Από τον Χρήστο Νέζο
Σε ένα ταξίδι στον μοναδικό υδροβιότοπο της Βαλένθια, στο Εθνικό πάρκο Αλμπουφέρα, ανακαλύπτουμε το μυστικό της φημισμένης Ισπανικής παέγιας που κρύβεται στο….ρύζι! Εξερευνούμε τον πολύτιμο Εθνικό πάρκο, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU Sustainable rice που προωθεί το Ισπανικό ρύζι της Βαλένθια και το πεντανόστιμο Ελληνικό ρύζι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλάστρας

Ηλιοβασίλεμα στο Εθνικό πάρκο Υδροβιότοπος Αλμπουφέρα
Η περιπέτεια αρχίζει στην όμορφη Βαλένθια την πόλη της νότιας Ισπανίας καλεσμένος σε ένα study trip που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU Sustainable riceγια Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους που προωθεί το Ισπανικό ρύζι της Βαλένθια, το πεντανόστιμο Ελληνικό ρύζι του Αγροτικου Συνεταιρισμου Χαλάστρας Α-Β και το Αγγλικό ρύζι.

Βαλένθια ιστορικό κέντρο
Ήξερα οτι υπήρχαν πολλά όμορφα μέρη να επισκεφθώ και να εξερευνήσω και μέσα μου είχα ένα άγχος για το πως θα προλάβω να τα δω όλα ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν περισσότερα. Την παλιά πόλη , τα τεράστια πάρκα, τον επιβλητικό καθεδρικό ναό , την κεντρική αγορά , την πόλη των Τεχνών και των επιστημών που φέρει την υπογραφή του Santiago Calatrava.
Χάρη στους Έλληνες και Ισπανούς διοργανωτές του ταξιδιού τα είδα όλα και ακόμη περισσότερα. Μία εμπειρία που θα μου μείνει σίγουρα αξέχαστη από το ταξίδι στην Βαλένθια είναι η ξενάγηση στους ορυζώνες της Αλμπουφέρα– ενός πολύτιμου τεράστιου υδροβιότοπου το 75% της έκτασης του οποίου καλύπτεται από ορυζώνες ….
Η εξερεύνηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Στην Αλμπουφέρα μας περίμενε ο Santos Ruiz Alvarez διευθυντής της εταιρίας “Αrros de Valencia”, γνωστός γαστρονόμος και καπατπληκτκός μάγειρας όπως θα ανακαλύπταμε σε λίγο. Ο Σάντος μας μίλησε για τον υγροβιότοπο της Αλμπουφέρα όπου μεταξύ Οκτωβρίου και τέλη Φεβρουαρίου φιλοξενούνται πολλά πτηνά ενώ μας μίλησε για το τι σήμαίνει το ρύζι στην ζωή και την κουλτούρα των Ισπανών.
Μας εξήγησε πως η παέγια είναι ένα πιάτο ταπεινής προέλευσης που εμφανίστηκε στις αγροτικές περιοχές ρυζιού της Albufera de Valencia. Το πιάτο δημιουργήθηκε από αγρότες που χρειάζονταν ένα απλό γεύμα για να το ετοιμάσουν με υλικά που είχαν στη διάθεσή τους: κοτόπουλο, κουνέλι, σαλιγκάρια, φασόλια… Παραδοσιακά, μαγειρεύτηκε σε χαμηλή φωτιά με αποξηραμένο ξύλο πορτοκαλιάς, που του δίνει ένα χαρακτηριστικό γεύση και άρωμα. Στην αρχή τρώγονταν κατευθείαν σε δοχείο, με όλα τα τραπεζαρία τριγύρω και με ξύλινη κουτάλα. Ο Σάντος μας κάλεσε στο αγροτικό του σπίτι μέσα στην λιμνοθάλασσα να μαγειρέψουμε την αυθεντική παέγια…..

Παρακολούθηση ξενάγησης από τον Sandro Luiz Alvarez, υπεύθυνο του προγράμματος στην Ισπανία παρουσία του επί τιμή πρέσβη οικονομικών υποθέσεων κ. Λάμπη Κουναλάκη
Επιβιβαστήκαμε σε μία παραδοσιακή βάρκα και ξεκινήσαμε…..
Όταν φτάσαμε στο σπίτι του Σάντος μας περίμενε μία έκπληξη. Ο μπουφές ήταν στρωμένος και οι μυρωδιές από τα εδέσματα που ετοιμάζονταν στην κουζίνα μας έσπασαν την μύτη….Μύδια αχνιστά, σουπιές με μελάνι, χέλι με κόκκινο πιπέρι συνοδεύονταν από εκλεκτά ντόπια κρασιά. Αυτά θα τρώγαμε όσο ο Σάντος θα ετοίμαζε την ορίτζιναλ παέγια Βαλενθιάνα στην αυλή του σπιτιού με την βοήθεια ενός εθελοντή δημοσιογράφου από την Ουγγαρία….
Τα πάντα ήταν πεντανόστιμα. Ο Σάντος όσο μαγείρευε μας εξηγούσε πως το μυστικό στην παέγια κρύβεται στο ρύζι. Είναι το ρύζι αλμπουφέρα το οποίο παράγεται εκεί και καταναλώνεται σχεδόν όλο στην Ισπανία. Έβαλε ένα ένα όλα τα υλικά προσέχοντας να μην ανακατεύει την παέγια συχνά για να μην λασπώσει.
Η ώρα του γεύματος έφτασε….Όταν το τεράστιο ειδικό τηγάνι έφτασε στο τραπέζι ξεσπάσαμε σε χειροκροτήματα. Ήταν πεντανόστιμη.
Η γαστρονομική εμπειρία είχε όμως και συνέχεια. Μετά το φαγητό μας σέρβιραν μανταρίνια που μοσχοβολούσαν, χειροποίητα κουλουράκια με γλυκάνισκο και καφέ με ρούμι και κανέλλα….
Ό ήλιος άρχισε να δύει και έπρεπε δυστυχώς να πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής
Νωρίτερα είχαμε επισκεφτεί το Μουσείο ρυζιού στο λιμάνι της πόλης Βαλένθια.
Το Μουσείο Ρυζιού βρίσκεται σε μια γειτονιά που ονομάζεται Cabanyal, σε ένα παλιό μύλο ρυζιού και δημιουργήθηκε για να διαδώσει τη βιομηχανοποίηση του ρυζιού, μια παράδοση βαθιά ριζωμένη στον πολιτισμό της Βαλένθια.
Τα αρχικά μέρη του μύλου έχουν συντηρηθεί και το Μουσείο Ρυζιού χρησιμεύει τώρα για να βλέπουν οι επισκέπτες όλα τα στάδια επεξεργασίας του ρυζιού από την στιγμή που θα φύγει από το χωράφι μέχρι να πάρει την τελική του μορφή όπως το αγοράζουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ…

Μουσείο ρυζιού Βαλένθιας
Την επόμενη μέρα στη Βαλένθια το πρόγραμμα είχε γεύμα σε ένα ακόμη όμορφο χώρο, στο ναυτικό όμιλο της μαρίνας της πόλης ένας από τους γνωστούς chef της Ισπανίας Ruben Fenollar Tommas μας παρουσίασε πολύ όμορφα πιάτα με ρύζι απο την Αλμπουφέρα.

Fideua pato- ένα πεντανόστιμο πιάτο με φιδέ, πάπια, λαχανικά και μανιτάρια….

Οι καλεσμένοι του Ευρωπαϊκού προγράμματος Μediterranean Combo σε δείπνο σε γνωστό εστιατόριο στην μαρίνα της Βαλένθιας

O διάσημος Ισπανός σεφ και ιδιοκτήτης του πολυτελούς παραθαλάσσιου εστιατορίου Veles e Vents Ρούμπεν Φενολάρ μαζί με τον Χρήστο Νέζο
Διαβάστε στο wetravel.gr Μπουτάν το βασίλειο της χαράς

Μπουτάν