Ένα μεγάλο τραπέζι, με χιλιάδες επισκέπτες, να γεύονται εδέσματα από 50 chef, ήταν η 2η Γιορτή τρούφας του Δήμου Μετεώρων.

Ο chef Χρήστος Μπάρκας ο Δημοσιογράφος και παρουσιαστής της κεντρικής εκδήλωσης Χρήστος Νέζος και ο πρόεδρος της επιτροπής της 2ης Γιορτής τρούφας Μετεώρων Λευτέρης Λαζάρου.
Σε μια μεγάλη κουζίνα μετατράπηκε η πόλη της Καλαμπάκας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 με 50 chef και πρόεδρο τον Λευτέρη Λαζάρου να επιδίδονται σε ένα μοναδικό γαστριμαργικό ταξίδι με διαφορά είδη μανιταριών και πρωταγωνιστή την τρούφα
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία της 2ης Πανελλήνιας Γιορτής Τρούφας, Πρωτοφανής προσέλευση κόσμου, χιλιάδες μερίδες φαγητού και γλυκών, φτιαγμένων από τους διακεκριμένους chef, σεμινάρια για την τρούφα, εκδηλώσεις για παιδιά, μουσικά συγκροτήματα, παραδοσιακοί χοροί, αλλά και βραβεύσεις επιφανών προσωπικοτήτων της γαστρονομίας, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της Γιορτής, που δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή.
Για το σπάνιο και δυσεύρετο αυτό προϊόν την τρούφα πληρώνουν χιλιάδες ευρώ διάσημα εστιατόρια και καταστήματα διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τρούφα έχει χαρακτηριστεί επίσης και ως χαβιάρι των καλλιεργειών, λόγο της πολύ υψηλής τιμής της αλλά και της περιορισμένης ποσότητας της παγκόσμιας αγοράς.
Η Γιορτή διοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών σε συνεργασία με τον Δήμο Μετεώρων, ενώ είχε και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και πλήθους χορηγών και εθελοντών, χωρίς την υποστήριξη των οποίων θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίησή της. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής για την Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας, ήταν ο γνωστός κορυφαίος chef, κ. Λευτέρης Λαζάρου. Να σημειώσουμε ότι τα πάντα ήταν ΔΩΡΕΑΝ για τους επισκέπτες.
Η μεγάλη γιορτή που κορυφώθηκε με το δείπνο των 50 chef ξεκίνησε μα την ομιλία του προέδρου της Λευτέρη Λαζάρου τονίζοντας τη σημασία της γαστρονομίας στον 20ο πρώτο αιώνα με τα πολλαπλά ωφέλη στην τοπική κοινωνία. στην συνέχεια ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας καλοσώρισε το νέο αυτό μεγάλο γαστρονομικό γεγονός στη Θεσσαλία τονίζοντας την στήριξη της περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια. Μεγάλος υποστηριχτής της βραδιάς ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος που ενέταξε τη γιορτή στις μεγάλες διοργανώσεις του δήμου.

Ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο βραβευμένος chef Νίκος Σαράντης και ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας
Ας δούμε όμως ορισμένους αριθμούς που δείχνουν το μέγεθος της προσπάθειας, αλλά και της επιτυχίας. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου λοιπόν:
- πέρασαν περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες
- πραγματοποιήθηκαν 4 σεμινάρια για την τρούφα
- συμμετείχαν περίπου 200 εθελοντές
- οι χορηγοί της Γιορτής ήταν 61
- μαγείρεψαν για τους επισκέπτες πάνω από 50 chef
- έφτιαξαν 13(!) διαφορετικά είδη φαγητών με τρούφες και μανιτάρια
- μοιράστηκαν πάνω από 20.000 μερίδες
- μοιράστηκαν πάνω από 8.000 ψωμάκια με άλειμμα τρούφας
- μοιράστηκαν περίπου 5.000 μανιταρόπιτες
- μοιράστηκαν περίπου 10.000 φρούτα
- μοιράστηκαν περίπου 17.000 γλυκά τεσσάρων ειδών με τρούφα και μανιτάρια
- καταναλώθηκαν περίπου 5.000 σόδες και αναψυκτικά
- καταναλώθηκαν περίπου 4.000 νερά
- καταναλώθηκαν περίπου 200 φιάλες κρασί
- καταναλώθηκαν περίπου 100 φιάλες τσίπουρ
Διαβάστε στο wetravel.gr Καντοβάν η Καππαδοκία του Ιράν

Η Έλσα Νέζου μας ξεναγεί στην άγνωστη πόλη του Ιράν