Από τον Χρήστο Νέζο Αποστολή στη Λακωνία
Ψαρέψαμε και δοκιμάσαμε οξύρρυγχους, σολομούς και πέστροφες στον….Ταΰγετο! Στους πρόποδες του μαγικού βουνού στο σκαρφαλωμένο μέσα στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά χωριό Καστόρειο, εκεί που η οικογένεια Γεροντίδη φτιάχνει τα διάσημα G.FISH προϊόντα.

Αναζητώντας σολομούς, πέστροφες και οξύρρυγχους
Αρχές του χειμώνα 2022 βρεθηκα στον πανέμορφο Μυστρά ως εισηγητής στο 1ο Διεθνές Forum Γαστρονομίας και Τουρισμού οι ντόπιοι άνθρωποι που γνώρισα μου είπαν πως πριν φύγω θα έπρεπε οπωσδήποτε να επισκεφθώ ένα ιχθυοτροφείο που παράγει καπνιστό οξύρρυγχο, σολομό και πέστροφα στις πλαγιές του Ταϋγετου .
Η παραγωγή καπνιστών ψαριών στον Ταΰγετο μου φάνηκε αλλόκοτη καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της πεστροφοπαραγωγής προέρχεται από την Ήπειρο. ‘Ετσι πριν πάρω τον δρόμο της επιστροφής ξεκίνησα για το Καστόρι. Η διαδρομή μου έδωσε μία πρόγευση από το τι θα ακολουθούσε. Παντού δέντρα και πανέμορφα τοπία που με ταξίδευαν σε άλλες εποχές.

Το ιχθυοτροφείο Γεροντίδη στο χωριό Καστόρειο Λακωνίας

Με τον Γιάννη Γεροντίδη στο ψάρεμα του σολομού, της πέστροφας και του οξύρρυγχου στο Καστόρειο Λακωνίας
Ο Γιάννης Γεροντίδης G.FISH μας περίμενε στην είσοδο του κατάφυρου γραφικού χωριού και μας οδήγησε στην μονάδα του όπου τα ψάρια εκτρέφοντα και αναπαράγονται στα πεντακάθαρα , παγωμένα νερά των πηγών του Αγίου Μάμα που χύνονται στο κτήμα του μέσω ενός μικρού καταρράκτη.
Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το καπνιστήριο όπου τα ψάρια καπνίζονται με την παραδοσιακή μέθοδο καπνίσματος με ξύλο οξιάς και στην συνέχεια συσκευάζονται.
Μαζί με μας στο ιχθυοτροφείο και η φίλη μου σεφ Ντίνα Νικολάου και ο διάσημος γαστρονόμος και σύμβουλος των αστεριών Μισελέν Σεμπαστιάν Ριπάρ.
Η γαστρονομική μας περιπέτεια μόλις αρχίζει.
Αφού ψαρέψαμε σολομούς και πέστροφες με τις απόχες μαζί με την Ντίνα υπό βροχή, στον υδάτινο διάδρομο του ιχθυοτροφείου ο φιλόξενος οικοδεσπότης Γιάννης Γεροντίδης με την αδελφή του μας κάλεσε να δοκιμάσουμε τα πολυτιμα προϊόντα του. Το τζάκι ήταν αναμμένο από νωρίς στο μικρό χώρο μέσα στο ιχθυοτροφείο και η ατμόσφαιρα θύμιζε επίσκεψη σε οικογενειακό σπίτι στο βουνό. Η θέα από την τζαμαρία του Ταΰγετου με τα χειμωνιάτικα χρώματα ονειρική. Ο Γιάννης πρόθυμος να απαντήσει σε όλες μας τις απορίες που πρέπει να σας πω πως ήταν πολλές. Τα πρώτα τσιπουράκια είχαν κάνει την εμφάνιση τους και οι μεζέδες της υψηλής γαστρονομίας που φτιάχνουν σε εαυτό το χώρο οι οικογένεια Γεροντίδη είχαν αρχίσει να έρχονται η μια μετά την άλλη Ήταν όλα πεντανόστιμα. Καπνιστή και μαρινάτη πέστροφα, καπνιστό και μαρινάτο σολομό, καπνιστό οξύρρυγχο, αλείμματα πέστροφας , σολομού και χαβιάρι σολομού μας ενθουσίασαν. Κάποια στιγμή ο οικοδεσπότης αποχωρεί από τη μικρή τραπεζαρία και εμφανίζεται σε λίγα λεπτά με τρεις μεγάλους σολομούς που έφερε για να ρίξει στη συνέχεια στα κάρβουνα του τζακιού. Τι περιμένετε να σας πως για τη γευσιγνωσία του σολομού αυτού στα κάρβουνα? φυσικά και ήταν ανεπανάληπτος.

Στο τραπέζι γευσιγνωσίας η παρέα του Ταΰγετου δοκιμάζει τα μοναδικά προϊόντα της G.FISH με τον Γιάννη Γεροντίδη τον Χρήστο Νέζο, την δημοσιογράφο του ALPHA Ελένη Λαζάρου, την ‘Ελσα Νέζου, το Γάλλο Γαστρονόμο Σεμπαστιάν Ριπάρ και την chef Ντίνα Νικολάου με τον σύζυγο της

Χρήστος Νέζος – Ντίνα Νικολάου – Σεμπαστιάν Ριπάρ
Ενώ απολαμβάναμε τα γκουρμέ προϊόντα με ντόπιο τσιπουράκι ο Γιάννης μας μίλησε για την ιστορία της μονάδας που κληρονόμησε από τον πατέρα του και το 2001 εκσυγχρόνισε ο ίδιος μαζί με τις αδελφές και την μητέρα τους ενώ μας διηγήθηκε και την κινηματογραφική εμπειρία του όταν πήρε μέρος στην ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή
για τα γυρίσματα της οποίας χρειάστηκαν και ψάρια.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι Γιάννης Σμαραγδής στα γυρίσματα της ταινίας
Ο Γιάννης υποδύθηκε τον Ρώσο Ψαρά που πιάνει τους οξύρυγχους και στη συνέχεια βγάζει το χαβιάρι. Για τον ίδιο η πιο μαγική στιγμή της ταινίας είναι αυτή που γυρίστηκε στα studio της Φίνος Φιλμ στην Αθήνα, όπου είναι ο ίδιος μαζί με το Λάκη Λαζόπουλο στον ποταμό Βόλγα και πιάνουν τον οξύρρυγχο, τον σχίζουν και στη συνέχεια βγάζουν το χαβιάρι και το δίνουν να το δοκιμάσει, για πρώτη φορά, ο Βαρβάκης- δηλαδή ο Σεμπάστιαν Κοχ .
Αν σας βγάλει ο δρόμος στην Λακωνία συστήνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το ιχθυοτροφείο στο χωριό Καστορείο λίγο έξω από τη Σπάρτη. Είναι μία εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη ….. Φυσικά και θα αγοράσετε εκεί στο ιχθυοτροφείο τα μοναδικά τους προϊόντα αλλά νομίζω πως πρέπει αν αγαπάτε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα να τα ψάξετε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ.

Εντύπωση μεγάλη μας έκανε και η δοκιμή ενός προϊόντος που δεν γνωρίζαμε πως υπάρχει και ο Γιάννης Γεροντίδης μετά από μεγάλη έρευνα έφτιαξε και παρουσιάζει στο κόσμο της γαστρονομίας, πρόκειται για το καπνιστό συκώτι σολομού που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις

Φρέσκα Ραβιόλια με καπνιστή πέστροφα της G.FISH

Οξύρρυγχος στα πεντακάθαρα νερά του Ταΰγετου στο ιχθυοτροφείο Γεροντίδη το Καστόρειο Λακωνίας

Μπριζολάκι οξύρρυγχου

Πεστροφα μαρινάτη