Από τον Χρήστο Νέζο
Επισκεπτόμαστε και σας ξεναγούμε στον Πύργο Πετμεζά της ηρωικής οικογένειας των Πετμεζαίων στο χωριό Κάτω Λουσοί Καλαβρύτων.

Πύργος Πετμεζά
Σε 20 λεπτά από τα Καλάβρυτα παίρνοντας το δρόμο για το χιονοδρομικό κέντρο και πριν φτάσουμε, στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας το δρόμο για την Κλειτορία και αφού μπούμε σε ένα πανέμορφο οροπέδιο, θα συναντήσουμε το χωριό Κάτω Λουσοί, στα αροανια στις πλαγιές των Αροανίων.
Εκεί δεσπόζει θεματοφύλακας της ιστορίας η Αρχοντική πυργοκατοικία του 17ου αιώνα που διατηρείται σε καλή κατάσταση έχοντας ανακαινιστεί πριν μερικές δεκαετίες. Είναι ο Πύργος της οικογένιας των Πετμεζαίων ή Πετιμεζαίων ή Πετιμεζάδων.Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μέσα στο χωριό Κάτω Λουσοί Καλαβρύτων, η παλιά ονομασία του οποίου (πριν το 1928) ήταν Κάτω Σουδενά,

Με θέα το οροπέδιο και τα Αροάνια ο Πύργος Πετμεζά στους Κάτω Λουσούς Αχαΐας
Ο ιστορικός αυτός Πύργος, που είναι χτισμένος σε λόφο, σε στρατηγικό σημείο, για να εποπτεύει από πολύ μακριά ποιος μπορούσε να πλησιάσει από το οροπέδιο η τα βουνά το Πύργο. Ηταν το ορμητήριο της οικογένειας των Πετμεζαίων και το κέντρο αντίστασης εναντίον της τουρκικής κατοχής, τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

θέα από το παράθυρο του Πύργου
Είναι χτισμένος από γκρίζα πέτρα της περιοχής με επιμελημένη κατασκευή και καλοδουλεμένες λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό του Πύργου, είναι ένας δεύτερος μικρός πυργίσκος στη νοτιοδυτική του γωνία, στοιχείο που συναντάται συχνά στα πυργόσπιτα της ορεινής Γορτυνίας και της Μάνης. Μέχρι πρόσφατα ο Πύργος ανήκε στον Αντιναύαρχο και Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Γκολφίνο Πετμεζά και τώρα ανήκει στον γιο του Αντώνιο Πετμεζά, Αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που τον ευχαριστούμε για την ξενάγηση που μας έκανε

Βιβλία της ιστορίας των Πετμεζαίων στο τραπέζι του σαλονιού του πύργου σήμερα.
Από τα χαρακτηριστικά αμυντικά στοιχεία εκτός του κυκλικού πύργου της νοτιοανατολικής γωνίας και τις κυκλικής σκοπιάς της βορειοδυτικής γωνίας, είναι και οι πολυάριθμες μικρές τυφεκιοθυρίδες που δεν διακρίνονται εύκολα.
Η αρχική καταγωγή των Πετιμεζάδων ήταν από τα Σουδενά Ηπείρου (σημερινά Άνω και Κάτω Πεδινά) και το αρχικό επώνυμό τους ήταν Βλάσσης. Λέγεται πως το οικογενειακό όνομα άλλαξε όταν ένας από την οικογένεια σκότωσε κάποιον Τούρκο αγά ονόματι Πετιμέζη. Αναγκάστηκαν (προφανώς λόγω του φόνου) να εκπατριστούν και να εγκατασταθούν τον 17ο αιώνα αρχικά στην επαρχία Ολυμπίας κι έπειτα κοντά στα Καλάβρυτα, όπου ίδρυσαν το χωριό Σουδενά Καλαβρύτων εις ανάμνηση του παλιού χωριού τους.

Το σαλόνι του πύργου σήμερα
Ο Αθανάσιος Πετμεζάς, γεννήθηκε το 1760 και πέθανε το 1804, μαζί με τον Κολοκοτρώνη και τον Καπετάν Ζαχαριά, δημιούργησαν το 1785 τη θρυλική τριανδρία αρματολών της Πελοπόννησου. Μετά τη δολοφονία του Ζαχαριά εκδόθηκε σουλτανικό διάταγμα επικήρυξης του Κολοκοτρώνη και του Πετμεζά. Το 1804 ο Αθανάσιος Πετμεζάς, επικηρυγμένος από τους Τούρκους, έπεσε θύμα προδοσίας και δολοφονήθηκε μέσα στον ίδιο του τον Πύργο.

Πορτρέτα οπλαρχηγών της οικογένεια

Τραπεζαρία
Κατά την Ελληνική Επανάσταση, η οικογένεια των Πετμεζαίων ανέδειξε πολλούς αγωνιστές, μεταξύ των οποίων ο Αναγνώστης Πετμεζάς που έπεσε στη μάχη του Βασιλικού μαζί με τον 17χρονο γιο του Σωτήρη τον Αύγουστο του 1822 και ο Νικόλαος Πετμεζάς που το 1837 πέτυχε μια μοναδική νίκη εναντίον του Ιμπραήμ αποτρέποντας την κατάληψη από τους Τουρκοαιγυπτίους της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, ο πύργος πυρπολήθηκε και το 1972 με ιδιωτική πρωτοβουλία του ναυάρχου Γκολφίνου Πετμεζά αναστηλώθηκε.
Αν επισκεφθείτε τα Καλάβρυτα την ημέρα της εθνικής εορτής 25 Μαρτίου που γίνεται η αναπαράσταση της ύψωσης του λάβαρου της επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους καπετάνιους, θα παρακολούθησης μια αξιόλογη ιστορική καταγραφή των γεγονότων, γνωρίζοντας τι ακριβώς διεξήχθει στην Αγία Λαύρα το1821.
Μετά ο Πύργος των Πετμεζαίων είναι η μια πρόταση για επίσκεψη.
Διαβάστε στο wetravel.gr Κρουαζιέρα στην Αλάσκα, στους παγετώνες των Η.Π.Α.
Μία αποστολή του Χρήστου Νέζου

Αλάσκα