Από τον Χρήστο Νέζο
Με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Γαστρονομία» Η 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5o Food Experience Graviera Naxos 2023 αφήνουν το αποτύπωμα τους στίς μεγάλες γιορτές της Ελλάδας.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5o Food Experience Graviera Naxos 2023
Μουσική, βραβεύσεις, λαμπερές παρουσίες και πλήθος κόσμου
Τα μεγαλύτερα γαστρονομικά events του Αιγαίου, η 14η Γιορτή Πατάτας Νάξου και το 5o Food Experience GravieraNaxos, διοργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και τον Aegean Voice107,5 το τριήμερο 1-3 Σεπτεμβρίου 2023
Οι εκδηλώσεις είχαν, ως θέμα, «Κλιματική Αλλαγή και Γαστρονομία», σε μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν και να προβληματίσουν για τις καταστροφικές αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και επηρεάζουν άμεσα τον πρωτογενή τομέα.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου απένειμε φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα βραβεία NaxianExcellence Awards. . Σε αυτή τη διοργάνωση βραβεύθηκαν η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (το βραβείο της οποίας παρέλαβε ο φυσικός, μετεωρολόγος και καθηγητής της σχολής Μετεωρολογίας, Νίκος Δρης) Οι Μετεωρολόγοι Τάσος Αρνιακός (ΑΝΤ1), Γιώργος Τσατραφύλλιας (Alpha), Νικολέτα Ζιακοπούλου (ΕΡΤ) ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (Action 24) καθώς και ο Ναξιώτης Νίκος Δρής για τη σημαντική τους προσφορά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού μέσω των καθημερινών καιρικών τους προβλέψεων.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρης Καπούνης βράβευσε τον Μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 Τάσο Αρνιακό

Η Ναταλία Δραγούμη παραδίδει το βραβείο στη Νικολέττα Ζιακοπούλου Μετεωρολόγο της ΕΡΤ

Ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου βραβεύει τον Γιώργο Τσατραφύλλια Μετεωρολόγο του καναλιού ALPHA

Η Στελλίνα Κονιτοπούλου με τον βραβευμένο Μετεωρολόγο του καναλιού Action24 Δημήτρη Παπαιωάνου
Στην εκδήλωση τιμήθηκε, ακόμη, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, για την προβολή της Νάξου μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (International Federation Journalists), μέλη της οποίας φιλοξενήθηκαν στο Νησί της Αριάδνης από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου τον Απρίλιο του 2023

Το τιμητικό βραβείο για την προσφορά της στην Διεθνή προβολή της Νάξου στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου παρέδωσε ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρης Καπούνης
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και άνθρωποι του θεάματος που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η Ναταλία Δραγούμη και ο Κώστας Καζάκος, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

14η Γιορτή Πατάτας 2023
Επίσης, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, για δεύτερη σερί διοργάνωση, δύο εξαιρετικοί σεφ, η νικήτρια του διαγωνισμού MasterChef 2023, Μαρία Μπέη και ο Δημήτρης Μπέλλος, οι οποίοι επιμελήθηκαν τα γευστικά πιάτα που απόλαυσαν οι επισκέπτες της γιορτής ενώ μαγείρεψαν κιόλας επί σκηνής, μαζί με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης, Χρήστο Νέζο και Ελένη Λαζάρου, ένα πιάτο ΝΙΟΚΙ με τους γευστικούς… πρωταγωνιστές την Γραβιέρα και την Πατάτα Νάξου!
Τα γαστρονομικά events της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου είχαν, όμως και έντονο άρωμα τέχνης και πολιτισμού φέτος. Δύο καταξιωμένοι και ταλαντούχοι εικαστικοί, η Ματίνα Σταυροπούλου και ο Νίκος Κανόγλου, παρουσίασαν μια performance-διαμαρτυρία για την εξαφάνιση των ειδών λόγω της κλιματικής κρίσης, με ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Οι εικαστικοί Ματίνα Σταυρόπουλου, Νίκος Κανόγλου

Ο εικαστικός Νίκος Κανόγλου σε ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤ και την εκπομπή με την Ζωή Κρανάκη και τον Δημήτρη Γιατζόγλου στους Μύλους του χωριού Τρίποδες Νάξου
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ευχαρίστησε τους επισκέπτες των εκδηλώσεων αλλά και όσους βοηθούν στην προβολή των δύο «θησαυρών» του νησιού, ενώ δεσμεύθηκε πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα συνεχίσουν να δίνουν τον δικό τους αγώνα για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Α.Σ. Νάξου με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο Δημήτρη Καπούνη τους αντιπροέδρους Σταμάτη Σέργη, Ιάκωβο Βαλέρη, τον ταμία Ζαχαράτο με τους παρουσιάστες της βραδιάς δημοσιογράφους Χρήστο Νέζο και Ελένη Λαζάρου
Η βραδιά της γιορτής κύλισε όμορφα με το νησιώτικο γλέντι να απογειώνει ντόπιους και επισκέπτες από τα γύρο νησιά, αλλά και από όλη την Ελλάδα και Κύπρο. Στο τραγούδι η Στελλίνα Κονιτοπούλου και ο Γιάννης Πειραιώτης, βιολί ο Νίκος Μάκαρης και λαούτο ο Αντώνης Κονιτόπουλος και Κώστας Πατέλης.

Γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες

Ντάρι ντάρι ντάρι ντάρι στο γιαλό πετούν οι γλάροι…. Ελένη Λαζάρου, Χρήστος Νέζος, Ναταλί Κάκκαβα, Κατερίνα Ψαρρά.
Το πλούσιο φαγητό με το τιμώμενο πρωιών να πρωταγωνιστεί σε πάρα πολλές νόστιμες και πρωτότυπες εκδοχές, ενθουσίασε για άλλη μια φορά τους ουρανίσκους. Μπίρες ALFA, αναψυκτικά από την οικογενειακή συλλογή της εταιρείας Κλιάφα, παγωτά της Nestle ήταν τα συνοδευτικά της βραδιάς που συνέβαλαν με την ποιότητα του στην εξαιρετική έκβαση της γιορτής.
Το μεσημέρι της δεύτερης μέρας πριν τη μεγάλη γιορτή οι καλεσμένοι δοκίμασαν την κουζίνα του γαστρονομικού νησιού με τα Π.Ο.Π. προϊόντα στο εστιατόριο Απόλαυση στην όμορφη περιοχή Καστράκι

Το κύριος μενού περιελάμβανε ντόπιο μοσχαράκι λεμονάτο με φρέσκιες τηγανίτες πατάτες Νάξου νέας σοδειάς.

Γρηγόρης Γκουντάρας, Νάταλι Κακκαβά, Δημήτρης Καπούνης

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πολίτης επιστημονικός σύμβουλος της ΕΑΣ Νάξου με τον Δημήτρη Καπούνη και τους καλεσμένους του FOOD EXPERIENCE GRAVIERA NAXOS στο γεύμα στο Καστράκι.

Ο Μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 Τάσος Αρνιακός με τον Μιχάλη Κρητικό ιδιοκτήτη του Iphimedia luxury hotel

Από τα πρώτα πιάτα της Αξιωτάκης παραδοσιακής Απόλαυσης στο Καστράκι, Γραβιέρα Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών φρέσκια αρωματική και νόστιμη αλλά και σαγανάκι με μέλι και σουσάμι
Τιμώμενο νησί για το 5o Food Experience GravieraNaxos τα Κουφονήσια που οι καλεσμένοι επισκευτηκαν την πρωτη μέρα του τριημέρου για να θαυμάσου απο κοντά τις ομορφιές του νησιού και να γευτούν την τοπική γαστρονομία με τα Π.Ο.Π. προιόντα της Νάξου

Κουφονήσια

Κουφονήσια
8:45 π.μ και το καΐκι του καπετάν Πράσινου έμπαινε στο λιμάνι του πάνω Κουφονήσι με τους καλεσμένους να δοκιμάζουν πάνω στο παραδοσιακό Ελληνικό σκαρί το πρώτο Κουφονησιώτικο σάντουιτς όπως παλιά έφτιαχναν οι ψαράδες. Ψωμί με πατάτες στη μέση αντζούγιες, γραβιέρα και ξυλάγγουρο. Ένα πραγματικό γκουρμέ πιάτο που φέρνει το χθες της διατροφής στην διεθνή Γαστρονομία.

Η master chef 2023 Μαρία Μπέη με τον chef Δημήτρη Μπέλο

Ναταλία Δραγούμη και Έλσα Νέζου στο καΐκι για Κουφονήσια
Από το καΐκι ξεκίνησαν και οι ζωντανές συνδέσεις με τα κανάλια εθνικής εμβέλειας για τις ανταποκρίσεις των γιορτών. Πρώτο ξεκίνησε το mega στην εκπομπή κοινωνία ώρα mega με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Άνθη Βούλγαρη.
Ο ΣΚΑΙ με τον Δημήτρη ΟΙκονόμου και τον Άκη Παυλόπουλου από την μαγική γαλάζια παραλία στο Κουφονήσι παρουσίασαν τοπική γαστρονομία με την ξακουστή στριφτή πίτα στο τηγάνι με πατάτα και γραβιέρα

LIVE Μαγειρική στον ΣΚΑΙ
ο ΑΝΤ1 με την καλοκαιρινή εκπομπή του Γιώργου Γρηγοριάδη και Ηρώ Ράντου αφιέρωσαν και αυτοί με τη σειρά τους LIVE μετάδοση, όπως και η εκπομπή Δεκατιανοί του ΣΚΑΙ με τον Γιάννη Πιτταρά και Γιώργο Γρηγοριάδη.
Γαστρονομικές εμπειρίες του Τριημέρου στο κτήμα Perivoli του Νίκου Ανευλαβή στο χωριό Μέλανες σε Cooking lessons με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και την Ελένη Λαζάρου να μεταφέρει στους τηλεθεατές της πρωινής ζώνης μαθήματα μαγειρικής Ελληνικής κουζίνας σε ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Live μετάδοση του 5ου Food Experience Graviera Naxos 2023 στην τηλεόραση του ALPHA

Μαθήματα παραδοσιακής Ναξιώτικης κουζίνας από τον Νίκο Ανευλαβή με την γυναίκα του

Πρωταγωνίστρια των Cooking lessons στο Perivoli η γιαγιά εδώ απο την live μετάδωση στον ALPHA με την Ελένη Λαζάρου
Το αποχαιρετιστήριο γεύμα του τριημέρου δόθηκε στην ψαροταβέρνα Πατατόσπορος στην παραλία της Αγίας Άννας

Πατατοσαλάτα Γραβιέρα Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνετερισμών, με θαλασσινούς ψαρομεζέδες στον Πατατόσπορο στην Αγία Άννα

Χρήστος Νέζος, Γρηγόρης Γκουντάρας, Νάταλι Κάκκαβα, με τον Μετεωρολόγο του ALPHA Γιώργο Τσατραφύλλια

Έλσα Νέζου, Τίνα Καραφίνα, Ελένη Λαζάρου με τον Γιώργο Καραμπάτσο Ιδιοκτήτη του Iliadasunsetsuites και Iliadavillas

H Μετεωρολόγος της ΕΡΤ Νικολέττα Ζιακοπούλου με τον σύζυγο της Γιώργο Βερβέρα

Ο Μετεωρολόγο του καναλιού Action24 Δημήτρης Παπαιωάνου

Μιχάλης Κρητικός, Δημήτρης Καπούνης, Χρήστος Νέζος

Κωνσταντίνος Καζάκος με το επιδόρπιο καρπούζι και πεπόνι που στην Νάξο σερβίρονται με γραβιέρα Νάξου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών

Οι Δημοσιογράφοι Θανάσης Παπακώστας από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Μαρία Σταθόπουλου Ειδήσεις ΕΡΤ και φωτεινή Νάσου από το Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1

Μεσημέρι στην Αγία Άννα 3 Σεπτέμβρη 4o Food Experience Graviera Naxos 2023 Χρήστος Νέζος, Μαρία Αντωνιάδου, Δημήτρης Γκοσμάνης
;
;
;
Διαβάστε στο wetravel.gr Μποτσουάνα διασχίζοντας μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου

Botswana the Capital