Από την Έλσα Νέζου
Πιάτα που μιλούν ελληνικά, με παγκόσμια φωνή. Στο 7ο Food Experience Graviera Naxos 2025
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η καρδιά της γαστρονομίας των Κυκλάδων χτύπησε δυνατά στη Νάξο, στο πλαίσιο του 7ου Food Experience Graviera Naxos – της κορυφαίας γιορτής γεύσης που έχει καταστεί θεσμός για το Αιγαίο.
Στο νησί που ο διεθνής Τύπος αναγνωρίζει ως έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς της Μεσογείου, με ναυαρχίδα τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, η οποία κατακτά σταθερά τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των τυριών, διακεκριμένοι σεφ από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιούργησαν μια μοναδική εμπειρία υψηλής γαστρονομίας.

Ο Χρήστος Νέζoς με την Υρώ Μάνε τον Σπύρο Μπιμπίλα και τον οικοδεσπότη πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρη Καπούνη
Στο τριήμερο του Food Experience της Νάξου, οι σεφ πειραματίστηκαν με δημιουργικότητα και σεβασμό στην παράδοση, αντλώντας έμπνευση από τη φύση, τις παιδικές μνήμες και τις ιστορίες των ανθρώπων του νησιού. Το εμβληματικό Π.Ο.Π. προϊόν της Ε.Α.Σ. Νάξου αποτέλεσε τη βάση για καινοτόμα fusion πιάτα, τα οποία συνδύασαν διεθνείς τάσεις με τοπικά υλικά και βιώσιμες τεχνικές μαγειρικής.
Πιάτα που μιλούν ελληνικά, με παγκόσμια φωνή.
Δεν ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. έχει γίνει και εκείνη… παγκόσμια, καθώς αναδεικνύεται, από την ψηφοφορία του κοινού, δεύτερο τυρί και πρώτο πιάτο σε όλον τον κόσμο στις λίστες που καταρτίζει ο έγκυρος γαστρονομικός οδηγός Taste Atlas!

Δημιουργίες από τον chef του ξενοδοχείου Plaza στην παραλία Πλάκα
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στους διακεκριμένους προσκεκλημένους σεφ, με κορυφαία παρουσία αυτή του Κυριάκου Μελά, ο οποίος εντυπωσίασε με τις εμπνευσμένες συνταγές του, βασισμένες στη Γραβιέρα Νάξου. Μαζί του και άλλοι καταξιωμένοι μάγειρες, που ανέδειξαν τις αμέτρητες δυνατότητες του παραδοσιακού προϊόντος σε συνδυασμό με σύγχρονες γαστρονομικές τεχνικές.

Ο ιδιοκτήτης του Iphimedeia Luxury Hotel, Μιχάλης Κρητικός με το chef Κυριάκο Μελά στον μοναδικό ελαιώνα του ξενοδοχείου όπου έγιναν πολλά γαστρονομικά event με τεραστια επιτυχία
Το Food Experience Graviera Naxos 2025 πλαισιώθηκε, επίσης, από δημοσιογράφους, food bloggers και influencers που κατέγραψαν την εμπειρία, αλλά και από αγαπημένα πρόσωπα της τέχνης και της τηλεόρασης – μεταξύ αυτών, οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Υρώ Μανέ, οι οποίοι συμμετείχαν με θέρμη στις δράσεις του τριημέρου, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τη γοητεία της εκδήλωσης. Επιπλέον, το event τίμησε, με την παρουσία του και ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Μόσχος Κορασίδης.

Ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Μόσχος Κορασίδης με τον Δημήτρη Καπούνη
Η εμπειρία ξεδιπλώθηκε σε μοναδικά locations, όπως:
Η Πλάκα με την ατελείωτη παραλία, ο Άγιος Προκόπης με τα καταγάλανα νερά, τα σοκάκια της Χώρας, το Ενετικό Κάστρο, τα παραδοσιακά χωριά της ορεινής Νάξου, αλλά και ο εξωτικός παράδεισος των Κουφονησίων.

Cooking Lessons Μαθήματα μαγειρικής στον εκπληκτικό χώρο Εstia Kouros emporia Naxos στην περιοχή Φλεριό κοντά στο χωριό Μελανές με τον Κυριάκο Μελά την κυρία Αντωνοπούλου Κονδύλη που προυσιάζουν το Ναξιώτικο τηγανόψωμο
Μοναδικά Meeting Points φιλοξένησαν τις εκδηλώσεις: 18 Grapes Hotel Naxos, Aegean Palace, Iphimedeia Luxury Hotel, Avgoustos Suites, Santana Luxury Suites, Agia Anna Hotel, Galini Hotel, Plaza Beach, Colosseo.

Στην Αγία Άννα το τραπέζι έστρωσε ο chef Στέλιος Κορρές

Ο chef του santana της Νάξου Μιχάλης Καπρής και μέλος της λέσχης Αρχιμαγείρων νοτίου Αιγαίου με τις δημιουργίες του για το 7ο Food experience 2025

Paradise Tavern στο Καστράκι της Νάξου με την Ελένη Λαζάρου και τον ιδιοκτήτη Ηλία Σαλτερή του παραλιακού μαγαζιού με τα εκλεκτά παραδοσιακά πιάτα

Ο chef του Aegean Pallas Βάιος Ζώτος παρουσίασε τις δικές του δημιουργίες με γραβιέρα Νάξου 1) Σαλάτα σερβιρισμένη μέσα σε ανανά :ανανάς, ντοματίνι, ρύζι basmati, γραβιέρα ναξου, δυόσμο και μαϊντανό . 2) Ταρτακια με μους γραβιέρας και σουσάμι λευκό και μαύρο. 3) Παπουτσακι ραγού από μοσχαρίσια μάγουλα, κρέμα πιπεριάς, μους κατσικίσιου τυριού, και κρέμα καπνιστης γραβιέρας Ναξου 4) Καγιανάς με γραβιέρα Ναξου 5) Σουφλέ πατάτας με γραβιέρα ναξου.
Το 7ο Graviera Food Experience Naxos διοργανώθηκε από την Ε.Α.Σ. Νάξου Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τη στήριξη των μεγάλων χορηγών:Blue Star Ferries, Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και χορηγό επικοινωνίας τον Aegean Voice 107,5.

Ο chef Βαγγέλης Βενιέρης σε live σύνδεση στον ΣΚΑΙ με τον πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νάξου Δημήτρη Καπούνη και τον Βουλευτή Σπύρο Μπιμπίλα
Η Νάξος απέδειξε – για ακόμη μία χρονιά – ότι η γεύση είναι πολιτισμός. Και η Γραβιέρα της, πηγή έμπνευσης.
Διαβάστε στο wetravel.gr Καππαδοκία πετώντας με αερόστατο

Καππαδοκία: Πετώντας με αερόστατο