Από τον Χρήστο Νέζο
MANNA ARCADIA. Όταν η Ιστορία συναντά το απόλυτο design, ξαναγεννιέται ένα, μοναδικής αρχιτεκτονικής, κτίριο του περασμένου αιώνα. Και από σανατόριο της Άννας Μελά, μετατρέπεται σε ξενοδοχείο πρότυπο υψηλής αισθητικής σχεδίασης της Ελλάδος, στην ορεινή Αρκαδία.
Το κτήριο που έγραψε ιστορία, αναγεννήθηκε στην καρδιά της Αρκαδικής φύσης στην περιοχή Κορφοξυλιά δίπλα στο χωριό Μαγούλιανα της ορεινής Αρκαδίας. Μετά από οκτώ δεκαετίες εγκατάλειψης, το νέο ΜΑΝΝΑ είναι πλέον εδώ, με σεβασμό στην ιστορία του.

MANNA ARCADIA
Καλώς Ήρθατε φίλοι μου στο ΜΑΝΝΑ ARCADIAΣε δυο ώρες περίπου από την Αθήνα, φτάνεται σε ένα ξενοδοχείο σύγχρονου design.
Περιτριγυρισμένο από ένα παρθένο δάσος με ένα από τα τρία είδη Ελάτης που συναντάμε στην Ελλάδα και αποτελεί ενδημικό είδος της χώρας, την Κεφαλληνιακή Ελάτη που φύεται στα βουνά της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής Θεσσαλίας και κάποια λίγα σε Ήπειρο, Όλυμπο και Αθήνα. Το MANNA ARCADIA, στα 1200μ. υψόμετρο, είναι ένα εμβληματικό και ιστορικά διατηρητέο κτήριο του 1929, το οποίο έχει αναστηλωθεί εκ βάθρων για να υποδεχτεί και να αγκαλιάσει τους λάτρεις της φύσης στην πανέμορφη ορεινή Αρκαδία.

Η αίθουσα υποδοχής του ξενοδοχείου ΜΑΝΝΑ με το μεγάλο μαρμάρινο τζάκι και θέα από δυο πλευρές στο δάσος.

MANNA ARCADIA: Η Ιστορία συναντά το DESIGN
Από την αρχαιότητα, η περιοχή της Αρκαδίας θεωρούνταν επίγειος παράδεισος, οδηγώντας στη δημιουργία του «αρκαδικού ιδεώδους», γνωστό και ως «αρκαδική παράδοση», κατά την Αναγέννηση. Το MANNA ακολουθεί αυτή τη φιλοσοφία, ενθαρρύνοντας τους επισκέπτες του να ζουν μέσα στο ελατοδάσος του Μαινάλου, με τις λίμνες, τους πεντακάθαρους ποταμούς Λούσιου και Λάδωνα που βρίσκονται κοντά, με υπαίθριες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν, ράφτινγκ, κανό, συγκομιδή μελιού, ποδηλασία, ιππασία, σκι και πεζοπορία κατά μήκος του πιο εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών της χώρας. Τα διπλανά ορεινά χωριά Μαγούλιανα, Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Ζάτουνα και ιστορικές τοποθεσίες όπως τα βυζαντινά μοναστήρια Πρόδρομος και Φιλόσοφος στην πλαγιά του βράχου. Ανεβαίνοντας ακόμη πιο ψηλα σε μια διαδρομή μέσα στο δάσος μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Λιμποβίτσι και να δείτε από κοντά το σπίτι που έζησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αλλά και το κοντινό Χρυσοβίτσι με το μοναδικό Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου. Ακόμη μπορείτε να περάσετε δίπλα στη γειτονική Κορινθία και να επισκεφθείτε τα βραβευμένα οινοποιεία της Νεμέας.

Ράφτινγκ στον ποταμό Λάδωνα στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Ν.Α.Ο.Δ. του χωριού Δάφνης.
Φεύγοντας από το ξενοδοχείο, μέσα από τους δασικούς δρόμους και αφού πέρασα το διπλανό χωριό Βαλτεστινίκο έφτασα στη Λίμνη Λάδωνα στην επιστροφή μου για την Αθήνα. Από εκεί πήγα για ράφτινγκ σε ένα χωριό του γειτονικού νόμου Αχαΐας από όπου περνάει ο ποταμός Λάδωνας. Σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο θα βρεθείτε φίλοι μου στον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Δάφνης Ν.Α.Ο.Δ όπου ένας εξαιρετικός δάσκαλος ο Βασίλη Στεφανόπουλος θα σας κάνει να περάσετε 6 χιλιόμετρα πλεύσης στο ποτάμι μοναδικής εμπειρίας.

Στεμνίτσα στην ορεινή Αρκαδία
Το ξενοδοχείο, λοιπόν, ήταν ένα όνειρο του ιδιοκτήτη και εμπνευστή ο οποίος πέρναγε τα παιδικά καλοκαίρια του στην περιοχή και είχε ως όνειρο ζωής την αναγέννηση του νέου ΜΑΝΝΑ. Έτσι ανέθεσε στους αρχιτέκτονες του K-Studio την αναστήλωση του μοναδικού αυτού κτιρίου και τη μετατροπή του από ένα σανατόριο σε ένα ορεινό θέρετρο ευεξίας και γαστρονομίας 5*.
Εμπνευσμένοι από την ιστορία του κτιρίου και την απομονωμένη θέση του, οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές εσωτερικών χώρων K-Studio μαζί με το γραφείο Monogon ολοκλήρωσαν μια ιστορικά ακριβή ανακαίνιση συνεργαζόμενοι στενά με αρχαιολογικές αρχές και εξετάζοντας το αρχειακό υλικό για να εντοπίσουν τις προθέσεις των πρώτων αρχιτεκτόνων, ενώ ταυτόχρονα να συλλάβουν το σύγχρονο όραμα της ιδιοκτησίας. Το αποτέλεσμα είναι μια αφθονία διατηρητέων δαπέδων από γκρι ασβεστόλιθο, ξύλο και μωσαϊκό σε συνδυασμό με πρόσφατα προστιθέμενες, τοπικής προέλευσης πέτρες και terrazzo, καθώς και δοκάρια από ξύλο καστανιάς. Τα φυσικά φινιρίσματα συμπληρώνονται από μαλακά υφάσματα σε μία σειρά επίπλων που έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί σε αποκλειστικότητα και χειροποίητα ειδικά για το MANNA. Το αποτέλεσμα ενισχύετε το βράδυ μέσω της φυσικής ατμόσφαιρας, αποτέλεσμα του σχεδιασμού φωτισμού από την, Ελευθερία Ντέκο, την καταξιωμένη ειδικό που δημιούργησε επίσης τον νέο, πολλαπλά βραβευμένο φωτισμό για την Ακρόπολη.
Τα 32 πολυτελή δωμάτια του ΜΑΝΝΑ διατηρούν τις αυθεντικές ψηλές οροφές ώστε κάθε χώρος να είναι εξαιρετικά φωτεινός, επιτρέποντας ουσιαστικά στο παρθένο ελατόδασος να εισέλθει μέσα σε κάθε εσωτερικό σκηνικό.

Πρωινό στο δάσος
Γαστρονομία:
Στο εστιατόριο ΜΑΝΝΑ, ο βραβευμένος Έλληνας σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος δημιουργεί εποχικά μενού εμπνευσμένα από την Ελλάδα και τα αγνά, αυθεντικά προϊόντα της Αρκαδικής γης. Ακολουθώντας αυτό το ήθος, τα πιάτα βασισμένα σε παραδοσιακές συνταγές παρασκευάζονται με προϊόντα υψηλής ποιότητας, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, χειροποίητα ζυμαρικά και κρέατα αμιγώς της περιοχής. Σε ένα νεύμα στην ιστορία του κτιρίου, το MANNA διαθέτει επίσης ένα μπαρ σε στυλ φαρμακείου που σερβίρει μεγάλη ποικιλία από malt ουίσκι και οινοπνευματώδη ποτά από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα ξεχωριστά συστατικά του μενού ποτών, που επιμελείται ο Αθανάσιος Κατσούλας, περιλαμβάνουν φρέσκα βότανα, που προέρχονται από τα υψίπεδα του Μαινάλου, και τοπικό μέλι ελάτης. Ιδιαίτερη σημείωση πρέπει επίσης να δοθεί στον καφέ του ΜΑΝΝΑ. Φτιαγμένο από ένα χαρμάνι, αποκλειστικά για το ΜΑΝΝΑ. Κόκκοι καφέ εισάγονται και καβουρδίζονται σε μια μοναδική συνταγή αποκλειστικά και μόνο για το ΜΑΝΝΑ.

Το πρωινό στο ΜΑΝΝΑ είναι μια επιλογή από εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα Π.Ο.Π. της Ελληνικής γαστρονομίας

Μπούτι κόκορα με ντόπιες χυλοπίτες και μυζήθρα

Αρνάκι σιγομαγειρεμενο στον ξυλοφουρνο με σάλτσα από τα ζουμια του και φρέσκια ρίγανη

Άγρια χόρτα με φετα Τραχειάς και φρέσκια ντομάτα

Ένας ξεχωριστός Μπακλαβάς από τον chef του ΜΑΝΝΑ

Η τραπεζαρία του ΜΑΝΝΑ με το μεγάλο μαρμάρινο τζάκι και θέα στο δάσος.
MANNA ART hotel
Στον ιστορικό κοινόχρηστο χώρο αλλά και στις σουίτες του ξενοδοχείου δεσπόζουν τα έργα του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Νίκου Κανόγλου, η θεματική ενότητα «Arcadia Dreamin’» αποτελεί μόνιμη συλλογή. Ο Κανόγλου μετά απο πολυετή έρευνα στον ευρύτερο χώρο της Αρκαδίας ανέδειξε τη μυθολογική καταγωγή και το ιστορικό πλαίσιο που περιβάλλει τον παρόντα χώρο, ενσωματώνοντας τα έργα οργανικά στο κέλυφος του κτιρίου. Χαρακτηριστικές και εμβληματικές οι μορφές των έργων όπως η Κερυνίτις έλαφος της θεάς Αρτέμης και το Διονυσιακό σύμπλεγμα του Πανός. Αποτοιχίσεις, χρυσός 24 Κ σε βαμβακερό κάμποτο, οργανικά χρώματα είναι μερικά από τα υλικά έμπνευσης του δημιουργού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός επέλεξε συνειδητά και με αυστηρό κριτήριο πρώτες ύλες που συνδέονται με τη βυζαντινή ζωγραφική, τα ψηφιδωτά, τον χρυσό από ταφικά κτερίσματα και τις τοιχογραφίες fresco που ανέδειξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άρρηκτη σχέση του ιστορικού κτιρίου, που λάξευσαν χέρια λαγκαδινών μαστόρων, με το φυσικό περιβάλλον.

H Κερυνίτις έλαφος έργο του εικαστικού Νίκου Κανόγλου για το MANNA Arcadia
MANNA Wellness:
Οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν στο MANNA Wellness Hub. Διαθέτει δύο αίθουσες περιποίησης, σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο και μία θερμαινόμενη πισίνα σχεδιασμένη να μοιάζει με σπήλαιο, με φεγγίτες που αφήνουν τις ακτίνες του ήλιου να χορεύουν στην επιφάνεια του νερού. Εξωτερικά, οι κήποι που δημιουργήθηκαν από την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Πάγκαλου προσφέρουν μια πρόσθετη όαση ιδανική για ξεκούραση και ανανέωση: στην κορυφή ενός μικρού λόφου με θέα στη λίμνη με τα νούφαρα, ένα υπαίθριο καθιστικό με τζάκι δημιουργεί χώρο για κοινωνικοποίηση και διαλογισμό. Ενώ το ξύλινο κατάστρωμα δίπλα στη λίμνη, εξοπλισμένο με ξαπλώστρες για τον ήλιο, αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο για να απολαύσει κανείς τον εκπληκτικά καθαρό έναστρο νυχτερινό ουρανό.

Ασκήσεις γυμναστικής μέσα στο δάσος του Μαινάλου
Βιωσιμότητα
Το ξενοδοχειο σεβόμενο το περιβάλλον έχει εγκαταστήσει γεωθερμική αντλία θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων θέρμανσης και ψύξης μέσω της γης. Έχει απαγορεύσει τη χρήση των πλαστικών μιας χρήσης σε όλη την ιδιοκτησία και χρησιμοποιείται ξύλο στη θέση του πλαστικού όπου είναι δυνατόν, συμπεριλαμβανομένων των καρτών-κλειδιών και του υπερσύγχρονου εξοπλισμού γυμναστηρίου. Ένα ισχυρό πρόγραμμα ανακύκλωσης έχει επίσης εφαρμοστεί στην κουζίνα του εστιατορίου και σε όλους τους χώρους.
Η Ιστορία του ΜΑΝΝΑ
Ξεκίνησε το 1929 από την ΑΝΝΑ ΜΕΛΑ, αδερφή του Παύλου Μελά, η οποία αφιέρωσε τη ζωή και την περιουσία της στη δημιουργία ενός σανατόριου για τους στρατιώτες των Βαλκανικών πολέμων και της Μικρασιατικής εκστρατείας. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό κτίριο για του οποίου την κατασκευή έγιναν έρανοι σε 3 ηπείρους.

Άννα Μελά
Χαρακτηριστικό μέρος του σπουδαίου έργου της Άννας Μελά ήταν ο μεγάλος αγώνας που έδωσε για την αντιμετώπιση της φυματίωσης, που μάστιζε εκείνη την περίοδο την Ελλάδα. Από την περίοδο της Μικρασιατικής εκστρατείας η Άννα Μελά είχε φιλία με τον στρατηγό, και αργότερα πρωθυπουργό της χώρας, Νικόλαο Πλαστήρα. Σε ένα ταξίδι που έκαναν μαζί στη Ζυρίχη για τη νοσηλεία των παιδιών τους που έπασχαν από φυματίωση σε ένα σανατόριο, συζητούσαν μαζί για τη δημιουργία ενός τέτοιου σανατορίου και στην Ελλάδα. Έτσι εκείνος της έδωσε εντολή να πάει στην Αμερική και να συγκεντρώσει χρήματα γι’ αυτό τον σκοπό.
Έτσι και έγινε. Η Άννα Μελά θυμήθηκε τα χαρίσματα που είχε από παιδί και άρχισε να φιλοτεχνεί διάφορα αντικείμενα (ξυλόγλυπτα κανάτια, ημερολόγια, κάρτ ποστάλ), τα οποία πουλούσε.
Μετά από αίτησή της στην βασίλισσα Ελισάβετ της Ρουμανίας δέχτηκε και από εκείνη ένα σημαντικό ποσό για τον ίδιο σκοπό. Συγκέντρωσε επίσης σημαντικές δωρεές από απόδημους Έλληνες της Αμερικής, της Αυστραλίας και του Καναδά. Πραγματοποιήθηκε έτσι το 1930 η ανέγερση ενός πρότυπου θεραπευτικού κέντρου, το γνωστό Σανατόριο «η Μάννα», στην Κορφοξυλιά Αρκαδίας μέσα στο ελατόδασος του Μαινάλου. Εκεί φιλοξενούνταν μόνο πάσχοντες από φυματίωση, στρατιώτες και άλλοι πολίτες.
Το Σανατόριο λειτούργησε μέχρι το 1938 και έκλεισε την ίδια χρονιά που πέθανε και η εμπνεύστριά του, καθώς πλέον υπήρχε αποτελεσματική θεραπεία για την φυματίωση στη χώρα. Μεταξύ άλλων έργων της ήταν και η μεγάλη της συμβολή στη δημιουργία της Πολυκλινικής Αθηνών.

Το εγκαταλελειμμένο Σανατόριο της Αρκαδίας, πριν γίνει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο MANNA arcadia
Το όνομα ΜΑΝΝΑ που δόθηκε στο ξενοδοχείο προέρχεται από τον χαρακτηρισμό της Άννας Μελά-Παπαδοπούλου ως «μάνα». Το 1912, που ξεκινά ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος αφήνει την οικογένειά της στο χωρίο και γίνεται εθελόντρια νοσοκόμα στον ελληνικό στρατό. Ήταν γνωστή στους στρατιώτες κάθε μετώπου, αφού σαν άλλη μητέρα ήταν πάντα δίπλα σε όλους χαρίζοντας την φροντίδα της σε τραυματίες και αρρώστους, που την αποκαλούσαν Μάνα.
Ξεφεύγοντας από τη νεοκλασική αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει την Ελλάδα εκείνη την εποχή, το κτίριο – το οποίο υποδέχτηκε ασθενείς που έπασχαν από φυματίωση από το άνοιγμα του μέχρι το 1938, όταν η πενικιλίνη έγινε ευρέως προσβάσιμη —έχει αρχιτεκτονικό σχέδιο που αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά που σχετίζονται περισσότερο με την κεντρική Ευρώπη.
Διαβάστε στο wetravel.gr Παπούα ένας εξωτικός παράδεισος.
Μια αποστολή της Έλσας Νέζου στην Ινδονησία