Από τον Νίκο Κουρεμένο
‘Ενα ταξίδι στην πόλη των ανθρακωρύχων, στην Οστράβα την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και την Πολωνία, που το ανθρακωρυχείο της βρίσκεται στον κατάλογο Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Ευρώπη.

Ostrava
Απρίλιος 2022 ο μήνας που βρήκα χρόνο και αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στην Τσεχία, την εβδομάδα εορτασμού του καθολικού Πάσχα. Έτσι λοιπόν πετάξα με αεροπλάνο από την Αθήνα προς την Πολωνία και συγκεκριμένα στο Κατοβίτσε https://el.wikipedia.org πόλη της Πολωνίας που ήταν κόντα στο προορισμό μου, και από εκεί οδικώς στην Οστράβα. Ostrava

Οστράβα Τσεχία Ostrava
Η Οστράβα Ostrava είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τσεχίας και συγκεκριμένα η 3η μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι αυτή η πόλη βασίστηκε και στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στα ορυχεία της, τα οποία βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη και όπως καταλαβαίνετε είχαν τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της. Σήμερα ο επισκέπτης αντικρίζει τον επιβλήτικό επισκέψιμο χώρο των ορυχείων που σου δίνει την δυνατότητα να θαυμάσεις, να περιηγηθείς και να γνωρίσεις τον τρόπο που οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν και εργάζονταν στο θαυμαστό αυτό δημιούργειμα, δυο αιώνες πριν.
Στην Οστράβα Ostrava η εξόρυξη άνθρακα έχει σταματήσει από τις 30 Ιουνίου 1994. Μετά την πτώση του κομμουνισμού (Βελούδινη Επανάσταση) όπου και άρχισε μια ταχεία πτώση της βιομηχανίας σιδήρου, χάλυβα, χημικών και άνθρακα κατά την δεκαετία του 1990.

Νέο Δημαρχείο Οστράβας Ostrava

Χαρακτηριστική άποψη του Δημαρχείου που τα μπαλκόνια κοσμούν αγάλματα ανθρακωρύχων.
Πέρα από τα ορυχεία το τοπίο στην Οστράβα έχει έναν χαρακτήρα, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Τσεχίας, με κτίρια πανέμορφα ενώ μεγάλη εντυπωση μου έκανε το δημαρχείο της πόλης και ο περιβάλλον χώρος. Φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω το ποτάμι που διασχίζει την Οστράβα με τις όμορφες ανθισμένες αμυγδαλιές να το περιτριγυρίζει και την δυνατότητα που σου δίνει να κάνεις κανόε καγιάκ. Ο καιρός όμως την εποχή που πήγα δεν ήταν τόσο καλός για να απολαύσω το άθλημα.
Η Οστράβα Ostrava φημίζεται και για τα θέατρα της, έτσι βρήκα τον χρόνο και επισκεφτήκα ένα θέατρο. Η παράσταση που παρακολουθήσα βέβαια λόγω της γλώσσας δεν κατάλαβα και πολλά, παρόλα αυτά όμως πήρα μια γεύση απο την κουλτούρα των τσέχων, σε ένα από τα πολλά κρατικά θέατρα της πόλης.

Θεατρική παράσταση σε ένα από τα έξι κρατικά θέατρα που έχει η Οστράβα.
Εντύπωση μας έκανε η χαμηλή τιμή του εισιτηρίου που ήταν 5 ευρώ και το άφθονο δωρεάν κρασί που προσέφεραν στο φουαγιέ του θεάτρου κατα την προσέλευση και την ώρα του διαλείματος.
Η αρχιτεκτονική των κτηρίων του κέντρου της πόλης αποτελεί ακόμη ένα από τα ατού της, καθώς εδώ έχουν αφήσει το στίγμα τους γνωστοί αρχιτέκτονες όπως οι Κάρελ Κότας, Γιόζεφ Γκότσαρ, Ερνστ Κόρνερ και Αλεξάντερ Γκραφ.
Να σημειώσουμε εδώ πως λόγο του εορτασμού για το καθολικό Πάσχα οι επιλογές ήταν περιορισμένες, καθότι ήταν αργία στην πόλη. Στην Οστράβα υπάρχει κοινότητα Ελλήνων, προφανώς από την εποχή του εμφυλίου στην Ελλάδα, καθώς η χώρα τότε είχε κομμουνιστικό καθεστώς ήταν ένας χώρος ο οποίος προσελκύσει αρκετούς Έλληνες της εποχή εκείνης οι οποίοι αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα, ή για να το πούμε πιο σωστά εκδιώχθηκαν. Η χώρα τότε στάθηκε τους Έλληνες που την επέλεξαν, οι οποίοι κατάφεραν να μείνουν εκεί και να αναπτύξουν δραστηριότητες και να συνεχίσουν έως και σήμερα τη ζωή του στην φιλόξενη χώρα.
Το ανθρακωρυχείο της Οστράβα βρίσκεται στον κατάλογο Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν αυθεντικό βιομηχανικό τουρισμό, η πόλη που φιλοξενεί δύο αξιοθέατα εξόρυξης, καθώς και την περιοχή Vitkovice, η οποία συνδυάζει μια σπηλιά με μεταλλικά έργα σε ένα σύνολο εγκαταστάσεων που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην Ευρώπη.
Vítkovice
Η Ostrava είναι υπερηφάνη της για τις βιομηχανικές της ρίζες, τα τεράστια βιομηχανικά υπολείμματα της περιοχής μεταλλουργίας Vitkovice έχουν αγαπηθεί και μετατραπεί σε σύγχρονα αξιοθέατα. Το σπηλαιώδες αεριομετρικό είναι μια αίθουσα συναυλιών, ενώ η υψικάμινος του 19ου αιώνα αποτελεί μέρος μιας περιήγησης που περιλαμβάνει επ’ισκεψη στην ύψους 60 μέτρων καμινάδα που προσεγγίζεται από έναν βιομηχανικό ανελκυστήρα. Ένα από τα πολλά πράγματα που κάνει το Vitkovice ξεχωριστό είναι ότι ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού χάλυβα μπορεί να λειτουργήσει ανα πάσα στιγμή.

Η πλατεία με το παλιό Δημαρχείο
Μια επίσκεψη στο μουσείο της Οστράβα που στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού δημαρχείου και άνοιξε το 2009 θα μάθετε πώς ήταν το ανθρακωρυχείο κάτω από την πόλη πριν αξιοποιηθεί. Το τμήμα φυσικής ιστορίας αναφέρει τη γεωλογία γύρω από την Ostrava και θα ασχοληθείτε επίσης με την κοινωνική πλευρά της βιομηχανίας άνθρακα βλέποντας τα εκθέματα εξόρυξης που εκτίθενται στο μουσείο. Οι οικογένειες και τα ιδρύματα της Ostrava έχουν δωρίσει έργα τέχνης και έπιπλα στο μουσείο, το καλύτερο είναι ένα εκπληκτικό αστρονομικό ρολόι, ύψους άνω των δύο μέτρων. έχει περισσότερα από 2.500 κινούμενα μέρη και σχεδιάστηκε από τον Jan Masek, τεχνικό στα χαλυβουργεία της πόλης στη δεκαετία του 1920.
Οι ντόπιοι της ψιθυριζουν μεταξύ σοβαρού και αστείου πως η πόλη έχει σκαφτεί τόσο πολύ από τους ανθρακωρύχους ώστε κάποια μέρα θα βυθιστεί. Όσο για το φαγητό θα προτείνω μόνο δύο πιάτα τα οποία ευχαριστήθηκα. Το ένα είναι κότσι χοιρινό το οποίο σερβίρετε μαζί με βραστό λάχανο και πάπια φούρνου με βραστό λάχανο και αυτή. Όπως καταλαβαίνετε στην Τσεχία αγαπάνε την μπύρα και το βραστό λάχανο.
Τα όμορφα καφέ μπυραρίες και μπιστρό είναι αρκέτα και με στυλ, ειδικά στην οδό Στοντόλνι Stodolni, όπο στα 350 μέτρα μήκους της συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της ζωής, των εστιατορίων και των μπαρ της Οστράβα. Το Πάρκο Λάντεκ, στα περίχωρα της πόλης, είναι – τι πιστεύετε; – πρώην ορυχείο που έκλεισε οριστικά το 1991 και πλέον αξιοποιείται ως μουσείο και πόλος έλξης για τους επισκέπτες, συνδυάζοντας τη φύση και τη βιομηχανική ιστορία τησ πόλης.

Μπυραρία στο προάστιο Poruba, με ωραίο κόσμο φρέσκες μπύρες και καλό φαγητό
Σας προτείνω να επισκευθείτε οπωσδήποτε τον Πύργο Μπολτ, με την πιο εντυπωσιακή θέα που έχει κανείς από εκεί. Ο πύργος ύψους 78 μέτρων είναι φτιαγμένος σε γυάλινη κατασκευή πάνω σε μια υψικάμινο των παλιών ορυχείων. Η ιδιαιτερότητα του αποτελεί τουριστική ατραξιόν, όπου μπορείτε, εκτός της θέας, να απολαύσετε και τον καφέ σας. Το όνομά του οφείλεται στο γνωστό Τζαμαϊκανό «γιο του ανέμου» ολυμπιονίκη Ουσέιν Μπολτ. https://en.wikipedia.org/wiki/Usain_Bolt

Πύργος Bolt
Προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών που βόηθησαν στην απελευθέρωση απο τους Ναζί είδα και το εντυπωσιακό αυτό μνημείο.

Νίκος Κουρεμένος
Διαβάστε επίσεις στο wetravel.gr Velke Losiny: Το χωριό των μαγισσών της Τσεχίας