Από τον Χρήστο Νέζο
Μια βόλτα μαγική, μια εμπειρία ανεπανάληπτη, εύκολης πεζοπορίας στον μυθικό καταρράκτη της Λητούς στο φαράγγι Ενιπέα του Ολύμπου.

Καταρράκτης της Λητούς στο φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο
Το ραντεβού μας ήταν στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω όπου η πρόσβαση μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο μιας πολύ σαν εμένα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με πεζοπορία μέσα στο μεγάλο ιερό βουνό με τις ανεμοδαρμένες και συνεφοσκέπαστες κορυφές. Το θέαμα του είναι ασύλληπτο τόσο σε μεγαλοπρέπεια όσο σε εναλλαγή εικόνων. Η ανάβαση φίλοι μου στον Όλυμπο των (2.918) μέτρων προσφέρει μοναδικές εμπειρίες καθώς ο επισκέπτης προσεγγίζει αυτόν τον υπέροχο και τραχύ τόπο που για πολλούς είναι μια απόφαση ζωής. Πρέπει να ξέρετε πως κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση γιατί το βουνό έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα.
Αυτό που πρέπει να μην ξεχνάτε ποτέ είναι πως δεν πρέπει να ξεκινήσετε πεζοπορία μέσα στον Εθνικό Δρυμό χωρίς οδηγό βουνού. Υπάρχουν πολλοί που θα βρείτε για να σας γνωρίσουν με ασφάλεια το βουνό των θεών.
Ιούνιος 2024
Η ομάδα μας μια παρέα δημοσιογράφων με επικεφαλή την πρόεδρο του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου έχουμε ξεκινήσει μέσα στον επιβλητικό ορεινό όγκο αφού ο οδηγός μας μας ενημερώνει πως δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από την ομάδα.
Με το κλασικό μπαστούνι του ορειβάτη απαραίτητο αξεσουάρ που όπως αποδεικνύεται είναι ευεργετικό επισκεπτόμαστε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου που αναπαλαιώνεται και είναι πραγματικά άλλη μια εμπειρία του μεγάλου βουνού.

Με την Άντζελα Γκερέκου στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω
Προορισμός μας είναι ο πιο γνωστός από τους πολλούς καταρράκτες του Ενιπέα, που σύμφωνα με την μυθολογία έκανε το μπάνιο της η Λητώ, γι΄αυτό και πήρε το όνομά της.
Από το μοναστήρι που από εκεί ξεκινάει η πραγματική μας πεζοπορία μέσα στο δάσος είναι περίπου ένα χιλιόμετρο
Η διαδρομή είναι εξαιρετικής ομορφιάς και από ότι καταλαβαίνω και δεν περίμενα είναι εύκολη. Περπατάμε σε ένα στενό μονοπάτι που πρέπει να προσεχείς που πατάς γιατί έχει και πέτρες που προεξέχουν και αν αφεθείς να παρατηρείς τη μαγεία του τοπίου και δεν προσέχεις μπορεί να βρεθείς πολύ εύκολα στη γη.

Πεζοπορία στο φαράγγι του Ενιπέα στον μυθικό Όλυμπο
Από κάποιο σημείο και μετά είχαμε στα αριστερά μας την αριστερή όχθη του Ενιπέα. Όσο πλησιάζαμε ο ήχος του καταρράκτη δυναμώνει κάνοντας την ανυπομονησία μας ακόμη πιο έντονη. Η θερμοκρασία για για καλοκαίρι είναι τέλεια, ένα δροσερό αεράκι μας συντροφεύει σε όλη τη διαδρομή κάνοντας τη βόλτα μας ακόμη πιο ωραία. Χωρίς καλά καλά να καταλάβουμε καμία κούραση έχουμε φτάσει το μαγικό καταρράκτη της Λητούς.

Στάση για ενημέρωση από τον οδηγό μας Νεκτάριο Παρμάκη

Στο μικρό μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στον ξακουστό καταρράκτη της Λητούς
Ο οδηγός Νεκτάριος Παρμάκης μας που καθόλη την διάρκεια της πεζοπορίας μας ενημερώνει καθώς δεν μας χάνει καθόλου από το μάτι του μη τυχόν και πάρουμε κάποιο λάθος μονοπάτι και χαθούμε. Η τελευταία του ενημέρωση είναι πως ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου απαγορεύει το μπάνιο στον καταρράκτη μιας και τα νερά του πηγαίνουν στην ύδρευση του Λιτόχωρου. Υπό κανονικές συνθήκες ο καταρράκτης, ύψους οκτώ περίπου μέτρων, είναι δίδυμος, δηλαδή με δυο διαφορετικές κοίτες να χύνονται στη βάθρα του. Το χειμώνα και αρχές της ανοίξεις ο καταρράκτης έχει πολύ νερό οπότε οι δυο κοίτες ενώνονται σε μία.
Ο μύθος λέει πως οποίος μπει στα κρυστάλλινα νερά του καταρράκτη της Λητούς αυτόματος θα ξεχάσει ότι άσχημο τον βασανίζει
Η Λητώ ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες στην αρχαία ελληνική μυθολογία, θύμα των ερωτικών ατασθαλιών του Δια και τις εκδικητικότητας της γυναίκας του Ήρας. Από τις περιπτύξεις της με τον Δία γεννήθηκαν στη Δήλο δυο από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, η Άρτεμις και ο Απόλλωνας, γι΄αυτό και η Δήλος στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερό νησί.
Στον Όλυμπο κάθε μονοπάτι, κάθε τοποθεσία, κάθε βράχος, ποταμός, έχει το δικό του μύθο. Αρκεί να έχεις μαζί σου κάποιον να στα διηγηθεί. Εμείς είχαμε τον εξαιρετικό οδηγό βουνού, τον Νεκτάριο.

Άντζελα Γκερέκου στους καταρράκτες της Λητούς στον Όλυμπο
Info…
Ένας άλλος τρόπος να φτάσεις τον καταρράκτη είναι να πας με το αυτοκίνητο στα Πριόνια και από εκεί να κατηφορίσεις προς το Λιτόχωρο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4.
Πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το Κέντρο Πληροφόρησης Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου
Διαβάστε στο wetravel.gr Τουρκμενιστάν και ιπτάμενες καμήλες

Τουρκμενιστάν Η Έλσα Νέζου μασ ταξιδεύει στην μακρινή χώρα και μας μεταφέρει το ρεπορτάζ με τισ ιπτάμενες Καμήλες