Η 15η Γιορτή Πατάτας Νάξου εξέπεμψε SOS για το μέλλον της μοναδικής πατάτας ΠΓΕ
Αναδείχθηκαν προβλήματα, κατατέθηκαν προτάσεις.
Το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διοργάνωσε με επιτυχία τη 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου 2024, η οποία σε αντίθεση με τον γιορταστικό χαρακτήρα, που είχε τα προηγούμενα χρόνια, πήρε την μορφή διαμαρτυρίας με κατάθεση προτάσεων για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων.
Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και άλλων συνεταιρισμών από κάθε γωνιά της χώρας μας, όπως επίσης και εκπρόσωποι από τον χώρο της πολιτικής και του πολιτισμού, βρέθηκαν στη Νάξο, διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού, τα ίδια που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας, με κυριότερα όλων την ανομβρία και τη λειψυδρία που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τους αγρότες αλλά και τους κτηνοτρόφους.
Στη διάρκεια της Γιορτής, οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών και της ΕΘΕΑΣ έκαναν αυτοψία σε αγροτικές εκτάσεις και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Νάξου και συνομίλησαν με αγρότες και κτηνοτρόφους για τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε συνεδρίαση των συνεταιριστών στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων της πολύπαθης Δυτικής Θεσσαλίας Γιώργος Βαϊόπουλος, το μέλος του προεδρείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμύνταιου Διαμάντω Κρητικού και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιαλείας Θανάσης Σωτηρόπουλος. Κοινό αίτημα όλων η άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξής, η οικονομική στήριξη των παραγωγών μέσω των πιστώσεων De minimis έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους και να μην αφανιστούν καλλιέργειες ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων, που απειλούνται αλλά και η επίσπευση της υλοποίησης αρδευτικών έργων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της λειψυδρίας, όπως το φράγμα του Τσικαλαριού, που δημοπρατήθηκε από το 2009 αλλά ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί.

Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών σε live σύνδεση σε εκπομπή του ΣΚΑΙ

Στο Καστράκι η Τζένη Διαγούπη ο Χρήστος Νέζος η Ελένη Καρακάση, ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο chef Χρήστος Μπάρκας
Το «παρών» στην τριήμερη εκδήλωση έδωσαν και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι από τον χώρο της γαστρονομίας. Ανάμεσά τους, η Ελένη Καρακάση, η Τζένη Διαγούπη, ο Βουλευτής, Α’ Αντιπρόεδρος και Υπεύθυνος Τομέα Θεάτρου του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας και ο Άγγελος Μπούρας, ενώ οι καταξιωμένοι σεφ, Ηλίας Μαμαλάκης και Χρήστος Μπάρκας, μαγείρεψαν συνταγές με την πεντανόστιμη Πατάτα Νάξου!

Η Ελένη Καρακάση με τον Δημήτρη Καπούνη σερβίρουν την φημισμένη κακαβιά του Δημήτρη Καπρή της “Γοργόνας” στους καλεσμένους προέδρους των συνεταιρισμών.

Η Ελένη Λαζάρου με τον Ηλία Μαμαλάκη απολαμβάνουν το γεύμα της γιορτής στο εστιατόριο Παράδεισος στο Καστράκι όπου παρουσιάστηκαν εδέσματα με την μοναδική πατάτα του νησιού.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης δήλωσε: “Πάγιο αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου του νησιού είναι να μη χαθεί ούτε σταγόνα νερού στη θάλασσα και αυτό θα συμβεί με την υλοποίηση, επιτέλους, του φράγματος του Τσικαλαριού και την προσθήκη τριτοβάθμιας επεξεργασίας στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου, ώστε να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας του νησιού.
Παράλληλα, ζητούμε από την Πολιτεία την άμεση χορήγηση αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή παραγωγή από ακραίες συνθήκες ανομβρίας, με τροποποίηση του ασφαλιστικού Κανονισμού του ΕΛΓΑ (στον οποίο θα υπαχθεί και η ακαρπία), ή από πιστώσεις «de minimis» ή από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις. Έτσι, το εισόδημα του παραγωγού θα προστατευθεί κι εκείνος δεν θα εγκαταλείψει τη γη, την καλλιέργεια, το επάγγελμα και τον τόπο του.”
/
Διαβάδστε στο wetravel.gr Ναμίμπια, από την Καλαχάρι έως την ακτή των σκελετών

Έλσα Νέζου στην Ναμίμπια