Από τον Χρήστο Νέζο
Το πρώτο ρούμι φτιαγμένο 100% στην Ελλάδα με φυσικά συστατικά που βρίσκονται στην ελληνική γη είναι γεγονός. Στην Θεσσαλονίκη η αποσταγματοποιία Δωροδούλη έφτιαξε και μας παρουσιάζει το Ελληνικό ρούμι που συνδυάζει την παραδοσιακή μέθοδο με την σύγχρονη τεχνολογία.
Στην Θεσσαλονίκη η αποσταγμοτοποία Δωροδούλη (Dorodouli Distillery) ανακοινώσε την ολοκλήρωση των βιομηχανικών πειραμάτων που έκανε με την συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους για την παραγωγή του πρώτου 100% ελληνικού ρούμι. Η υλοποίηση των βιομηχανικών πειραμάτων κράτησε 2 χρόνια και πλέον δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να αποστάξουν ρούμι.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή του πρώτου ρούμι στην Ελλάδα γίνεται με την αξιοποίηση ζαχαροκάλαμου και μελάσας που παράγεται στο Νομό Ξάνθης στη Θράκη στο χωριό Γενισέα από την Γενισέα ΚΟΙΝΣΕΠ στο χωριό Γενισέα και αποστάζεται στην Θεσσαλονίκη στους τεχνολογικά προηγμένους άμβυκες της Dorodouli Distillery με την διαδικασία της κλασματικής απόσταξης.
Στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Detrop 2023 που διεξήχθει στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση που απευθύνονταν σε όλους όσους ήθελαν να γνωρίσουν την ιστορία για αυτό το εκλεκτό απόσταγμα που παράγεται από φρέσκο χυμό ζαχαροκάλαμο, συλλέγεται χειρωνακτικά με παραδοσιακές μεθόδους, και που διεκδικεί τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα ρούμι στον κόσμο. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης από καταξιωμένα στελέχη στον χώρο της εστίασης και του τουρισμού, να συζητήσουν μαζί τους επίκαιρα θέματα για τις εξελίξεις στον κλάδο των ελληνικών αποσταγμάτων και να ενημερωθούν σχετικά με την ιδέα και την υλοποίηση του έργου από τους ίδιους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν σε αυτό το μοναδικό προϊόν, την πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισεας κα Αμανατίδου Αναστασία και τη master distiller της αποσταγματοποιίας Dorodouli distillery Μαρία Δωροδούλη.

Θεσσαλονίκη Detrop 2023 παρουσίαση του πρώτου Ελληνικού Ρούμι
Συνάντησα στη Μαρία Δωροδούλη στη Θεσσαλονίκη και μου μίλησε για και το πρώτο Ρούμι made in Greece, αλλά και για τα προϊόντα τους.
Μαρία Δ: Αποστάζουμε τα προϊόντα μας με φροντίδα και περηφάνια για να σας προσφέρουμε το καλύτερο ελληνικό ρούμι. Αρχικά θα διατεθούν περιορισμένος αριθμός φιαλών για τους λάτρεις του ρούμι που θα θέλουν να ανήκουν στην ομάδα μας. Άλλωστε είναι μια καινοτομία που θέλουμε να μοιραστούμε με όλους τους Έλληνες γι αυτό τους καλούμε να παρακολουθούν τα social media της Dorodouli distillery, όπου σύντομα θα ανακοινωθεί η δια δραστική δημοσκόπηση. Μπορούν να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της ταυτότητας του 1ου Ελληνικού ρουμιού
Μαρία.Δ: Πιστεύω πως είναι μοναδικό με γευστικό προφίλ που περιγράφεται ως πλούσιο και καλά ισορροπημένο. Φτιαγμένο από επιλεγμένη ποικιλία ζαχαροκάλαμου από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Ελλάδας και έχει παραχθεί σε διαδικασία απόσταξης που εξασφαλίζει άριστη ποιότητα και αυθεντικότητα. Είναι ταυτόχρονα μοντέρνο και κλασικό, κάτι που του επιτρέπει να το απολαμβάνετε σκέτο ή σε ένα φρέσκο, κοκτέιλ βοτάνων.
Μαρία.Δ: Είναι καθαρά Ελληνικό προϊόν μιας και ο σπόρος καλλιεργείται στο εύφορο έδαφος του Noμού Ξάνθης, από μια γυναικεία οργάνωση, ο σπόρος του σόργου καλλιεργείται με αγάπη και φροντίδα για την παραγωγή ζαχαροκάλαμων. Στη συνέχεια, ο φρέσκος χυμός του ζαχαροκάλαμου αποστάζεται φυσικά, από μια γυναίκα master distiller εδώ στην Ελλάδα, που ρόλος της είναι να διασφαλίσει τον μοναδικό, αρωματικό, κομψό χαρακτήρα του.
Μαρία.Δ: Ετοιμαστείτε να απολαύσετε ένα ιδιαίτερο και νόστιμο νέο ρούμι που δημιουργήσαμε σε μια εξαιρετική συνεργασία με ντόπιες γυναίκες καλλιεργητές, και με παραδοσιακή μέθοδο απόσταξης που γίνεται εδώ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. για να σας προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα κατευθείαν από την ελληνική γη. Αυτό σημαίνει ότι τα συστατικά μας είναι πάντα γνήσια και μπορούμε να εγγυηθούμε περήφανα την προέλευσή τους.