Από την Ελένη Δομάζου
Γαστρονομία με παραδοσιακό γλέντι στην 16η Γιορτή Πατάτας Νάξου
Το μεγάλο γαστρονομικό γεγονός του Αιγαίου άφησε το αποτύπωμα του και στην 16η διοργάνωση του 2025. Η προσέλευση κόσμου, το κέφι, η ζωντάνια, η καλή μουσική, το γλέντι και πάνω απ΄όλα το άφθονο ποιοτικό φαγητό ήταν τα στοιχεία που έκαναν μια βραδιά που τα είχε όλα για να μείνει αξέχαστη.
Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή Κάπαρες της Αγίας Άννας πραγματοποιήθηκε η 16η Γιορτή της Πατάτας Νάξου, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Ε.Α.Σ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου, υπό την αιγίδα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ).
Η βραδιά ξεχώρισε για τη μαζική προσέλευση, την εορταστική ατμόσφαιρα και τις λαμπερές παρουσίες που βρέθηκαν από διαφορά σημεία της Ελλάδας. Ανάμεσα στους καλεσμένους βρέθηκαν ο ηθοποιός και βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, Σπύρος Μπιμπίλας και οι καταξιωμένοι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος, Υρώ Μανέ και Παναγιώτης Μπουγιούρης.

Στην σκηνή της Γιορτής Σπύρος Μπιμπίλας, Χρήστος Νέζος, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ηρώ Μανέ, Αντώνης Λουδάρος, Ελένη Λαζάρου
Σημαντική ήταν και η παρουσία εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών από όλη τη χώρα, δημοσιογράφων και ανθρώπων της τηλεόρασης. Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβαν με ζωντάνια και κέφι οι δημοσιογράφοι Χρήστος Νέζος και Ελένη Λαζάρου, ενώ ένα αυθεντικό νησιώτικο γλέντι προσέφεραν η σπουδαία Μαρία Σκουλά με το συγκρότημά της και η χορευτική ομάδα Νάξου «Αξοπατήματα».

Χρήστος Νέζος Μαρία Σκουλά Ελένη Λαζάρου
Ο πλούσιος μπουφές, τον οποίο δημιούργησαν σεφ από τη Νάξο και όχι μόνο, περιείχε ευφάνταστες συνταγές βασισμένες στην ξακουστή Π.Γ.Ε. Πατάτα Νάξου, συνοδευόμενες από κρασί, μπύρες ALPHA με αλάτι, αναψυκτικά και παγωτά
Να σημειωθεί, ακόμη, πως όλα τα μεγάλα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια συνδέθηκαν ζωντανά με το νησί μας για να πληροφορηθούν για την εκδήλωση, γεγονός που επίσης αναδεικνύει τη μεγάλη της σημασία!

Κινίδαρος Νάξου παραμονή της Γιορτής και οι γυναίκες του χωριού με το δημοσιογράφο Χρήστο Νέζο καθαρίζουν πατάτες ζωντανά στην εκπομπή του ΣΚΑΙ Αταίριαστοι
Η 16η Γιορτή Πατάτας, ωστόσο, δεν είχε μονάχα κέφι και μουσική. Στο πλαίσιό της έλαβε χώρα, την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου, ειδική ημερίδα για τον πρωτογενή τομέα, στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Παύλος Σατολιάς και Πρόεδροι συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα συζήτησαν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους όλης της χώρας, όπως, λ.χ., η λειψυδρία, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η ανάγκη για προστασία της Πατάτας Νάξου ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).
Για μία ακόμη χρονιά, η Γιορτή Πατάτας Νάξου απέδειξε γιατί θεωρείται το πιο σπουδαίο γαστρονομικό event του Αιγαίου: επειδή καταφέρνει να συνδυάζει παράδοση, φιλοξενία και ψυχαγωγία, προβάλλοντας παράλληλα τον αγροτικό πλούτο και την ταυτότητα του νησιού.

Σπύρος Μπιμπίλας, Κατερίνα Ψαρά από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και η σχεδιάστρια κοσμημάτων Έλσα Νέζου σε ένα από τα γεύματα των προσκεκλημένων του τριημέρου της Ε.Α.Σ. Νάξου
Η 16η Γιορτή Πατάτας Νάξου διοργανώθηκε με τη στήριξη των μεγάλων χορηγών, Blue Star Ferries και Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και χορηγό επικοινωνίας τον Aegean Voice 107,5.
Διαβάστε στο wetravel.gr Αδερφομοίρια Η Αρχιτεκτονική της Καλλονής Λέσβου

Καλλονή Λέσβου