Από τον Χρήστο Νέζο
Επισκεπτόμαστε την, μεγάλης οικολογικής σημασίας, παραλία της Λάρας στο Εθνικό πάρκο Ακάμα όπου αναπαράγεται η υπό εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα Μύδας, αλλά και η καρέτα – καρέτα.

Η παραλία των χελωνών
25 χιλιόμετρα βόρεια της Πάφου και 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πέγειας φτάνετε στην τεράστιας οικολογικής σημασίας παραλία Λάρα, που αποτελεί τον βόρειο κόλπο της ακτογραμμής της Λάρας. Σε αυτή την απομονωμένη, άγρια και επιβλητική παραλία, αναπαράγονται οι υπό εξαφάνιση χελώνες. Εδώ φίλοι μου συναντάμε το είδος της χελώνα Μύδας (πράσινη χελώνα) που είναι ένα από τα ξεχωριστά είδη της πανίδας της Κύπρου

Μικρά χελωνάκια πράσινης χελώνας και καρέτα καρέτα που καταφέρνουν να επιβιώσουν για το μεγάλο ταξίδι στις απέραντες θάλασσες.
Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία γεννά το συγκεκριμένο είδος. Μαζί με την χελώνα hawksbill, οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, φωλιάζουν στη Μεσόγειο κυρίως και στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη χρυσή αμμουδιά της Λάρας είναι μία από τις σπουδαιότερες παραλίες ωοτοκίας και εκκόλαψής τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου.

Παραλία των χελωνών
Αυτή η ερημική παραλία είναι από τις λίγες στην Κύπρο όπου δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές για επισκέπτες. Η παραλία των χελώνων, όπως αποκαλείται, δεν είναι για όσους αναζητούν πολυκοσμία θόρυβο και παιχνίδια στο νερό. Εδώ ο επισκέπτης πρέπει να είναι προσεκτικός στο πού θα καθίσει να κάνει το μπάνιο του. Τα παιδικά παιχνίδια με κουβαδάκια και σκάψιμο στην άμμο απαγορεύονται, όπως το κάμπινγκ, αλλά και οι τοποθέτηση ομπρελών θαλάσσης.
Στη παραλία της Λάρας μπορείτε να φτάσετε από τον δρόμο της Πέγειας και στη συνέχεια στον Άγιο Γεώργιο, μέσω ενός χωματόδρομου, γιατί φίλοι μου δεν πρέπει να ξεχνάτε πως είστε μέσα στο Εθνικό πάρκο Ακάμα που επιτρέπει πρόσβαση μόνο σε οχήματα 4×4 ή buggy όπως ήρθα και εγώ, βιώνοντας μια εμπειρία μοναδική, που πραγματικά σας συνιστώ να δοκιμάσετε.

Με τα buggy μέσα στο Εθνικό πάρκο Ακάμα στο δρόμο προς την παραλία των χελωνών.
Όταν φτάσετε στην παραλία θα αντικρίσετε και μια μικρή έκθεση μέσα σε ένα υπαίθριο υπόστεγο με φωτογραφικό υλικό από πράσινες χελώνες και καρέτα – καρέτα.

Λίγο πριν κατεβείτε στην παραλία περνάτε από ένα υπαίθριο παρατηρητήριο που μάλλον θα κάθονται οι άνθρωποι της προστασίας. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που πέρασα εγώ ήταν σε μια, όχι και τόσο καλή, κατάσταση.

Κατά την επίσκεψη μου στην παραλία των χελωνών το βλέμμα μου έπεσε σε έναν κύριο που αφού έκανε το μπάνιο του έστρωσε την πετσέτα του και τα πράγματα του δίπλα από τα προστατευτικά καλάθια που από κάτω είναι τα αυγά της προστατευόμενης χελώνας.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) της Κύπρου ενημερώνει το κοινό ότι η θέαση των χελωνών στα ρηχά ύδατα της Κύπρου είναι κάτι φυσιολογικό για την περίοδο του καλοκαιριού και δεν προκαλεί καμία ανησυχία η παρουσία τους.
«Κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι έντονη η παρουσία των θαλασσίων χελωνών στα παράκτια ύδατα μας και κυρίως σε ρηχά νερά, όπου ζευγαρώνουν αλλά και τρέφονται κυρίως με θαλάσσια φυτά η Πράσινη Χελώνα και με καρκινοειδή (δηλ καβούρια κλπ) και ψάρια η Χελώνα Καρέτα.
Στα νερά τις Κύπρου και τις παραλίες μας, κατά την περίοδο ωοτοκίας, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε 2 από τα 7 είδη θαλασσίων χελωνών στον κόσμο. Τα δυο αυτά είδη είναι η Καρέτα – καρέτα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).
Και τα δυο είναι θεαματικά και εμβληματικά είδη και η παρουσία τους στις περιοχές μας αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής τους τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία.
Οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά είδη. Χρησιμοποιούν τις παραλίες της Κύπρου για την φωλεοποίηση τους και ακολούθως, με το τέλος της περιόδου ωοτοκίας, οι περισσότερες από αυτές, ξεκινούν το ταξίδι τους για άλλες περιοχές της Μεσογείου που αποτελούν μέρη τροφοληψίας τους και στα οποία θα παραμείνουν μέχρι να ξανακάνουν το ταξίδι για την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα».
Tο ΤΑΘΕ, δίνει πιο κάτω κάποιες βασικές πληροφορίες / συμβουλές για την ορθή συμπεριφορά μας απέναντι στα προστατευόμενα αυτά είδη:
– Να παρατηρούμε τις θαλάσσιες χελώνες από απόσταση, χωρίς να τις αγγίζουμε, ούτως ώστε να μην τους προκαλούμε την οποιαδήποτε όχληση.
– Να μην προσφέρουμε φαγητό στις θαλάσσιες χελώνες. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους. Τα θαλάσσια ζώα έχουν την ικανότητα να τρέφονται από μόνα τους.
– Σε φωτογραφίσεις, περιορίστε τον αριθμό των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.
– Οι ιδιοκτήτες τουριστικών ακτοπλοϊκών σκαφών και οι χρήστες θαλάσσιων σπορ και ταχύπλοων σκαφών καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο που οι χελώνες περνούν αρκετό χρόνο στην επιφάνεια του νερού, για την αποφυγή τυχόν τραυματισμού τους. ΕΛΑΤΤΩΣΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.
Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον και εμείς είμαστε απλώς επισκέπτες στο δικό τους σπίτι. Η τυχόν μετακίνηση θαλάσσιας χελώνας από ένα μέρος σε άλλο, δεν εξυπηρετεί κάποιο στόχο αφού κινούνται ελεύθερα στα παράκτια μας ύδατα.
Η στιγμή της συνάντησης μας με ένα τέτοιο είδος, όπως η θαλάσσια χελώνα, μας καθιστά μάρτυρες της φύσης στην πιο αγνή της μορφή και οφείλουμε, στο μέτρο του δυνατού, ο καθένας με τις ενέργειες και τις πράξεις του, να τη διατηρήσουμε ως τέτοια.
Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με (ΤΑΘΕ) της Κύπρου.
Διαβάστε στο wetravel.gr Στο Άσαμ στην Ινδία για σαφάρι ρινόκερου

Ο μονόκερως ρινόκερος.