Από τον Χρήστο Νέζο
Λαγάνα το διαφορετικό ψωμί της πρώτης μέρας της μεγάλης Σαρακοστής. Το ψωμί, που στο άκουσμα του και μόνο, μας φέρνει στο μυαλό μας οικογενειακές αναμνήσεις, αναμνήσεις από τις αποκριές και την Καθαρή Δευτέρα.

Σαρακοστιανό τραπέζι με λαγάνες και άλλα νηστίσιμα.
Το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, http://el.wikipedia.org/wiki/Λαγάνα
Η λαγάνα για μένα, όπως πιστεύω και για πολλά παιδιά, ήταν η πρωταγωνίστρια της ημέρας μιας και σαν παιδί δεν μου άρεσαν τα συμπαραμαρτούντα του τραπεζιού ψαρικά, τουρσιά, φασολάδες και ταραμάδες. Όταν μεγάλωσα τα λάτρεψα όλα αυτά βέβαια!
Η μαμά μου έπαιρνε λαγάνες από διάφορους φούρνους για να δοκιμάσει και να βρεί την καλύτερη.
Τη συνταγή της Λαγανάς που φτιάχνω τα τελευταία χρόνια και αρέσει πολύ στους φίλους μου, τη φτιάχνω και άλλες φορές όταν κάνω τραπέζι και θέλω κατι διαφορετικό σε ψωμάκια.
Τα υλικά, που σας δίνω, είναι για δύο κανονικού μεγέθους λαγάνες, εγώ όμως τις κάνω τέσσερις μικρές.
Η συνταγή της ωραιότερης λαγάνας του κόσμου φίλοι μου θέλει:
4 Μικρές κούπες Αλεύρι ολικής άλεσης
2,5 Κούπες χλιαρό νερό
2 Κουταλιές μεγάλες ταχίνι
1,5 Φακελάκι ξηρή μαγιά η 25 γραμμάρια νωπή
1 Κουτάλια ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
1 Κουταλιά μέλι
Και για το τέλος
1 Κουταλιά μέλι
2 Κουταλιές νερο
Μισή κούπα ξανθό σουσάμι
3 Κουταλιές μαύρο σουσάμι
Σε ενα μπολ ρίχνουμε τη μια κούπα με το χλιαρό νερό, το μέλι, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε για να διαλυθούν. Προσθέτουμε και 2 κουταλιές αλεύρι και τα αφήνουμε για λίγο σκεπασμένα με ένα καθαρό πανί για να αφρίσει η ζύμη μας.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την άλλη κούπα με το υπόλοιπο χλιαρό νερό, ρίχνουμε το ταχίνι να διαλυθεί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα, που είχαμε φτιάξει με τη μαγιά, το αλάτι και το αλεύρι μας. Ζυμώνουμε σιγά φτιάχνοντας μια ωραία ελαστική ζύμη την οποία αφήνουμε πάνω από μια ώρα για να φουσκώσει.
Εγώ τη βάζω κοντά στο τζάκι.
Σε δυο ταψιά βάζουμε αντικολλητική μεμβράνη ή λαδόκολλα και απλώνουμε στο γνωστό οβάλ σχήμα από 2 στο καθένα. Πρέπει να προσέξουμε οι λαγάνες μας να μην έχουν μεγαλο πάχος.
Τις αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι λιγο.
Σε μια κούπα διαλύουμε το μέλι σε ζεστό νεράκι και με ένα πινέλο αλείφουμε τις λαγάνες μας, στη συνέχεια τις πασπαλίζουμε με το σουσάμι – ξανθό και μαύρο – και αν θέλουμε με το δάχτυλο μας κάνουμε τις γνωστές λακούβες.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ρίχνουμε τα ταψιά με τις λαγάνες μας για περίπου μισή ώρα.
Όταν τις βγάλουμε από το φούρνο, όπως είναι ζεστές οι λαγάνες μας, μπορούμε να περάσουμε με το πινέλο λίγο από το διαλυμένο μέλι στο νερό που είχαμε φτιάξει.
Καλή επιτυχία φίλοι μου...