Απο τον Χρήστο Νέζο
Αγαπημένες Μικρές Κυκλάδες.
Ηρακλειά, το μικρό νησάκι για τους λάτρεις της ησυχίας, της ηρεμίας, της χαλάρωσης αλλά και του καλού φαγητού. Της Ακαθής το μαγαζί, το στέκι των καλοφαγάδων αλλά και στέκι των ιστιοπλόων είπα να επισκεφτώ

Μπαίνοντας στον κόλπο τησ Ηρακλειάς.

Μπαίνοντας στο λιμάνι της Ηρακλειάς στα δεξιά σου βλέπεις αυτό το φουτουριστικό τοππίο που είναι μια μονάδα αφαλάτωσης.
Το ραντεβού μου είναι μία το μεσημέρι στην Ηρακλειά. Η Ακαθή μου το είπε ξεκάθαρα: “μία πρέπει να είσαι εδώ γιατί θα έχω στρώσει τραπέζι”.
Όσοι γνωρίζουν από Ηρακλειά ξέρουν πως η ψαροταβέρνα της Ακαθής Νομικού είναι από τις φημισμένες στο Αιγαίο. Τα ψάρια τα φέρνει ο άντρας της ο καπετάν Δημήτρης Ρούσος, οι ντόπιοι τον φωνάζουν Μίτσουλα, με τα δύο καΐκια του.
Τόσα που είχα ακούσει δεν ήθελα να χάσω το ραντεβού.

Το λιμανάκι της Ηρακλειάς.
Η Ηρακλειά ειναι το δυτικότερο νησί των μικρών Κυκλάδων και απέχει απο τη χώρα της Νάξου 18 ναυτικά μίλια. 1 ώρα περίπου με το πλοίο της γραμμής. Εγώ όμως για να μη χάνω χρόνο βρήκα τον Πέτρο τον Κατσαγάνη, που το σκάφος του θα με πήγαινε σε 20 λεπτά.
Έτσι μπήκα στο δυνατό, τύπου Cigarette, σκάφος με τις 3 μηχανές του και αφού βγήκαμε από το λιμάνι δεν κατάλαβα πότε μας πήγε! 40+ μίλια! Ευτυχώς που είχε μπουνάτσα και δεν κουνηθήκαμε καθόλου. Δεν πρόλαβα να βγάλω μερικές φωτογραφίες και η Ηρακλειά απλωνότανε μπροστά μου. Για όνομα του Θεού, φτερά είχε;
Και να’ μαστε να μπαίνουμε στον κόλπο της Ηρακλειάς. Στο όμορφο λιμανάκι του νησιού με τις ψαρόβαρκες είχαν δέσει και αρκετά άλλα ταχύπλοα από επισκέπτες που είχαν έρθει να απολαύσουν την ηρεμία, τις παραλίες και το καλό φαγητό.
Με το που φτάσαμε και κατεβήκαμε, στην είσοδο του λιμανιού έμπαινε και ο θρυλικός Σκοπελίτης, που εδώ και πολλά χρόνια ακούραστος με μπουνάτσες και με μποφόρια χειμώνα καλοκαίρι ενώνει τις Μικρές Κυκλάδες.

Το καραβάκι που ενώνει τις μικρές Κυκλάδες Σκοπελίτης μπαίνει στο λιμάνι της Ηρακλειάς.
Στην προβλήτα μας περιμένει ο Γαβαλάς ο Δημήτρης. Για τους ντόπιους το παρατσούκλι του είναι Αγράντης. Έτσι τον φωνάζουν. Ο Αγράντης είναι ένα νέο παιδί, που ζει μόνιμα εκεί με τη γυναίκα του και τα παιδάκια τους. Όταν τον ρώτησα τι δουλειά κάνει, μου είπε απ’ όλα. Εκτός από γεωργός, που καλλιεργεί ελιές έχει και τα ζωντανά του. Είναι μελισσοκόμος, έχει τα μελίσσια του πάνω στο νησί και το μέλι του είναι τόσο διάσημο για την ποιότητα του, που το στέλνει και στο εξωτερικό. Μη φανταστείτε ποσότητες όμως.
Με πήρε λοιπόν με το αυτοκίνητο, με ξενάγησε στο νησί και γρήγορα στην Ακαθή γιατί η ώρα πλησίαζε 1.

Είναι μεγάλη εμπειρία να κάνεις το μπάνιο σου στην μικρή παραλία του λιμανιού της Ηρακλειάς με την τέλεια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά.

Κοινοτικό Ιατρείο Ηρακλειάς

Το γραφικό Οινοπαντοπωλείο “Μέλισσα” της κυρίας Γεωργίας Γαβαλά.Τα παντα έχει το πολυφωτογραφιμένο αυτό μαγαζάκι ακόμη και Ναυτικό Πρακτορείο είναι με το όνομα
“Το Αιγαίο”

Η ευγενική κυρία Γεωργία Γαβαλά στο πολυκατάστημα τησς”Μέλισσα”

Στα γραφικά δρομάκια της Ηρακλειάς.

Ηρακλειά
Το μαγαζί της Ακαθής βρίσκετε στο κέντρο του χωριού λίγα μέτρα από την παραλία και από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. https://el-gr.facebook.com/akathi.cafe.bar/
Μια αυστηρή πληθωρική γυναίκα μου φάνηκε όταν την πρωτοαντίκρυσα. Στα 3 λεπτά κουβέντας κατάλαβα τι μπαξέ κρύβει μέσα της!
Το εστιατόριο της Ακαθής είναι φημησμένο φίλοι μου για τα θαλασσινά, μιάς και η Παναγιά το καίκι του άντρα της φέρνει κάθε μέρα φρέσκα ψάρια από το Αιγαίο. Η αστακομακαρονάδα της και η κακαβιά είναι λένε από τις καλύτερες. ‘Ολα τα μεγάλα αλλά και μικρά σκάφη που έρχοντε στην Ηρακλειά στην Ακαθή θα πάρουν το δείπνο τους.

Με την Ακαθή
Πρέπει να σας πω πως έφαγα από τα χέρια της ίσως τον ωραιότερο τόνο, που έχω φάει ποτέ, και το μεγαλύτερο καλαμάρι επίσης. Τα είχε ψαρέψει ο άντρας της την προηγούμενη. 3 κιλά ήταν ο τόνος, το δε καλαμάρι της και αυτό τεράστιο. Τι νοστιμιά Χριστέ μου! Τα συνοδέψαμε με μια σαλάτα γλύκισμα, που έφτιαξε η Ακαθή από το μποστάνι της.
Για να την ευχαριστήσω της έφτιαξα και γω μια ομελέτα για να με βαθμολογήσει. Μια ομελέτα με τοπικά προϊόντα, δηλαδή πατάτες Νάξου και την μοναδική γραβιέρα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Ε.Α.Σ https://easnaxos.com/ αλλά τα αυγά και τα κολοκυθάκια από κοτέτσι και κήπο τησ Ηρακλειάς.
Να σας πω την αλήθεια ήθελα να την φωτογραφίσω και αν έβγαινε ωραία να την βάλω στο βιβλίο μου στο αφιέρωμα στις Μικρλες Κυκλάδες. Η ομελέτα φίλοι μου ήταν όπως περίμενα συγκλονιστική και φαγώθηκε με τα ολόφρεσκα ψάρια και το καλαμάρι παίρνοντας τα εύσημα της κυρίας Ακαθής Νομικού.

Μαγειρεύοντας στης Ακαθής για το βιβλίο μου Μαγειρεύοντας στην Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες.

Μαγειρεύοντας στην Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ http://www.oceanosbooks.gr/

Ηρακλειά ο δρόμος με τα μαγαζιά που έρχετε απευθείας απο το λιμάνι.

Ηρακλειά
https://el.wikipedia.org/wiki/%