Από τον Χρήστο Νέζο
Η εικαστική αντιπολεμική παρέμβαση «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΟΛΕΜΟΣ» στο Μνημείο της Μάχης του Μπλόκου Κοκκινιάς

Ο Νίκος Κανόγλου και η Ματίνα Σταυροπούλου εν μέσω της δράσης στον χώρο των εκτελέσεων
Ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός παρουσίασε στις 18 Ιουνίου 2024 η Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς. Μια πολύ πετυχημένη έκθεση Άηχη αντιπολεμική κραυγή με τίτλο: Ποτέ ξανά πόλεμος των δύο καταξιωμένων εικαστικών Νίκου Κανόγλου και Ματίνας Σταυροπούλου, Ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Ξύλινος Ιππέας. Η πρώτη αντιπολεμική έκθεση σε ιστορικό μνημείο ήταν μια άηχη διαμαρτυρία της ομάδας των δύο εικαστικών και πραγματοποιήθηκε για μία μόνο ημέρα, όσο κράτησε και το μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του 1945.

Ο Νίκος Κανόγλου, εικαστικός κι επιμελητής της έκθεσης με τίτλο «Ποτέ Ξανά Πόλεμος – μια άηχη αντιπολεμική διαμαρτυρία» στον ασκεπή χώρο των εκτελέσεων της Μάχης του Μπλόκου
Οι δύο εικαστικοί με ισχυρή κοινωνική συνείδηση αποκάλυψαν μια απόκοσμη εικαστική διαδρομή απο τις απαρχές του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου έως τις ένοπλες συγκρούσεις της εποχής μας με στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής στους 75 πεσόντες της μάχης του Μπλόκου της Κοκκινιάς, αγωνιστές και αγωνίστριες που πήραν ενεργό μέρος στην αντίσταση και στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στον κατακτητή.

Ο Νίκος Κανόγλου υποδυόμενος το έργο του εν μέσω της δράσης
Οι δημιουργοί, με λιτά μέσα, μας μετέφεραν μια συγκινησιακή ατμόσφαιρα βαριά φορτισμένη με μνήμες απο τα δραματικά γεγονότα, παρουσίασαν ένα καλλιτεχνικό δρώμενο τοποθετώντας επί τόπου τα έργα τους, με την συνοδεία ηχητικού αποσπάσματος με την φωνή του Γιώργου Νανούρη από το έργο «Πεθαίνω σαν Χώρα» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα, Δημήτρη Δημητριάδη.

Η Ματίνα Σταυροπούλου υποδυόμενη το έργο της εν μέσω της δράσης
Ο Νίκος Κανόγλου, δημιουργός και επιμελητής της έκθεσης, παρουσίασε τα έργα Σελίδες Ημερολογίου/Κοινωνικές αποκλίσεις και μια εγκατάσταση με τίτλο Επιτύμβιο διατηρώντας την ασπρόμαυρη απεικόνιση ως οικουμενικό μοτίβο των δυνάμεων της ζωής, παραλείποντας το χρώμα το οποίο θεωρεί ασύμβατο με τα επικριτικά μηνύματα του. Στο ημερολόγιο αυτό, εμπνευσμένο απο την παγκόσμια αντιπολεμική λογοτεχνία, εστίασε στην θηριωδία του πολέμου αξιοποιώντας μαρτυρίες επιζώντων.Τα έργα που πλαισίωσαν το ημερολόγιο και χρησιμοποιήθηκαν και ως μάσκες/σκηνικό υλικό στην performance αποτελούν διατρήματα, απόκοσμα τοπία αλλοιώσεων και καταστροφών μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Εικαστικός Νίκος Κανόγλου υποδυόμενος το έργο της εικαστικού Ματίνας Σταυροπούλου εν μέσω της δράσης με τίτλο «Ποτέ Ξανά Πόλεμος – μια άηχη αντιπολεμική διαμαρτυρία» που παρουσιάστηκε στον ασκεπή χώρο των εκτελέσεων της Μάχης του Μπλόκου

Το έργο εγκατάσταση με τίτλο «Σελίδες ημερολογίου| Κοινωνικές αποκλίσεις» του Νίκου Κανόγλου, παρουσιάζονται γραπτές μαρτυρίες από επιζήσαντες πολέμων του παρελθόντος και του παρόντος.
Η Ματίνα Σταυροπούλου δημιούργησε μια εγκατάσταση με ένα κόκκινο έργο και τοποθέτησε στη βάση του δεμάτια ξερού χόρτου συμβολίζοντας την γυναικεία μήτρα που όταν δεν γονιμοποιείται απλά αιμοραγεί όπως η πληγή ενός ολόληρου έθνους. Χρησιμοποίησε σκόνες αγιογραφίας και λάδι ζωγραφικής με έντονες χειρονομίες.

Η Ματίνα Σταυροπούλου στον ασκεπή χώρο των εκτελέσεων την Μάχης του Μπλόκου με το επιτύμβιο – εγκατάσταση του Νίκου Κανόγλου
Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε ιστορική εισήγηση των δραματικών γεγονότων απο την υπεύθυνη του μνημείου και ποιήτρια Ειρήνη Ρηνιώτη η οποία αφηγήθηκε το χρονικό στον κλειστο χώρο της Μάντρας Μπλόκου .
Η έκθεση καθώς και η performance πραγματοποιήθηκαν στον ασκεπή χώρο των εκτελέσεων με ορατά τα ρήγματα απο τις σφαίρες στούς πέτρινους τοίχους.

Το έργο της Ματίνας Σταυρόπουλου
Η εκδήλωση που τελούσε υπο την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας–Αγίου Ιωάννη Ρέντη εγκαινιάσθηκε απο τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Μαραγκάκη, την αντιδήμαρχο πολιτισμού Μαρία Αραβαντινού και την Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου, πλαισιώθηκε απο πλήθος κόσμου, προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων και αποτέλεσε ιστορικό καλλιτεχνικό γεγονός αντιπολεμικής διαμαρτυρίας, στον ιερό τόπο της Κοκκινιάς.

Η Μαρία Αραβαντινού – Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού, ο εικαστικός Νίκος Κανόγλου και ο Τάκης Μεσίσκλης

Στον στεγασμένο χώρο με τις φωτογραφίες των εκτελεσμένων, η ποιήτρια Ειρήνη Ρηνιώτη, επιμελήτρια της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, αφηγείται το ιστορικό της Μάχης του Μπλόκου, αξιοποιώντας προφορικές μαρτυρίες.

Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς
Διαβάστε στο wetravel.gr Ναμίμπια, από την Καλαχάρι ως την ακτή των Σκελετών

Έλσα Νέζου στην Ναμίμπια