Από τον Χρήστο Νέζο
Μέση. Το μικρό χωριουδάκι της ορεινής Νάξου με τους λιγοστούς κατοίκους, που αγναντεύει το γαλάζιο του Αιγαίου και τη Δονούσα.

Μέση, το χωριό της ορεινής Νάξου με θέα το γαλάζιο του Αιγαίου και τη Δονούσα
Η Μέση είναι ένα μικρό χωριό της ορεινής Νάξου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 360 μέτρων από τη θάλασσα και σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Νάξου. Από τη Χώρα, αν ξεκινήσετε για να πάτε στη Μέση, είναι περίπου 50 λεπτά με το αυτοκίνητο διασχίζοντας το εσωτερικό της ορεινής Νάξου και αφού περάσετε το Χαλκί, το Φιλώτι, την Κόρωνο. Εγώ επισκέφθηκα τη Μέση από την άλλη διαδρομή, από τα βόρεια του νησιού ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο από τη Χώρα προς τον Απόλλωνα και αφού κάθισα στο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό πήρα το δρόμο της επιστροφής από την άλλη πλευρά συναντώντας τη Μέση στα 10 λεπτά περίπου ανηφορίζοντας τα βουνά και έχοντας την αίσθηση πως είσαι στα Άγραφα και όχι στις Κυκλάδες. Όταν όμως στρίψεις το βλέμμα σου από την άλλη πλευρά το μπλε του Αιγαίου, που απλώνεται και η θέα της Δονούσας, σε μαγεύει.
Η Μέση φίλοι μου λένε ότι πήρε το όνομα της επειδή είναι στην “μέση” ανάμεσα στα χωριά Σκαδό και Κωμιακή (Κορωνίδα). Επίνειο της είναι ο μικρός κόλπος του Αγίου Γεωργίου που πήρε το όνομά του από το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εκεί. Η Μέση είναι χτισμένη στην πλαγιά του όρους Κορώνου, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Μία από τις δύο εισόδους του χωριού είναι αυτή που συναντάς όταν έρχεσαι από τον Απόλλωνα.
Στο χωριό έχουν σήμερα απομείνει λιγότερες από 30 οικογένειες με το τελευταίο καφενείο, όπως μου λέει η Μαρία Μαύρου που συνάντησα εκεί στο πέρασμα μου από το χωριό, να έχει κλείσει στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η Μαρία Μαύρου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μέση έως τα 19 της. Μετά αναγκάστηκε και έφυγε μαζί με τα αδέρφια της για την Αθήνα. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 όπου και έγινε η μεγάλη φυγή προς την Αθήνα.

Η Μαρία Μαύρου που γεννήθηκε στη Μέση και στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 μετακομίζει όπως και οι περισσότεροι συγχωριανοί της για ένα καλύτερο μέλλον στην Αθήνα
Ο Αγγελινομανώλης όπως ήταν το παρατσούκλι του διατηρούσε το καφενείο περισσότερο ως ένα παρεΐστικο στέκι με τους χωριανούς να φέρνουν οι ίδιοι τα κρέατα που ήθελαν να φάνε ώστε να μαγειρευτούν στο καφενείο και να καταναλωθούν εκεί με τη συνοδεία κρασιού, ρακής και φυσικά μουσική τραγούδι και χορό. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία και παλιότερα πολλοί δούλευαν στα ορυχεία της Σμύριδας Νάξου που βρίσκονται δίπλα στη γειτονική Κόρωνο.
Το χωριό έχει δύο γραφικές εκκλησίες, την Αγία Κυριακή και την Αγία Παρασκευή. Η Αγία Κυριακή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι κυρίως τόπος βαφτίσεων.
Η Αγία Παρασκευή είναι συνυφασμένη με το πανηγύρι του χωριού όπου 26 Ιουλίου κάθε καλοκαίρι έρχονται επισκέπτες από τα τρία γύρο χωριά: την Κόρωνο, την Κωμιακή και το Σκαδό για να γιορτάσουν.
Σημαντική στιγμή της ζωής των Μεσιωτών είναι τα λεγόμενα ρακιτζίσματα, δηλαδή η απόσταξη της ρακής, που γίνονται συνήθως τον Οκτώβριο και είναι υπαίθρια. Παρέες μαζεύονται γύρω από το καζάνι και περιμένουν την ρακή να στάξει σταγόνα-σταγόνα τρώγοντας, πίνοντας και διασκεδάζοντας όλοι μαζί.

Μέση: Το Χωριό της ορεινής Νάξου με θέα τη Δονούσα
Τα πιο γνωστά εδέσματα και μεζέδες της Μέσης είναι η γίδα βραστή, τα κοκκινιστά και φυσικά τα διάφορα τυριά με πιο γνωστή τη μυζήθρα. Ανήμερα το Πάσχα όπως και σε όλο το νησί το φαγητό της Λαμπρής είναι το παραδοσιακό Μπάτουδο, κατσικάκι γεμισμένο με ρύζι και αρωματικά χορταρικά.
Η Μέση είναι γνωστή για τον πλάτανο της. Ο πλάτανος έχει ηλικία περίπου 600 ετών και θεωρείται σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής.
Η πλατεία κάτω από τον πλάτανο είναι ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής και συχνά φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις και πανηγύρια κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων υπάρχει το όχι και τόσο γνωστό σπήλαιο «Δρακοντόσπηλο».
Το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει με τα σπίτια να ανοίγουν για να υποδεχθούν τους κατοίκους που ζουν στην Αθήνα και έρχονται να ζήσουν την ηρεμία, με τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων.

Αυλή σπιτιού στη Μέση
Διαβάστε στο wetravel.gr Μπουτάν το Βασίλειο της χαράς

Μπουτάν