Από τον Γιώργο Παπακαλοδούκα
Ανακαλύπτοντας την Αντίς Αμπέμπα από “Transit” εμπειρία με προορισμό την Κίνα
Η πιο ευχάριστη “Transit” εμπειρία από την Ethiopian airlines ήταν η απροσμενη επισκεψη μας στην αγνωστη για μας Αντίς Αμπέμπα.
Το ταξίδι μας ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου, με προορισμό το Πεκίνο. Ενδιάμεσος σταθμός; Η Αντίς Αμπέμπα, η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας. Και να φανταστείτε, είχαμε 10 ώρες αναμονή στο αεροδρόμιο. Και εκεί, ακριβώς τη στιγμή που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε «τι θα κάνουμε τόσες ώρες εδώ;», η Ethiopian Airlines μας έκανε μια απίστευτη έκπληξη. Μας προσέφερε δωρεάν διαμονή σε ένα υπέροχο τετράστερο ξενοδοχείο για όλη τη διάρκεια της αναμονής! Και όχι μόνο αυτό, αν ταξιδεύεις σε business class, το ξενοδοχείο είναι πεντάστερο και η διαμονή ξεπερνά κάθε προσδοκία – όπως την ζήσαμε στην επιστροφή μας στο Skylight Hotel. Για τους υπόλοιπους, το Presidential Hotel είναι αξιοπρεπέστατο.
Αλλά η πραγματική έκπληξη ήρθε όταν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας μας επέτρεψε να βγούμε από το αεροδρόμιο και κατ’ επέκταση απ’ το ξενοδοχείο χωρίς βίζα. Μόνο με την επίδειξη του voucher του ξενοδοχείου. Αυτό μας άνοιξε την πόρτα για μια σύντομη περιήγηση στην πόλη. Και πιστέψτε με, ήταν μια ευκαιρία που δεν θέλαμε να χάσουμε!

Γιορτή στο πάρκο Unity στην Addis Ababa, με φόντο τη σημαία της Αιθιοπίας
Έτσι, αντί να περιμένουμε ανυπόμονα στους διαδρόμους του αεροδρομίου, περπατήσαμε στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα, απολαμβάνοντας την αυθεντικότητα και τη ζωντάνια της πόλης. Αν και δεν προλάβαμε να επισκεφτούμε τα μεγάλα μουσεία της πόλης, όπως το Εθνικό Μουσείο ή το Μουσείο Εθνολογίας, η πραγματική μαγεία βρισκόταν στους δρόμους της. Η πόλη ζει και αναστενάζει με την κίνηση των ανθρώπων, τις πολύχρωμες αγορές, τα μικρά μαγαζάκια.

Καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος στην καρδιά της Αντίς Αμπέμπα
Επισκεφθήκαμε τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, και παρά το γεγονός ότι δεν μπήκαμε μέσα λόγω έργων συντήρησης, η μεγαλοπρεπής εμφάνιση της εκκλησίας, η ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι φιλοξενεί τους τάφους του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ και της συζύγου του, μας γέμισε δέος. Και πιστέψτε με, δεν ήταν μόνο η θέα που μας εντυπωσίασε. Ήταν και το πώς η πόλη καταφέρνει να συνδυάζει το παλιό και το καινούργιο με τόσο αρμονικό τρόπο. Αυτό που μάς έκανε επίσης ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η αίσθηση φιλοξενίας που βρήκαμε παντού.
Οι άνθρωποι της Αντίς Αμπέμπα ήταν απίστευτα φιλικοί και ζεστοί, κάτι που έκανε την εξερεύνησή μας ακόμα πιο ευχάριστη. Από το αεροδρόμιο, το ξενοδοχείο μέχρι και όταν χρειάστηκα να ζητήσω WiFi, όλοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν, χωρίς ποτέ να νιώθεις ότι τους κουράζεις. Η πόλη βρίσκεται σε ρυθμούς ραγδαίας ανάπτυξης και βλέπεις τα έργα να ξεφυτρώνουν παντού: νέα κτίρια, πολυώροφα συγκροτήματα, γραφεία, σπίτια. Είναι σαφές ότι σε δέκα χρόνια, η Αντίς Αμπέμπα θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες μητροπόλεις της Αφρικής.

Χριστιανική ορθόδοξη Εκκλησία, “St. Urael”

Γυναίκες με τα παιδιά τους φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες στο πάρκο “Unity”
Ένα ακόμα μυστικό της πόλης που αξίζει να ανακαλύψει κανείς είναι η Beata Maryam Church, στο πάρκο Unity. Αν και η εκκλησία φαίνεται ήσυχη και λιτή, οι ντόπιοι μιλούν για έναν πίνακα του Μιχαλάτζελο που λέγεται πως φυλάσσεται εκεί. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτόν στο διαδίκτυο, αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να μην το εξερευνήσουμε. Μετά από μια μικρή «δοκιμασία» να βρούμε τον φύλακα και να πληρώσουμε για την ξενάγηση (δέκα δολάρια), κατεβήκαμε στις κατακόμβες του ναού. Και ναι, εκεί βρήκαμε, εκτός από τον πίνακα, και άλλους αξιόλογους πίνακες και τάφους σημαντικών προσωπικοτήτων της Αιθιοπίας.Στην πραγματικότητα πρόκειται για το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Menelik II.

Ο φημολογούμενος πίνακας του Μιχαήλ Άγγελου

Τρεις τροπικές γεύσεις στο πολυτελές ξενοδοχείο Sheraton Addis, οι οποίοι κόστισαν συνολικά λιγότερο από πέντε ευρώ
Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μυστικιστική, και ανεξαρτήτως αν ο πίνακας είναι αυθεντικός ή όχι, ήταν μια εμπειρία που μας γέμισε δέος και σεβασμό για την ιστορία της χώρας. Μετά τη συνάντηση με την τέχνη και την ιστορία, κατευθυνθήκαμε στο Sheraton Addis, για να απολαύσουμε τους πιο φρέσκους χυμούς αβοκάντο, μάνγκο και παπάγια. Μια ανάσα πολυτέλειας πριν επιστρέψουμε στο αεροδρόμιο.

Προαύλιος χώρος της εκκλησίας st. Urael, πριν την εξόρμησή μας στην πόλη
Σημαντικό να αναφέρω ότι οι ευρωπαϊκές πιστωτικές κάρτες δεν γίνονται πάντα δέκτες από τα pos μηχανήματά τους, οπότε λίγο συνάλλαγμα στο τοπικό νόμισμα (birr)δεν βλάπτει. Αντιθέτως διευκολύνει τις συναλλαγές και τα φιλοδωρήματα, μιας και η ευγένειά τους σε καθηλώνει. Επιστρέφοντας, η τελευταία μας στάση ήταν το lounge της Ethiopian Airlines.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του lounge της Ethiopian airlines
Ένας πανέμορφος χώρος γεμάτος χρώματα και τοπική τέχνη. Το φαγητό ήταν νόστιμο, τοπικό, ελαφρώς πικάντικο. Ένα υπέροχο φινάλε στην υπέροχη αυτή εμπειρία. Να αναφέρω πως η μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο γίνεται με λεωφορεία της Ethiopian airlines εντελώς δωρεάν σε προγραμματισμένο χρόνο ανάλογα με την ώρα της πτήσης σου.
Και έτσι, μετά από μια ημέρα γεμάτη ανακαλύψεις και εκπλήξεις, που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν εντελώς βαρετή, κατευθυνθήκαμε για την πτήση μας προς το Πεκίνο, με την Αντίς Αμπέμπα να μας αφήνει την αίσθηση ότι έχουμε ανακαλύψει κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή στάση στο ταξίδι μας. Μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσουμε!
Διαβάστε στο wetravel.gr Μπουρκίνα Φάσο, η άγνωστη χώρα της Αφρικής

Μπουρκίνα Φάσο: Burkina Faso Η Έλσα Νέζου μας ταξιδεύει στην άγνωστη χώρα της Αφρικής