Από τον Χρήστο Νέζο
Μια βόλτα με buggy στην Natura παραλία Λάρα του Εθνικού πάρκου Ακάμα της Κύπρου.

Παραλία Λάρα στο Εθνικό πάρκο Ακάμα της Κύπρου
Βρισκόμαστε φίλοι μου στην περιοχή της Πάφου στο νησί της Αφροδίτης και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι στην Πέγια όπου με αφετηρία το ξενοδοχείο Cap st Geoges hotel resort αποφάσισα να επισκευθώ το Εθνικό πάρκο Ακάμα και συγκεκριμένα την παραλία, που έχει επιλέξει να γεννά η πράσινη χελώνα, αλλά και η καρέτα – καρέτα. Έτσι ένα πρωί στο ξενοδοχείο με περιμένει το buggy για να ξεκινήσει μια μοναδική εμπειρία, όπως αποδείχθηκε. Με τον αρχηγό μπροστά οδηγό, το κομβόι με τα buggy περνάει μέσα από το χωριό και σε 10 λεπτά οδήγησης μπαίνουμε στους χωμάτινους δρόμους του Εθνικού δρυμού Ακάμα με προορισμό την φημισμένη παραλία Λάρα.

Στην είσοδο του ξενοδοχείου Cap St Georges hotel resort μας περιμένουν τα buggy για να ξεκινήσει η περιήγηση μας στο Εθνικό πάρκο Ακάμα της Κύπρου.
Το Εθνικό Πάρκο Ακάμα βρίσκεται στην δυτική Κύπρο και είναι μία από τις πιο σημαντικές και όμορφες περιοχές του νησιού. Το πάρκο καλύπτει περίπου 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα και φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από οικοσυστήματα, όπως δάση, φαράγγια, και παράκτιες περιοχές. Μερικά από τα αξιοθέατα του πάρκου περιλαμβάνουν:

Οδηγώντας στους χωμάτινους δρόμους του Εθνικού πάρκου Ακάμα Κύπρου.
1. Το Φαράγγι του Άβακα: Ένα εντυπωσιακό φαράγγι με στενά περάσματα και ψηλά τοιχώματα.
2. Η Λάρα: Μια παραλία όπου οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas γεννούν τα αυγά τους.
3. Τα Μπάνια της Αφροδίτης: Ένα φυσικό σπήλαιο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αφροδίτη έκανε μπάνιο. Το πάρκο είναι ιδανικό για πεζοπορία, ποδηλασία και παρατήρηση της φύσης, προσφέροντας μονοπάτια και διαδρομές με εκπληκτική θέα. Σημαντικό είναι να σεβόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος και να ακολουθούμε τους κανονισμούς του πάρκου για να διατηρηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος.

Στο δρόμο με τα buggy για την παραλία Λάρα.
Η Αμμουδιά της Λάρας, με το ημικυκλικό της σχήμα, εκτείνεται σε απόσταση ενάμισι περίπου χιλιομέτρου και το πλάτος της σε μερικά σημεία, φθάνει τα 100 μέτρα. Πλαισιώνεται από χαμηλούς θάμνους, σχίνους, και στις δυο άκρες της υψώνονται χαμηλοί βράχοι. Η άμμος είναι λεπτόκοκκη με σκόρπια μικρά και μεγάλα βότσαλα. Η Αμμουδιά της Λάρας προσεγγίζεται από ένα στενό χωματόδρομο κάθετο προς τον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου της Πέγειας – Ακάμα.

Η σήμανση προειδοποιεί τους επισκέπτες που πρέπει να σέβονται το Εθνικό πάρκο.
;
Σεβόμενοι και εμείς του κανόνες του Εθνικού πάρκου αφήνουμε τα ειδικά αυτοκίνητα μας μακριά και περπατάμε προς τη παραλία.
Η μικρή χερσόνησος της Λάρας έχει μεγάλη οικολογική σημασία γιατί φιλοξενεί ποικίλα είδη χλωρίδας και πανίδας. Η πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) αναπαράγεται αποκλειστικά στις απομονωμένες αμμώδεις παραλίες από την Τοξεύτρα (τοποθεσία στα νότια του δάσους της Πέγειας) ως τη Λάρα. Επίσης στην ίδια περιοχή αναπαράγεται και η κοινή χελώνα (Caretta caretta), η οποία αναπαράγεται και στις βόρειες παραλίες του Ακάμα από το Λατσί και προς τα ανατολικά του. Ακόμη στις αμμουδιές της Λάρας ζει ο λεγόμενος σκατοκάβουρας (Ocypode cursor), που έχει εξαφανιστεί από τις περισσότερες αμμουδερές ακρογιαλιές της Κύπρου. Οι αμμόλοφοι της Λάρας αποτελούν ένα ιδιαίτερο βιότοπο όπου παρατηρήθηκαν κάπου 150 είδη χλωρίδας. Στον βιότοπο αυτό κατοικεί και η σαύρα Acanthodactylus schreiberi, η οποία απειλείται με εξαφάνιση στις περισσότερες παράκτιες περιοχές της νότιας Κύπρου.

Παραλία Λάρα εδώ που γεννά η πράσινη χελώνα και η καρέτα – καρέτα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και να’μαστε όλη η παρέα της εξερεύνησης του Εθνικού πάρκου Ακάμα στην μικρή καντίνα με τις μεγάλες ελιές που έχει μεταφέρει ο ιδιοκτήτης εκεί για να κρατά σκιά στους οικολόγους επισκέπτες. Αξέχαστο θα μας μείνει ο καφές και τα αναψυκτικά στην απόλυτη ησυχία με την μυρωδιά από το κοντοσούβλι, που ο κύριος του μαγαζιού έψηνε πίσω από το μικρό κουζινάκι.

Στην διαδρομή συναντάς εκτός από ελαιώνες και χωράφια με στάρι και κριθάρι

Το πλήρωμα ενός από τα buggy με οδηγό την τολμηρή Kιμ Κίλιαν με χαμόγελο και το σημα της νίκης λίγο πριν ξεκινήσει η εμπειρία του να οδηγείς μέσα σε τεράστια σύννεφα σκόνης.
Η διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας, που περιβρέχει τη χερσόνησο της Λάρας στα βόρεια, δυτικά και νότια, πάνω στα ασβεστολιθικά πετρώματα, δημιούργησε στις ακτές της πολύ ενδιαφέροντα μορφώματα, όπως βαθιές θαλασσινές σπηλιές, απότομους κάθετους βράχους, αψίδες και απομονωμένους μεγάλους βράχους.
Η περιοχή της χερσονήσου της Λάρας κατοικείτο κατά τα Προϊστορικά χρόνια. Καθ’ όλο το μήκος της χερσονήσου, παράλληλα προς τη θάλασσα, υπήρχε τείχος του οποίου ίχνη εξακολουθούν να είναι ευδιάκριτα και σήμερα. To τείχος αυτό άρχιζε από τον ένα κόλπο της Λάρας κι εκτεινόταν μέχρι το δεύτερο, στην αντίθετη κατεύθυνση.
Στο Μεσαίωνα στην περιοχή υπήρχε οικισμός με την ονομασία Άρα ή και Λ΄ Αρά (L΄ Ara) απ’ όπου και η ονομασία Λάρα.
Διαβάστε στο wetravel.gr Ινδία, στο Άσαμ για σαφάρι Ρινόκερου

Άσαμ Ινδία