Από τον Χρήστο Νέζο
Η Αποκατάσταση της Ασιοδοξίας, η μεγάλη επετειακή έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της»
Τα Ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη γερμανική κατοχή και τα πενήντα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας γίνονται αφορμή ενός δημιουργικού διαλόγου μέσω της Τέχνης στη Πινακοθήκη Αθηναίων.
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση «Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας» 2024 μια συνομιλία ιστορικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα με την νέα γενιά της τέχνης σε επιμέλεια Βικτώριας Ζυγούρου, Κώστα Νικάκη και Στέιση Βεντούρα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηναίων και ολοκληρώνεται στις 3 Νοεμβρίου.Τ σημαντική αυτή έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδήλωσεων του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944 Η Αθήνα γιορτάζει την Ελευθερία της».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Κατερίνα Σακελλαρόπουλου εγκαινιάζει την έκθεση Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας της πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων 9 – Σεπτεμβρίου 2024
Βασικός ιδεολογικός άξονας της έκθεσης είναι οι προβληματισμοί που πραγματεύονται τις έννοιες αντίσταση, γενναιότητα, βία, ελπίδα και αισιοδοξία μέσα από τον διάλογο των έργων της μόνιμης συλλογής και του βλέμματος 18 σύγχρονων εικαστικών.
Η θεματική της έκθεσης ενισχύθηκε από αυτή την αλληλεπίδραση και τη διατύπωση φιλοσοφικών ερωτημάτων από τους ίδιους τους καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολυμορφία των ειδών τέχνης καθώς συνυπάρχουν η ζωγραφική, η γλυπτική, η κεραμική, οι κατασκευές και ποικίλα μέσα αποτύπωσης. Ο διάλογος αυτός δεν περιορίστηκε στη συνομιλία των σύγχρονων δημιουργών της μόνιμης συλλογής αλλά επεκτάθηκε σε μια δημιουργική όσμωση μεταξύ καλλιτεχνών και επιμελητών. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι συναντήσεις με την επιμελητική ομάδα και η εξελικτική πορεία διαμόρφωσης των έργων καθορίστηκε κατά ένα μεγάλο βαθμό από αυτή την αλληλεπίδραση.
Η Αποκατάσταση της Αισιοδοξίας προμηνύει μια σειρά ερωτημάτων πάνω στις αξίες της δημοκρατίας -τίτλος της παρούσας έκθεσης- και την διαρκή ανάγκη περιφρούρησης της στη σύγχρονη εποχή με αμφίβολες έννοιες όπως η ελευθερία και η ισονομία. Η έκθεση αυτή διαφοροποιείται ως προς τη φύση της με τη σύμπραξη ήχου, λόγου και εικόνας. Η Μαρκέλα Σκούρτη έγραψε την πρωτότυπη μουσική που ακούγεται στο εικαστικό περιβάλλον της έκθεσης και αποσπάσματα από ποιήματα της γενιάς του 30’ παρεμβάλλονται ανάμεσα στα έργα ενισχύοντας την δυναμική τους.
Η έκθεση ξεκινάει με το έργο της Δήμητρας Σιατερλή, σημαντικής χαράκτριας της μόνιμης συλλογής. Οι Αρχόντισσες του Τάσου, τα βότσαλα της Βάσως Κατράκη, τα σχέδια του Γουναρόπουλου και τα χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού μας εισάγουν στην έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Χαρακτηριστικά είναι τα έργα της Ρένας Παπασπύρου και του Χρήστου Καπράλου που στέκονται ως σύμβολα αντίστασης και συνδιαλέγονται με την κεραμική εγκατάσταση του Νίκου Σκλαβενίτη, το λάβαρο της Ματίνας Σταυροπούλου και τις εφτά εικαστικές υποσημειώσεις του Νίκου Κανόγλου. Τα πορτρέτα του Νίκου Σκλαβενίτη διατρέχονται από την αγωνία της συντριβής της ανθρώπινης ύπαρξης, το αιωρούμενο λάβαρο και οι μελέτες της Ματίνας Σταυροπούλου σχολιάζουν τη μάχη σώμα με σώμα και το πέρασμα από την βαρβαρότητα στον πολιτισμό όπως ορίζει η δημοκρατία. Οι εφτά υποσημειώσεις του Νίκου Κανόγλου, σημεία στίξης στην επιθανάτια σύνθεση του Χρήστου Θεοφίλη αναδεικνύουν φιλοσοφικά ζητήματα που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη μοίρα.

Ο Νίκος Κανόγλου με τον Χρήστο Νέζο

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Κατερίνα Σακελλαροπούλου μπροστά από το έργο του Νίκου Κανόγλου
Καλλιτέχνες μονίμων συλλογών:
Ανδρειάδου Τζούλια / Ανούση-Ηλία Ρένα/ Αργυράκης Μίνως/ Βακιρτζής Γεώργιος/ Βλαχόπουλος Βρασίδας /Βογιατζής Γεώργιος/ Γαβρίλος Χάρης/ Γκιζελή Κλειώ/ Γουναρόπουλος Γεώργιος/ Δανιήλ (Παναγόπουλος)/ Δημητράκης Γιάννης/ Δρίζος Γιώργος/ Ζέπος Εμμανουήλ/ Θεοφίλης Χρήστος/ Θεοφυλακτόπουλος Μάκης/ Κάνθος Τηλέμαχος/ Κάνιστρα Μάχη/ Καπράλος Χρήστος/ Καραπάνου Εύα/ Κατράκη Βάσω/ Κινδύνη Άννα/ Κομιανού Άρια/ Κοροβέση – Καλαντίδη Αγγέλικα/ Κοψίδης Ράλλης/ Λαζαρίδης Ανατολής/ Λάμπρου Γιώργος/ Λύτρας Σπύρος/ Μαλάμος Κωνσταντίνος/ Μαρκίδης Χρήστος/ Μελά Εύα/ Μωυσίδου – Εξαρχοπούλου Μαριόρα/ Μεγαλίδης Δημήτρης/ Ορφανός Λάμπρος/ Πανά Ρίκα/ Παπαδογιάννη – Ψαρού Ελένη/ Παπαδοπούλου Θεοδοσία/ Παπασπύρου Ρένα/ Παραλής Νίκος/ Σαρακατσιάνος Χρήστος/ Σαραφιανός Πάνος/ Σιατερλή Δήμητρα/ Σκουλικίδη Αλίκη/ Στέργιος Στάμος/ Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος)/ Τριανταφύλλου Κωστής/ Τσουλουχοπούλου Έφη/ Φασιανός Αλέκος/ Χάρος Βασίλης/ Χριστιανού Αγλαΐα.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γεωργίου Αλέξανδρος/ Δημητροπούλου Μάρθα/ Σαββοπούλου Κατίνα (B612)/ Σδούκου Ιφιγένεια/ Κανόγλου Νίκος/ Κουμαντάκη Δήμητρα/ Κουταβά Έφη/ Μπάλος Γεώργιος/ Παπαδοπούλου Θεοδοσία/ Παπακωνσταντίνου Νίνα/ Πέτρου Πέτρος & Στέλλα Χατζηπαναγιώτου (BODARCH)/ Ποντικάκης Μάνος/ Πυρομάλλης Νικόλας/ Σκλαβενίτης Νίκος/ Σταυροπούλου Ματίνα/ Τσούνης Σόλων/ Χανδρινού Θεοδώρα.
info
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β’: Λεωνίδου και Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Διάρκεια έκθεσης: 26 Σεπτεμβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00
Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: 210 5202420| www.opanda.gr
Διαβάστε στο wetravel.gr Σβάλμπαρντ Νορβηγίας, το αρχιπέλαγος της Αρκτικής

Σβάλμπαρντ Νορβηγία Η Έλσα Νέζου μας ταξιδεύει στην Αρκτική