Από τον Χρήστο Νέζο
Ο πρώτος chef στον κόσμο που δημιούργησε την συλλογή για NFT πιάτα είναι Έλληνας! Ο Αλέξανδρος Σπέρχος είναι ο chef που στο Ντουμπαί μετατρέπει το φαγητό σε τέχνη και εκπλήσει το παγκόσμιο κοινό

Αλέξανδρος Σπέρχος: Ο Έλληνας chef που μετατρέπει το φαγητό σε τέχνη, από το Ντουμπάι.
Συχνά λέμε πως τρώμε πρώτα με τα μάτια και ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Σπέρχος https://www.chefsperxos.com/ έρχεται να μας το αποδείξει και να πάει τη γευστική απόλαυση -και την κουζίνα γενικότερα -ένα βήμα παρακάτω!
Δημιούργησε, λοιπόν αρχικά τέσσερα μοναδικά πιάτα και δύο κοκτέιλ, τα οποία λάμπουν στο σκοτάδι, παντρεύοντας τη γαστρονομία με την τέχνη! H παρουσίασή τους έγινε σε special event στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκείνο ήταν και το χρονικό σημείο που πάρθηκε η απόφαση, αυτά τα πιάτα υψηλής γαστρονομίας, να γίνουν και 3D αρχεία και να μπουν στον κόσμο των NFT’s.

Αλέξανδρος Σπέρχος: Ο Έλληνας chef που μετατρέπει το φαγητό σε τέχνη
Τί είναι τα NFT’s
Για αυτούς που αναρωτιούνται τι είναι τα NFT’s , αυτά είναι μοναδικά ψηφιακά αρχεία που αποθηκεύονται σε ένα blockain δίκτυο. NFT σημαίνει Non-Fungible Token και στην ουσία είναι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας, κάτι που αποδεικνύει πως ο ιδιοκτήτης ενός NFT, κατέχει τα δικαίωματα για ένα περιουσιακό στοιχείο και την απόδειξη κυριότητάς του.
Η πρώτη special NFT συλλογή του Αλέξανδρου Σπέρχου, περιλαμβάνει τα εξής πιάτα:
The Harvest – Σαλάτα μπουράτα με τραγανή κάλυψη ντομάτας ξαπλωμένη πάνω σε σκόνη ελιάς, συνοδευμένη με αρωματισμένο ελαιόλαδο βασιλικού και τσάι βουνού από το Καλάβρυτα
The Ocean “AKTE” – Χτένια που λάμπουν μεσα απο ενα πέπλο αφρού εσπεριδοειδών και άρωμα από λαμπερά λουλούδια
The HUNT Meet Vitamins – Κρέας Wagyu καθισμένο σε μώβ πουρέ καρότου, πουρέ χόρτων ξαπλωμένο σε σάλτσα κολλαγόνου
Sweet of the Greek Gods – πορτοκαλόπιτα που αναδύεται μέσα από ένα πέπλο καπνού ξηρού πάγου
και δύο mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ):
The Art of Vitamin – Χυμός βιολογικών εσπεριδοειδών γαρνιρισμένος με πούρα από άγριο πορτοκάλι εσπεριδοειδών με τραγανά πούρα πορτοκαλιού
The Volcano – Χυμός καπνιστών άγριων μούρων με μέντα εμποτισμένο σε μέλι άγριας μέλισσας.
Οι πλειοδότες που βρέθηκαν στο event είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον chef Αλέξανδρο Σπέρχο και να κάνουν τις πρώτες τους προσφορές για την απόκτηση των μοναδικών αυτών NFT’s ! Οι προσφορές έχουν ήδη ξεπεράσει πολύ γρήγορα τα 5 Etherium (ΕΤΗ), (περίπου 20.000 ευρώ).
Πως συνδέεται το φαγητό με το NFT
Η έμπνευση και οι μοναδικές δημιουργίες του chef Αλεξανδρου Σπέρχου, μετατρέπουν την κουζίνα υψηλής γαστρονομίας σε μια νέας μορφής τέχνη. Το φαγητό γίνεται πλέον… έργο τέχνης σε μια διαρκή δημοπρασία που ανεβάζει συνεχώς την τιμή , μετατρέποντάς το σε μια άνευ προηγουμένου, επένδυση.
Επίσης, στο εγγύς μέλλον, αποκτώντας κάποιο NFT πιάτο, ο πλειοδότης θα αποκτά και την δυνατότητα για ένα fine dining με τον δημιουργό του. Η γαστρονομία στα καλύτερά της!

Αλέξανδρος Σπέρχος: Ο Έλληνας chef που μετατρέπει το φαγητό σε τέχνη
Μετά το special event ο Αλέξανδρος Σπέρχος δήλωσε:
«Αυτά ήταν μόνο κάποια από τα έργα μαγειρικής τέχνης που σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε στο κόσμο της υψηλής γαστρονομίας. Αφού όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον συναρπαστικό κόσμο των NFTs, τόσο μας έρχονται νέες ανατρεπτικές ιδέες. Σήμερα είμαι ενθουσιασμένος που για πρώτη φορά τα συστήσαμε στο κοινό μας και πολύ περήφανος που πλέον έχει γίνει γνωστό πως ο πρώτος σεφ παγκοσμίως που τα πιάτα του έγιναν NFT είναι Έλληνας.. Σε ό,τι αφορά στην μαγειρική, η φιλοσοφία μου είναι να χρησιμοποιώ πάντα οργανικά συστατικά της υψηλότερης ποιότητας και να παρουσιάζω τα πιάτα μου ως έργα τέχνης. Σαν έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα στο πιάτο μας, – χρησιμοποιώντας σχήματα, χρώματα και υφές που δημιουργούν μια μοναδική μαγειρική εμπειρία. Τα επόμενά μας έργα που επίσης θα γίνουν NFTs είναι ακόμα πιο ανατρεπτικά και δεν πρέπει να τα χάσετε!
Μπορείτε να πλειοδοτήσετε για τα NFT πιάτα του Σεφ Σπέρχου εδώ: https://opensea.io/collection/glow-in-th-dark

Αλέξανδρος Σπέρχος: Ο Έλληνας chef που μετατρέπει το φαγητό σε τέχνη
Ο Αλέξανδρος είναι ένας βραβευμένος σεφ, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Έχει αφιερώσει την μαγειρική του καριέρα, σκοπεύοντας να τοποθετήσει την ελληνική κουζίνα στην θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη. Μετά από μια επιτυχημένη εμπειρία στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά, ο Αλέξανδρος δέχθηκε μια δελεαστική πρόταση, ώστε να προωθήσει την ελληνική κουλτούρα στο Ντουμπάι, κάτι που τον οδήγησε σε μια μόνιμη θέση στο “Royal Mirage”, όπου είχε την ευθύνη τριών εστιατορίων.
Τρία χρόνια αργότερα, συνδημιούργησε το “Ena” restaurant στο Ντουμπάι, φέρνοντας εκεί περισσότερα από 200 αυθεντικά ελληνικά προίόντα, από παραγωγούς της πατρίδας μας που προέρχονται από μικρά χωριά σε ολόκληρη την επικράτεια.

Αλέξανδρος Σπέρχος
Το πάθος του για την Ελληνική γαστρονομία και κουλτούρα, έχει προβληθεί σε ΜΜΕ παγκοσμίως με αποκορύφωμα την παρουσία του στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ηνωμένων Αρβικών Εμιράτων και Ισραήλ, όπου ήταν ο Executive Chef. Ο Αλέξανδρος έχει συστήσει την ελληνική κουζινα σε πολλά μέρη του πλανήτη, όπως η Σιγκαπούρη, η Ιταλία, η Παπούα Νέα Γουϊνέα, η Σρι Λάνκα, Κατάρ, και Σαουδική Αραβία . Εδώ και 2 χρόνια ο Chef Sperxos έχει δημιουργήσει και είναι CEO του EFZIN, μια εταιρεία “δημιουργίας εμπειριών” Σπέρχου, που μεταξύ άλλων λειτουργεί 2 εστιατόρια στο Ντουμπάι , ένω μενού που έχει ετοιμάσει το EFZIN σερβίρονται σε εστιατόρια Fine Dining σε όλο το κόσμο.
Σήμερα, εκτός όλων των παραπάνω, που κάνει, είναι και παγκόσμιος πρεσβευτής της μοναδικής Συνετεριστικής Φέτας Κλαβρύτων https://wetravel.gr/50-chronia-istorias-tis-fetas-kalavryton/ https://www.kalavritacoop.gr/

Μαθήματα Μαγειρικής από τον Αλέξανδρο Σπέρχο.

Αλέξανδρος Σπέρχος