Από τον Χρήστο Νέζο
Στα Γεράνεια όρη, μέσα στο δάσος του χωριού Πίσια 15 χιλιόμετρα από το Λουτράκι βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, γνωστού και Μάη Θανάση που με υπουργική απόφαση, έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος (βυζαντινό μνημείο).

Άγιος Αθανάσιος Μάη-Θανάσης Πίσια Λoυτρακίου.

Η πόρτα της εισόδου του Βυζαντινού ναού του Αγίου Αθανασίου Πισίων.
Το μικρό αυτό εκκλησάκι του Μάη – Θανάση, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι λόγω του εορτασμού του στις 2 Μαϊου {ανακομιδή λειψάνων Αγ. Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας}, https://el.wikipedia.org/wiki/ είναι κτισμένο σε δασώδη περιοχή πάνω απο το χωριό Πίσια (200 μ. από την κεντρική πλατεία του χωριού), σε υψόμετρο 600 μ και 15 χλμ βόρεια της πόλης του Λουτρακίου.

Άγιος Αθανάσιος Μάη – Θανάσης Πισίων. Βυζαντινό Μνημείο. Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Το Ιερό της Βυζαντινής αυτής εκκλησίας χωρίζεται από τον κυρίως ναό με κτιστό τέμπλο, στο οποίο ανοίγονται δύο τοξωτές πύλες.

Γενική άποψη του ναού με το που μπαίνεις μέσα. Το κτιστό τέμπλο έχει δύο πύλες, την Ωραία Πύλη και την Πύλη της Πρόθεσης. Εκεί εικονίζονται ο ένθρονος Χριστός στον τύπο του Παντοκράτορα, η ένθρονη Παναγία Βρεφοκρατούσα και ολόσωμος ο επώνυμος άγιος του ναού, ο Άγ. Αθανάσιος ο Αλεξανδρείας.
Οι Αγιογραφίες του ναού έχουν γίνει με την μέθοδο της ξηρογραφίας [ανάμειξει χρωστικών ουσιών με οργανικό συνδετικό μέσο και εναπόθεση σε στεγνό κονίαμα] Ο αγιογράφος – ιερομόναχος Σεραφείμ φαίνεται ότι είχε επιρροή τόσο από τον χώρο καταγωγής του την Θήβα Βοιωτίας όσο και από την εδώ περιοχή.

Το Άγιο δισκοπότηρο στο μικρό εκκλησάκι του Μάη – Θανάση.

Στην κόγχη της Ιεράς Πρόθεσης εικονίζεται η Θυσία του Αβραάμ, η Άκρα Ταπείνωση, ο Αγ. Πρόχορος και αναγράφονται τα ονόματα των δωρητών του ναού και του αγιογράφου, που μνημονεύει ο ιερέας. Στο κάτω μέρος της Ιεράς Πρόθεσης ζωγραφίζεται η συμβολική απεικόνιση με την επιγραφή “λέων και ασπίς εγείρονται”.

Στον δυτικό τοίχο του ναού ο Αγιογράφος έχει αναπαραστήσει την Δευτέρα Παρουσία.
Οι πολλές εκκλησίες και τα μικρά εκκλησάκια των βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας, στη γύρω περιοχή, μαρτυρούν την ιστορία και τη σημασία του τόπου στο πέρασμα των αιώνων.

Η κόγχη του Ιερού Βήματος.
Ο ναός του Μάη – Θανάση ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόχωρου δρομικού ναού και στεγάζεται με καμάρα, την οποία ενισχύουν δύο κτιστά σφενδόνια. Οι αγιογραφίες του καλύπτουν όλο το χώρο και αναπτύσσονται σε ζώνες, με καλής τέχνης παραστάσεις λειτουργικού περιεχομένου, αφηγηματικές σκηνές, μεμονωμένες μορφές Αγίων και ποικίλα διακοσμητικά θέματα.

Η Αγία Τράπεζα στον χώρο του Ιερού του Μάη-Θανάση.

Η βάση της Αγίας Τράπεζας είναι κτιστή και από τις σωζόμενες Αγιογραφίες και το διατηρούμενο ζωγραφικό υπόστρωμα συμπεραίνεται ότι η βάση ήταν εικονογραφημένη.

Μάη – Θανάσης Πισίων. Το Βυζαντινό Μνημείο στα Γεράνεια Όρη, όπου με Υπουργική Απόφαση του 1962, είχε χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του ναού, τις τοιχογραφίες Αγιογράφησε το έτος 1638 ο Θηβαίος Ιερομόναχος Σεραφείμ Κουλούρης. Πρόκειται για το μοναδικό μέχρι σήμερα γνωστό έργο του συγκεκριμένου ζωγράφου.

Η επιγραφή του Αγιογράφου
Η ιδιαιτερότητα της μικρής αυτής εκκλησούλας του Μάη – Θανάση είναι ότι είναι δίκογχος, φαινόμενο σπάνιο ιδιαίτερα στον Ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για τύπο ναού ανατολικής σχολής, που συναντάται από τους μέσο βυζαντινούς και μετέπειτα χρόνους στις ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα στην Αρμενία και στη Μικρά Ασία, αλλά και στη Κύπρο, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τμήμα της Στερεάς Ελλάδας, τη Μάνη κτλ.
Κατά τις εργασίες επισκευής του ναού, ο οποίος ανάγεται στον 13ο αιώνα, βρέθηκαν δύο μαρμάρινες πλάκες υστεροβυζαντινών χρόνων, που φέρουν ανάγλυφο διάκοσμο.
Στην οροφή του κυρίος ναού προβάλλει ο Παντοκράτωρ με την επιγραφή “ΩΣ ΦΟΒΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΣ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ, ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ,ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΝΕΩΓΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΡΕΥΝΩΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΙΣ ΕΣΤΑΙ ΕΝ ΕΜΟΙ ΤΩ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΙ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ, ΤΙΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΦΛΟΓΑ ΚΑΤΑΣΒΕΣΕΙ”.
Η Δευτέρα Παρουσία καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρο τον δυτικό τοίχο καθώς και εικονογραφικές λεπτομέρειες από τους Αίνους. Ολόσωμοι Άγιοι δεσπόζουν στις υπόλοιπες επιφάνειες των κάθετων τοίχων της εκκλησίας του Μάη – Θανάση.

Ο δυτικός τοίχος του ναού με την αναπαράσταση της Δευτέρας Παρουσίας.

Μια σπάνια Αγιογραφία βρίσκεται στο μικρό αυτό Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στα Πίσια. Είναι αυτή με τους έφιππους Άγιο Γεώργιο και Άγιο Δημήτριο.
Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου σήμερα, υποστηρίζεται με πυκνό σύστημα ξύλινων υποστυλώσεων και αντιστηρίξεων, γιατί κινδύνευε με κατάρρευση, λόγω των φθορών από το πέρασμα του χρόνου και των επιπτώσεων του μεγάλου σεισμού των Αλκυονίδων το 1981, που κατέστρεψε και τα Πίσια αλλά και την διπλανή Περαχώρα. Στο δυτικό τμήμα του του νοτίου τοίχου [δεξιά της εισόδου στο ναό] εικονίζεται μια μοναδική αφηγηματική παράσταση από τους Αίνους με διάφορα όντα, φυσικά φαινόμενα και στοιχεία, όπως το ανθρωπόμορφο “στηθοκέφαλο”, θυρία, ερπετά, φτερωτά πτηνά και δράκοντες, φωτιά, χαλάζι, χιόνι και καταιγίδα.Οι Αίνοι στα δεξιά της εισόδου του ναού του Αγίου Αθανασίου.
Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του Βυζαντινού μνημείου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και εκτελέστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. https://www.culture.gov.gr/ Οι εργασίες διήρκεσαν από τον Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών γύρω από το εκκλησάκι του Μάη Θανάση βρέθηκαν τάφοι, που οι περισσότεροι ήταν από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Σήμερα το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου η Μάη – Θανάση είναι επισκέψιμο, αλλά για να μπορέσετε να το επισκεφτείτε θα πρέπει να τηλεφωνήσετε.{τηλ. επικοινωνίας για επίσκεψη – ενορία Αγ. Παρασκευής Πισσίων – 2744079778}
Δεν πρέπει να ξεχνάμε φίλοι μου, πως το μικρό αυτό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου είναι Βυζαντινό μνημείο
Το εκκλησάκι του Μάη – Θανάση είναι μια ωραία αφορμή για μια ημερήσια βόλτα μιας και είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Σε περίπου μία ωρα αφού περάσετε το Λουτράκι ανηφορίσετε τα Γεράνεια όρη, περνάτε και την Περαχώρα θα φτάσετε στο χωριό Πίσια https://el.wikipedia.org/wiki/ που είναι ο προορισμός σας. Μετά την επίσκεψη στο νάο, το χωριό φημίζεται για το φαγητό του. Διάλεξτε σε πιο ταβερνάκι θέλετε να καθίσετε και καλή σας όρεξη.

Τα Πίσια 600 μέτρα υψόμετρο πάνω στα Γεράνεια Όρη και στο βάθος ο Κορινθιακός κόλπος.
Διαβάστε στο wetravel.gr Μαλακοπή η μυστική υπόγεια της Καππαδοκίας

Καππαδοκία