Από τον Χρήστο Νέζο
Μοναδικά προϊόντα από τη λακωνική γη μαγειρεμένα με μεράκι και αγνά υλικά είχαν την ευκαιρία να γευτούν όσοι βρέθηκαν στο πρώτο διεθνές φόρουμ γαστρονομίας που διοργάνωσε ο Δήμος της Σπάρτης με διάσημους προσκεκλημένους.
Ο Δήμος της Σπάρτης φιλοδοξεί να κάνει την θρυλική πόλη που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ιστορία της , γνωστή και για την πλούσια γαστρονομία της. Όπλα της σε αυτήν την προσπάθεια το εκλεκτό ελαιόλαδο, τα παστά κρέατα, οι γκόγκες, η σφέλα , τα γλυκά πορτοκάλια, το μέλι και οι πίτες….
Το πρώτο Forum Gastronomy ant Tourism Sparta 2022 πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά και στο ξενοδοχείο Mystras Grand Palace Resort & Spa με καλεσμένους από το εξωτερικό αλλά και από όλη την Ελλάδα. Τα σημπεράσματα του σημαντικού αυτού Forum για την προωθηση της Σπάρτης ως σημαντικου γαστρονομικού και τουριστικού προορισμού στο εξωτερικό ήταν πολλά και σύντομα ο Δήμαρχος Σπάρτης θα ανακοινώσει τα επόμενα στρατηγικά σχέδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένος ήταν και ο διάσημος γαστρονόμος Σεμπαστιάν Ριπάρ ο οποίος είναι σύμβουλος στα αστέρια Μισελέν και με έδρα του τη Γαλλία γυρίζει τον κόσμο δοκιμάζοντας νέες γεύσεις. Τον συντονισμό του 1 Forum της Σπάρτης έκανε η δημοσιογράφος του δελτίου ειδήσεων του ALPHA TV Ελένη Λαζάρου

Ελένη Λαζάρου και ο Γάλλος Σεμπαστιάν Ριπάρ
Ο Σεμπαστιάν Ριπάρ ο οποίος μίλησε για τις Γαλλικές πόλεις που αποτελούν τα πλέον πετυχημένα παραδείγματα γαστρονομικού τουρισμού ενθουσιάστηκε με μία πίτα που λέγεται “πιταρούδα” και μάλιστα προσπάθησε να την ζυμώσει. Η πεντανόστιμη πίτα γίνεται με απλή ζύμη , σπανάκι , κεμμυδάκι , μάραθο , καυκαλήθρες, μυρώνια , τυράκι τριμμένο και αρκετό λαδάκι που οι νοικοκυρές την έψηναν στις σόμπες. Η πίτα αυτή λέγεται και “τσαϊρια”

Σεμπαστιάν Ριπάρ, Ντίνα Νικολάου και ο chef του Mystras Grand Palace Αποστολάκος Γιώργος

Ο διάσημος γαστρονόμος ζύμωσε…πιταρούδα με την chef Ντίνα Νικολάου και τον chef του ξενοδοχείου Mystras Grand Palace Resort & Spa
Το άλλο πιάτο που ενθουσίασε ομιλητές και καλεσμένους ήταν ο κόκκορας Μπαρδουνιώτικος – πιάτο που προέρχεται από τα Μπαρδούνια της (Λακωνικής) Μάνης….Πρόκειταο για κόκκορα κοκκινιστό με πολλά μπαχαρικά και κρεμμυδάκια που θυμίζει στιφάδο και σερβίρεται με γκόγκες , τραχανά ή χυλοπίτες και τριμμένη σφέλα. Ντόπιο τυρί πιο αλμυρό και πιο σκληρό από την φέτα.

Τα μοναδικά Πιταρούδια της Λακωνίας γεύτηκαν οι καλεσμένοι του 1ου Φόρουμ Γαστρονομίας και τουρισμού του Δήμου Σπάρτης

Πιταρούδια, κόκκορας Μπαρδουνιώτικος και μακαρονάδα“τσουχτή”
Την τιμητική της είχε και η “τσουχτή” μακαρονάδα μια πεντανόστιμη γρήγορη και χορταστική παραδοσιακή συνταγή που απογειώνεται με τηγανιτό αυγό και “καμμένη” μυζήθρα .

Ντάκος Λακωνικός
Δεν θα μπορούσε να λείπει το φημισμένο κρασί Malvasia που κυριάρχησε στην Ευρώπη για 5 αιώνες. Malvasia ονόμαζαν οι Φράγκοι τη βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς και το κρασί της .Οι αμπελώνες βρίσκονταν στη «Δωριέων χώρα», την περιοχή της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς που αποτελούσε ευνοϊκότατο περιβάλλον για αμπελοκαλλιέργεια.
Την έναρξη των εργασιών του 1ου Forum Γαστρονομίας και τουρισμού έκανε ο Δήμαρχος της Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας
Η Αντιδήμαρχος τουρισμού Γεωργία Ζαχαράκη μίλησε για την νέα σελίδα που ανοίγει η Σπάρτη στην τουριστική της προβολή ενώ προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν πολλές δράσεις για την ανάδειξη του τουρισμού.

Η Αντιδήμαρχος τουρισμού Γεωργία Ζαχαράκη
Καλεσμένη στο Forum και η διάσημη σεφ Ντίνα Νικολάου και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Evi Evan στο Παρίσι η οποία ανέλυσε το πως η μοναδική κουζίνα της Σπάρτης μπορεί να “μιλήσει” στην καρδιά των ξένων επισκεπτών.

Ντίνα Νικολάου
Δυναμική ήταν και η παρουσία του wetravel.gr . O παρουσιαστής -δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρήστος Νέζος παρουσίασε πολλές καινοτόμες ιδέες για το πως η γαστρονομία της Σπάρτης μπορεί να χτίσει ένα ισχυρό brand name.

Χρήστος Νέζος
O Nίκος Ουζούνης Hotel Manager του Sani Gourmet μετέφερε την εμπειρία του για το πως το Sani Gourmeτ εξελίχθηκε σε ένα φεστιβάλ που έβαλε την Χαλκιδική στο επίκεντρο της γαστρονομικής εμπειρίας.

Nίκος Ουζούνης Hotel Manager του Sani Gourmet

Γιάννης Καρβέλας

Τεστ γεύσης αλλά και ποιότητας είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι σύνεδροι του 1 Forum Γαστρονομίας και Τουρισμού Σπάρτρης

Παραδοσιακή πίτα Σπάρτης

Νίκων Τζινιερης

Κωνσταντίνος Μαρινάκος
“Ελαιοτουρισμός: Μία σπουδαία ευκαιρία για την Σπάρτη που δεν πρέπει να πάει χαμένη” ήταν το θέμα που ανέπτυξε η Μαρία Αθανασοπούλου Chairwoman του οργανισμού World food travel Association.

Μαρία Αθανασοπούλου
Η Βάλια Κελλίδου από την Αλεξανδρούπολη υπεύθυνη Επικοινωνίας της εταιρείας ΚΥΚΛΩΠΑΣ μίλησε για τον Κλασσικό αλλά και τον μαθητικό Ελαιοτουρισμό ενώ η Αντιπρόεδρος της ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Καλλιόπη Ξυνοπούλου παρουσίασε την οπτική των τουριστικών πρακτορείων για το πως ένας προορισμός μπορεί να αναπτυχθεί μέσω του Ελαιοτουρισμού.

Βάλια Κελλίδου

Ο chef Αποστολάκος Γιώργος
Οι καλεσμένοι του 1ου Γαστρονομικού Forum απόλασυσαν την μοναδική εμπειρία διαμονής στο 5άστερο Mystras Grand Palace Resort & Spa από όπου ο Χρήστος Νέζος έκανε ρεπορτάζ για το Forum σε ζωντανή σύνδεση με την εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακό

Χρήστος Νέζος, Ελένη Λαζάρου
Το πρώτο φόρουμ γαστρονομίας στην Σπάρτη που διοργάνωσε η εταιρία Win Development and Consultants Ltd ήταν ε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.
Ο Δήμος Σπάρτης σκοπεύει να αναρτήσει στον ιστότοπό του βίντεο συστήνοντας τα πιο ονομαστά εστιατόρια και ταβέρνες της Λακωνίας , προβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο την τοπική κουζίνα.
Διαβάστε στο wetravel.gr Μπουτάν το βασίλειο της χαράς

Μπουτάν