Από την Ελένη Λαζάρου
Παρακολουθήσαμε cooking lessons στο perivolinaxos Farm στις Μέλανες της Νάξου, δοκιμάσαμε κατσικάκι με γραβιέρα στον ξυλόφουρνο και ξετρελαθήκαμε!

Ο οικοδεσπότης Νίκος Ανευλαβής με τη γυναίκα του και την περίφημη σούπερ Γιαγιά, μας υποδέχονται στο περιβόλι τους για να ξεκινήσει η μαθητική περιπέτεια της Ναξιώτικης κουζίνας
Φέτος το καλοκαίρι όπως όλα τα τελευταία καλοκαίρια πήγα για τις καλοκαιρινές μου διακοπές στο νησί της Νάξου το οποίο έχω ερωτευτεί και πλέον έχω πολλούς φίλους εκεί. Και παρόλο που έχω πάει αρκετές φορές κάθε φορά ανακαλύπτω νέα μέρη και ζω διαφορετικές εμπειρίες. Φέτος ανακάλυψα ένα υπέροχο περιβόλι perivolinaxos Farm όπου γίνονται μαθήματα μαγειρικής για τουρίστες από έναν νεαρό ο οποίος μαγειρεύει μαζί με την γιαγιά του τις συνταγές της γιαγιάς του!

Ο Νίκος Ανευλαβής με την σύζυγο του στα μαθήματα μαγειρικής στο perivolinaxos στης Μέλανες της Νάξου
Στις Μέλανες, ένα χωριό της πεδινής δυτικής Νάξου, σε υψόμετρο 110-160 μέτρων με 414 κατοίκους που απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την Χώρα της Νάξου. Πήρα στο τηλέφωνο που βρήκα στον λογαριασμό του Περιβολιού στο Instagram και μίλησα με τον Νίκο. Με κάλεσε να τον επισκεφθώ και να παρακολουθήσω από κοντά ένα μάθημα. Μας περίμενε χαμογελαστός στον δρόμο για να μας δείξει την είσοδο.

Κολοκυθιά ανθισμένα στο περιβόλι στις Μέλανες της Νάξου
Όταν μπήκα μέσα μου ένιωσα κατευθείαν πολύ οικεία. Εκεί ήταν και η γιαγιά του Νίκου η οποία μας υποδέχθηκε με μία ζεστή αγκαλιά, η σύζυγός του και τα τρία πανέμορφα παιδάκια του. Σιγά σιγά άρχισαν να φθάνουν τουρίστες από την ισπανία και την Αμερική. Γίναμε μία μεγάλη παρέα. Καθίσαμε σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι κάτω από την σκιά μιας κληματαριάς , συζητούσαμε , γελούσαμε και τα κεράσματα πήγαιναν κι έρχονταν. Όλα χειροποίητα. Και έφτασε η ώρα για την μαγειρική…

Τα κορυφαία προϊόντα της γαστρονομίας του νησιού δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα μαθήματα μαγειρικής στο περιβόλι του Νίκου Ανευλαβή στις Μέλανες της Νάξου Η διάσημη Γραβιέρα Νάξου το ποπ προϊών του νησιού και οι πατάτες της όλα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου
Ο Νίκος Ανευλαβήςμας κάλεσε να πάρουμε όλοι από ένα καλαθάκι και να πάμε στο περιβόλι να μαζέψουμε ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, κρεμμύδια , πατάτες και βότανα….Αφού τα μαζέψαμε , τα συγκεντρώσαμε, τα καθαρίσαμε και αρχίσαμε να εκτελούμε τις οδηγίες της γιαγιάς. Ετοιμάσαμε ωραίες σαλάτες μου μοσχοβολούσαν, τζατζίκι και ετοιμάσαμε το κατσικάκι στη γάστρα που μπήκε στον ξυλόφουρνο …. Καθόλη την διάρκεια του μαθήματος η γιαγιά του Νίκου μας εξηγούσε πόσο ευλογημένος τόπος είναι το νησί της που παράγει πεντανόστιμα προϊόντα. Όσο περιμέναμε να βγει το κατσικάκι από τον φούρνο και απολαμβάνοντας ένα ποτηράκι κρασί με γραβιέρα Νάξου ο Νίκος μου διηγήθηκε την ιστορία του.

Γνωρίζοντας από κοντά το ποσό όμορφα είναι τα Μαθήματα Μαγειρικής στο περιβόλι, ακολούθησε και live μετάδοση στην πρωινή καλοκαιρινή εκπομπή του ALPHA
Πως σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Πάτρα , παντρεύτηκε απέκτησε τρία παιδιά αλλά έχοντας μεγαλώσει σε νησί δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της μεγαλούπολης. Έτσι επέστρεψε την Νάξο και αποφάσισε να κάνει μαθήματα μαγειρικής στο περιβόλι της γιαγιάς του μαζί με την γιαγιά του θέλοντας να εξασφαλίσει μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ίδιο αλλά κυρίως για τα παιδιά του. Όταν το κατσικάκι βγήκε από τον φούρνο μας έσπασε την μύτη η μυρωδιά. Είχε αργοψηθεί με τρόπο που έγινε λουκούμι. Φάγαμε, ήπιαμε γελάσαμε και στο τέλος….χορέψαμε. “Κάπως έτσι καταλήγουν τα μαθήματα στο περιβόλι” μου είπε ο Νίκος….
Aπό που κατάγεσαι και που ζεις Νίκο;
Κατάγομαι από το νησί της Νάξου, έχω μεγαλώσει στη χώρα της Νάξου και τα τελευταία χρόνια ζω με την οικογένεια μου στο χωριό μου τις Μέλανες Νάξου.
Πως προέκυψαν τα μαθήματα μαγειρικής στο περιβόλι;
Τα τελευταία 15 χρόνια στην αρχή παράλληλα με τις σπουδές μου και έπειτα για ολόκληρη τη σεζόν εργαζόμουν στον κλάδο του τουρισμού στο νησί μου. Εκεί παρατήρησα ότι οι περισσότεροι επισκέπτες είχαν ως προτεραιότητα να επισκεφθούν τις πανέμορφες και φημισμένες παραλίες μας. Αλλά η Νάξος είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, είναι ένας προορισμός με πλούσια γαστρονομία και πανέμορφη ενδοχώρα. Το όραμα μου ήταν να αναδείξω περισσότερο την πλούσια γαστρονομία του νησιού και να δώσω την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά πως ζει μια αγροτική οικογένεια, να συμμετέχει στην συγκομιδή των προϊόντων και ύστερα να μαγειρέψουμε μαζί με τη γιαγιά μου τις εύγευστες συνταγές της ώστε να γνωρίζουν όχι μόνο γευστικά τις συνταγές που γεύονται στο νησί αλλά και τον τρόπο που παρασκευάζονται.

Έτοιμες οι πίτες της γιαγιάς κατευθείαν για τον ξυλόφουρνο
Τι αναμνήσεις έχεις εσυ ως παιδί σε αυτό το περιβόλι και με τα φαγητά της γιαγιάς σου;
Θυμάμαι από μικρός να πηγαίνω με τον πατέρα μου και να συμμετέχω είτε ενεργά είτε ως παρατηρητής στις γεωργικές εργασίες. Θυμάμαι την ελευθερία που ένιωθα και το πόσο εντύπωση μου έκανε το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή του κρασιού. Όσο για τα φαγητά της γιαγιάς κάθε Κυριακή μαζευόμασταν όλη μαζί η οικογένεια και μας μαγείρευε λαχταριστά φαγητά με αγαπημένο μου τον κόκορα κρασάτο.
Τι μαθαίνουν οι τουρίστες στο περιβόλι σου και ποια είναι η διαδικασία των μαθημάτων;
Οι τουρίστες στο περιβόλι αρχικά θα περιηγηθούν στον ελαιώνα μας όπου θα τους αναλύσουμε τον τρόπο συγκομιδής αλλά και την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να παραχθεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που στη συνέχεια θα γευτούμε και θα μαγειρέψουμε με αυτό. Θα τους κάνουμε μια ανάλυση για το λόγο που η πατάτα της Ναξου είναι τόσο φημισμένη και τον τρόπο που την παράγουμε και το λόγο που είναι τόσο γευστική. Έπειτα θα επισκεφθούμε τα ζώα της φάρμας μας και θα μαζέψουμε ολόφρεσκα αυγά τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια στη μαγειρική μας. Θα κάνουμε μια περιήγηση στο αμπέλι μας και θα τους κάνουμε μια ανασκόπηση του τρόπου παραγωγής του κρασιού με τον παραδοσιακό τρόπο πατήματος των σταφυλιών. Θα γευθούμε φρούτα εποχής και θα μαζέψουμε λαχανικά από τον λαχανόκηπο μας με τα οποία θα μαγειρέψουμε στη συνέχεια. Οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα μάθουν για την ιστορία της φάρμας, την ιστορία της οικογένειας μου, για την ιστορία της Νάξου, για τα φημισμένα τυριά μας και την Γραβιέρα της ΕΑΣ. Ναξου την οποία θα γευθούμε στη συνέχεια μαζί με άλλα φημισμένα τυριά. Τέλος αφού δροσιστούμε με μια σπιτική λεμονάδα ξεκινάμε μαζί με τη γιαγιά να μαγειρεύουμε ναξιωτικες αγαπημένες συνταγές μαζί με τους επισκέπτες μας με τα προϊόντα που προηγουμένως έχουμε συλλέξει.
Δώσε μας δύο συνταγές που λατρεύουν οι ξένοι
Οι φίλοι μας που είναι λάτρεις του κρέατος λατρεύουν το κατσικάκι Ναξου με Nαξιωτικη γραβιέρα πατάτες Nαξου από τη φάρμα μας πιπεριές εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και διάφορα βότανα που έχουμε συλλέξει από το βουνό και ψήσιμο στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Για τους φίλους μας που δεν είναι φίλοι του κρέατος λατρεύουν τα γεμιστά με τη γέμιση από κρεμμύδια, ρύζι, φρέσκια ντομάτα, μαϊντανό και κεφαλοτύρι Ναξου, να έχει πρώτα τηγανιστεί στα ξύλα και έπειτα αφού γεμίσουμε τα γεμιστά ψήσιμο στον ξυλόφουρνο.
Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μαθήματα καταλήγουν στο γλέντι;
Τις περισσότερες φορές αφού έχουμε πιει και τα κερασάκια μας και έχουμε έλθει σε κέφι όχι απλά γλεντάμε αλλά τους μαθαίνουμε ναξιωτικους χορούς για να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν κ ενεργά σε ένα από τα δεκάδες πανηγύρια που γίνονται στο νησί.
Από ποιες περιοχές έρχονται άνθρωποι στο περιβόλι σου;
Οι περισσότεροι που έρχονται στο περιβόλι είναι από τις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής, έπειτα μεγάλο ποσοστό είναι από Αυστραλία Καναδά και Αγγλία. Το υπόλοιπο 20% έρχονται από όλο τον κόσμο και την Ευρώπη.

Ο Νίκος ετοιμάζει τα ξύλα για το φούρνο
Η γιαγιά σου πως συνεννοείται με τους τουρίστες;
Η αλήθεια είναι με το που είδα την ερώτηση γέλασα, γιατί τους μιλάει ακατάπαυστα στα ελληνικά σαν να γνωρίζουν άπταιστα την ελληνική γλώσσα. Προσπαθώ να μεταφράζω τα περισσότερα αν και πολλά μόνο με τη γλώσσα του σώματος τα καταλαβαίνουν ήδη. Η αλήθεια είναι ότι λατρεύουν την αυθεντικότητα της.
Πως βλέπεις την επιστροφή στον τόπο σου για το μέλλον των παιδιών σου; και τι κάνουν τα παιδιά στο περιβόλι;
Με το πέρας των σπουδών μου στην Πάτρα στο Πολυτεχνείο Πατρών ως μηχανικός υπολογιστών έκανα μια προσπάθεια να εργαστώ στον τομέα που σπούδασα στην Αθήνα αλλά δεν μπορούσα να προσαρμοστώ στους ρυθμούς μια μεγαλούπολης και η επιστροφή στην ελευθερία που σου δίνει το νησί και το καθαρό οξυγόνο ήταν μονόδρομος. Τα παιδιά μας εδώ στο νησί απολαμβάνουν το καλοκαίρι στο έπακρο με καθημερινά μπάνια στα καταγάλανα νερά, βόλτες στα γραφικά στενά της χώρας και των χωριών μας. Έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στη φύση και στη θάλασσα σε ελάχιστο χρόνο και να τρέφονται με αγνά προϊόντα του τόπου μας και όχι με τυποποιημένα. Όλα αυτά τα κάνουν χαρούμενα και να βρίσκονται μακριά από τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια και κινητό. Τα παιδιά στο περιβόλι λατρεύουν να συμμετέχουν στο τάισμα των ζώων μας και να γεύονται φρέσκα φρούτα. Επίσης όταν έχουμε οικογένειες με παιδιά τους δίνει μεγάλη χαρά να συμμετέχουν στην ξενάγηση και στο μάθημα μαγειρικής

Μαθήματα Μαγειρικής στο perivolinaxos farm στης Μέλανες της Νάξου
Γιατί κατά την γνώμη σου η κουζίνα της Νάξου είναι τόσο ελκυστική;
Η κουζίνα της Νάξου είναι τόσο ελκυστική όχι μόνο στους επισκέπτες από εξωτερικό αλλά και στους Έλληνες για το λόγο ότι έχουμε από τις καλύτερες πρώτες ύλες στη χώρα μας. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η πατάτα της Νάξου, η φημισμένη γραβιέρα μαζί με τα υπόλοιπα τυριά που παράγουμε, αγνά κρέατα και ελεύθερα όπως είναι τα αιγοπρόβατα μας συνθέτουν τον τέλειο συνδυασμό πρώτων υλών για την παραγωγή εξαιρετικών συνταγών διαφορετικών μάλιστα σε κάθε χωριό και τόπο.
Τι έχεις να πεις σε νέους που πιστεύουν πως μόνο στις μεγαλουπόλεις υπάρχουν προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης;
Πλέον λόγο του τουρισμού στα νησιά ακόμα και νέοι που αναζητούν εργασία στον τομέα της τεχνολογίας μπορούν να βρουν εργασία στον τομέα που τους ενδιαφέρει και να ζουν σε ένα ευλογημένο τόπο. Εκτός αυτού οι μισθοί εδώ στο νησί ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού είναι αρκετά μεγαλύτεροι από αντίστοιχες εργασίες στις μεγαλουπόλεις.
Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Σχέδια υπάρχουν πολλά αλλά θέλω ταυτόχρονα να απολαμβάνω και τη ζωή στο νησί. Έχω στο μυαλό μου και άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αναδείξουν την πλούσια γαστρονομική και πολιτισμική ενδοχώρα της Νάξου. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω οτιδήποτε σέβεται τη φύση, τις αξίες και την κουλτούρα του νησιού μας.

Μάζεμα σύκων από τη συκιά του περιβολιού από τον Νίκο Ανευλαβή

Ξενάγηση στο περιβολή και μάζεμα μαζί για τα προϊόντα που χρειάζονται για το μάθημα μαγειρικής
Διαβάστε στο wetravel.gr Τανζανία στη χώρα με το μεγαλύτερο σαφάρι του κόσμου Μια αποστολή της ΄Ελσας Νέζου στην Αφρική για το wetravel.gr