μου, για να αναζητήσουμε καινούργια, καλύτερη ζωή, από οικονομικής άποψης. Επιστρέφαμε όμως εκεί τα καλοκαίρια και αυτή είναι μία συνήθεια που την διατηρώ ακόμη και σήμερα, καθώς και ο σύζυγός μου είναι από το ίδιο μέρος.

Εκεί υπάρχει ακόμη το πατρικό μου σπίτι, δίπλα στο καφενείο «Στου Βασιλαρακιού» (τηλ. 22850-32088) , που ανήκει στην οικογένεια του πατέρα μου, Νικόλα Κλουβάτου, εδώ και τρεις γενιές. Αυτό είναι και το μέρος το οποίο επισκέπτομαι πρώτα, μόλις φτάσω στον Κυνίδαρο. Εκεί θα πιω τον ελληνικό καφέ σε ποτήρι του κρασιού – που δεν έχω καλύτερο! – συνοδεία του χειροποίητου γλυκού της ημέρας. Το καφενείο αυτό, στις μέρες μας, έχει γίνει διάσημο για το εκπληκτικής ποιότητας ντόπιο κρέας που σερβίρει μαζί με τις πεντανόστιμες πατάτες και τα τυριά του νησιού. Εκεί φυσικά, τρώμε και το μεσημεριανό μας, το οποίο συνοδεύουμε με τσίπουρο ή κρασί παραγωγής του εξαδέλφου μου, Βασίλη Κλουβάτου!


Το «κεφάλαιο» των τυριών όμως, δεν κλείνει εκεί! Έχω την τύχη να έχω απευθείας πρόσβαση σ’ένα θαυμάσιας ποιότητας «αρσενικό» τυρί και σε μυζήθρα, την οποία απολαμβάνω φρέσκια με λίγο αλάτι, όταν είναι ακόμη ζεστή. Η οικογένεια του συζύγου μου έχει παράδοση στην παραγωγή τυριών, που ξεκίνησε από τον γαμπρό του Δημήτρη Καρποντίνη και σήμερα έχει περάσει στον γιό του Γιώργο, ο οποίος έχει φτιάξει πια τη δική του μονάδα παραγωγής παραδοσιακών ντόπιων τυριών με την επωνυμία «Το Αξιώτικο» (τηλ. 22850-23766).

Ο Κυνίδαρος εκτός από αξιόλογος γαστρονομικός προορισμός, είναι κι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς για να απολαύσει το ιδιαίτερο φυσικό του περιβάλλον. Από το ποτάμι του ως την πηγή Γαρίνου, έχει πολύ ωραίες διαδρομές για όλους. Επίσης, εκεί ο επισκέπτης μπορεί να έρθει πολύ κοντά στην παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας. Είτε μέσα από τα γλέντια που στήνουν οι συγχωριανοί μου, είτε επισκεπτόμενος χώρους που σώζονται άθικτοι, όπως το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού, το οποίο λειτουργεί σήμερα ως εκθεσιακός χώρος. Καθώς, απέχει μόλις 16km από την Χώρα αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε!

Η μικρή μου ξενάγηση κλείνει με δύο απλές, παραδοσιακές συνταγές, που έχω μάθει από την γιαγιά μου, Φλώρα Κλουβάτου και τη μητέρα μου, Αγγελική Κονιτοπούλου.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
5 Μεγάλες Πατάτες
2 Κρεμμύδια ξερά
1 Φλιτζάνι λάδι για τηγάνισμα
Αλάτι (ρίχνουμε κατά βούληση)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνικαι το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Έχουμε καθαρίσει τις πατάτες και τις έχουμε κόψει, όπως τις κάνουμε τηγανητές.
Επίσης έχουμε κόψει τα κρεμμύδια φετουλες, όπως και τις πατάτες.
Ρίχνουμε στο τηγάνι πρώτα τις πατάτες και από πάνω τοποθετούμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Τα αφήνουμε να ροδίσουν από την κάτω πλευρά τα γυρίζουμε, ούτως ώστε τα κρεμμύδια να βρεθούν στον πάτο του τηγανιού, για να μαγειρευτούν εξίσου.
Όταν ροδίσουν κι αυτά, το φαγητό είναι έτοιμο και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πιάτο.
Ιδανικά, το συνοδεύουμε με χόρτα.

ΜΠΙΖΕΛΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Υλικα:
1 κιλό μπιζέλια
6 αυγά
Λάδι για το τηγάνισμα (1 Φλιτζάνι)
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Έχουμε καθαρίσει τα μπιζέλια και τα έχουμε πλύνει.
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει.
Όταν ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε τα μπιζέλια τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να ψηθούν.
Τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές να μαλακώσουν.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και όταν είναι έτοιμα τα μπιζέλια, ρίχνουμε τα αυγά μέσα στο ίδιο τηγάνι.
Όπως ακριβώς κάνουμε όταν φτιάχνουμε μια ομελέτα, περιμένουμε να ετοιμαστούν και τα αυγά και τα σερβίρουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη πιατέλα