Από τον Χρήστο Νέζο
Στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο παράκτιο υγρότοπο των Κυκλάδων η αλυκή της Ναξου αποτελεί ενα σύμπλεγμα διαφορετικών οικοτόπων που απλώνεται σε έκταση 1000 στρεμμάτων.

Αλυκή Λαγκούνα ο υγρότοπος της Νάξου
Μόλις 3 χιλιόμετρα από τη χώρα της Νάξου και βρισκόμαστε σε μια μεγαλη αβαθή έκταση υφάλμυρων νερών με μικρούς κόλπους, έλη με καλαμιές, αγριοκαλαμιές, βούρλα, θάμνους, φρύγανα, σχίνα και πολλά αλλα σπάνια φυτά, ενώ στους γύρω λόφους ξεχωρίζουν τα μεγάλα κέδρα του είδους juniperus oxycedrus macrocarpa που πρώτη φορά θα αντικρίζετε οι περισσότεροι μιας και δεν τα συναντάμε συχνά.

Αλυκή Λαγκούναο ο σπάνιος υγρότοπος των Κυκλάδων στη Νάξο
Η θαλάσσια περιοχή στα βόρεια της ονομάζεται Λαγκούνα και χαρακτηρίζεται από την παρουσία της νησίδας Μαντώ, αλλά και των βραχονησίδων Κλεφτονήσια. Στα ανατολικά της έχει κατασκευαστεί το αεροδρόμιο της Νάξου και στα νότια της ξεκινάει ο κάμπος Λιβάδι και τα χωράφια με τις καλλιέργειες. Στα νοτιοδυτικά της και σε απόσταση μόλις 650 μέτρων βρίσκονται οι τρεις εποχικοί υγρότοποι του Αγίου Προκοπίου. https://wetravel.gr/kokkines-limnes-to-geologiko-thavma-tis-naxou/

Κόκκινες λίμνες στις Αλυκές του Αγιου Προκοπίου

Κόκκινες λίμνες στισ Αλικές του Αγιου Προκοπίου
Εδώ στην Αλυκή της Νάξου στην πρώτη εξερεύνηση που έκανα με φόβο αλλά με πάθος γιατί το έδαφος δεν ήταν απόλυτα στεγνό και άρα όχι στέρεο, ανακάλυψα και τα κρινάκια της Θάλασσας (Pancratium maritimum) τα οποία εδώ και 2500 τουλάχιστον χρόνια επιμένουν να φυτρώνουν στην καυτή και άνυδρη άμμο του καλοκαιριού και να χαρίζουν σε όσους τα παρατηρούν το σπάνιο άρωμά τους. Ονομάζονται και κρινάκια της Παναγιάς μιας και πρωτοανθίζουν το Δεκαπενταύγουστο. Είναι ένα υπέροχο και σπάνιο φυτό που ανθίζει και με τη δυνατή και γλυκιά μυρωδιά του αποτελεί ένα αληθινό στολίδι, ένα θαύμα της φύσης !

Το κρινάκι της Παναγίας στις Αλικές της Νάξου.

Το κρινάκι της Παναγίας
Στη γύρω περιοχή έχουν καταγράφει 80 είδη φυτών.
Παλιότερα η Αλυκή αυτή ήταν ενα παραθαλάσσιος υγρότοπος που επικοινωνουσε άμεσα με τη θάλασσα όμως με τη πάροδο των χρόνων κτίστηκε ενα φράγμα που εγκλώβισε τα νερά και σημερα μόνο μια τάφρο ενώνει τα γλυκά νερά με τη θάλασσα του Αιγαίου.
Εντύπωση σου κάνει πως ένας τόσο σημαντικός υγρότοπος κόβεται στα δύο απο το αεροδρόμιο της Νάξου, αυτό συνέβη το 1985 όταν με απόφαση κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο.
Παρόλα αυτά η Αλυκή της Νάξου εξακολουθεί και παραμένει ως ο σημαντικότερος υγρότοπος των Κυκλάδων.
Είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά μιας και οπως καταλαβαίνετε λόγω της γεωγραφικής θέσης είναι επάνω σε έναν πολύ μεγάλο διάδρομο μετανάστευσης που εδώ βρίσκουν καταφύγιο, τροφή και ξεκούραση έως ότου συνεχίσουν το μακρύ τους ταξίδι τα φτερωτά πλάσματα της φύσης.
Πολυ συχνά στην Αλυκή της Νάξου συναντάμε τις σπάνιες όμορφες κάστανο- πάπιες που τα τελευταία χρόνια αναπαράγονται εδώ. Ακόμη τα 4 είδη Χαραδριών που ζουν στη χώρα μας (ποταμοσφυριχτές, αμμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές και πιο σπάνια ερημοσφυριχτές ) διάφορες σκαλίδρες και άλλα πτηνά.
Την άνοιξη εμφανίζονται χουλιαρόπαπιες, ψαλίδες, πρασινοκέφαλες, κιρκίρα και σαρσέλες.
Κοντά στις καλαμιές κάνουν το σπίτι τους οι ερωδιοί, σταχτοτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, κρυπτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, αργυρουσικνιάδες και νυχτοκόρακες ενώ θα δείτε αν παρατηρήσετε ψηλά να κυνηγάνε γερακίνες, σπιζαετοί, ψαλιδιάριδες, χειμωνόκιρκοι, λιβαδόκιρκοι, καλαμόκιρκοι, ξεφτέρια και μαυροπετρίτες.
Πρέπει να σας πω πως εδω στις Αλυκές της Νάξου θα συναντήσετε και το σπάνιο κροκοδείλακι. Μην τρομάζετε είναι μικρό και ακίνδυνο.
Τα βατράχια έχουν και εδώ το βασίλειο τους. Επίσης θα συναντήσετε την πολιτεία των βαλκανοβατράχων, δεντροβατράχων, τη συνοικία με τα συλβούτια της Ναξου, ποταμοχελώνες, αλλα και τα αγαπημένα μας φιδάκια λαφιάτες, νερόφιδα, έρυκες, αγιόφιδα και οχιές που είναι πονηρές και πρέπει να τις προσέχουμε μην τις ενοχλήσουμε και τρέχουμε.-
Αρκετές φορές κάνουν την εμφάνιση τους και οι αγαπημένες μας ιδιόρρυθμες χελώνες καρέτα – .καρέτα στους κοντινούς κόλπους όταν οργώνουν καιτις Ελληνικές θάλασσες εως ότου καταλήξουν στο μέρος όπου εχουν αποφασίσει να γεννούν για όλη τους τη ζωή και δεν θα αλλάξουν ποτέ τόπο που γεννούν.
Απο θηλαστικά, τα αγριοκούνελα έχουν στήσει την υπόγεια πολιτεία τους, οι σκαντζόχοιροι στήνουν εδώ καρτέρι στα φίδια και βέβαια τα αρωματικά κουνάβια είναι και αυτά εδώ στην Αλυκή της Νάξου.
Αν θα θελήσουμε να τα παρατηρήσουμε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, πως ο σεβασμός μας στη χλωρίδα και πανίδα και γενικά στη φύση θα πρέπει να είναι παραπάνω από υπερβολικός.