Από τον Χρήστο Νέζο
Η παγκοσμίου φήμης Ερεσός, το μικρό πανέμορφο χωριό της Λέσβου, σημείο αναφοράς της λατρείας του γυναικείου έρωτα, της ιστορίας, της φύσης, του πολιτισμού και των ξένοιαστων διακοπών.

Σκάλα Ερεσού
Βόρειο Αιγαίο, Λέσβος
Μετά από περίπου 12 ώρες με το καράβι, φίλοι μου, ή 45΄ λεπτά με το αεροπλάνο, φτάνεται στην πρωτεύουσα της Λέσβου την αριστοκρατική Μυτιλήνη, την πόλη του Οδυσσέα Ελύτη με τα αρχοντικά, τους κήπους, τους ελαιώνες και τους φιλόξενους κατοίκους. Τελικός μας προορισμός η Ερεσός και το επίνειο της η Σκάλα Ερεσού το παραθαλάσσιο κομμάτι του διάσημου χωριού.
Από την Μυτιλήνη με το αυτοκίνητο θέλουμε πάνω από μιάμιση ώρα οδήγησης για να φτάσουμε στον προορισμό μας, διασχίζοντας από τα ανατολικά προς τα δυτικά ολόκληρο το νησί. Η αντίθεση του τοπίου με τις εναλλαγές σε εντυπωσιάζει. Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι καταπράσινο μέσα σε ελαιώνες και δάση. Από τον ξακουστό κόλπο Καλλονής με τον όμορφο κόλπο και ιδιαίτερα μετά το Μεσότοπο το ορεινό χωριουδάκι με τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς γυναικών και ανδρών, αλλάζουν τα πάντα.Το τοπίο μετατρέπεται σε σεληνιακό με άγρια βράχια και πετρωμένη λάβα. Στη συνέχεια της διαδρομής μας, το τελευταίο κομμάτι λίγο πριν φτάσουμε, γίνεται και πάλι πράσινο. Και τι δεν έχει φίλοι μου ο κάμπος της Ερεσού!Ελιές φυσικά, αλλά και πολλές συκιές, μιας και εδώ είναι φημισμένα τα σύκα που παράγει ο τοπικός βραβευμένος συνεταιρισμός.
Καλώς ήρθατε στο χωριό της Ερεσού αλλά και της Σκάλας Ερεσού που απέχουν μεταξύ του μόλις 4 χιλιόμετρα μοναδικής διαδρομής μέσα σε μεγάλα δέντρα.
Η Ερεσός και το επίνειό της, η Σκάλα Ερεσού κατοικούνται από τα αρχαία χρόνια. Μας το μαρτυρούν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ευρήματα της περιοχής. Εδώ έζησε και (πιθανότατα) γεννήθηκε η «10η μούσα» όπως ο Πλάτωνας ανάφερε, η Σαπφώ η Λεσβία, η σπουδαία λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας, που ύμνησε τον έρωτα μεταξύ των γυναικών και η οποία γέννησε έναν παγκόσμιο όρο για τον ομοφυλοφιλικό έρωτα (lesbian). Από εδώ ήταν και ο Θεόφραστος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας.

Πλατεία Ερεσού
Η Ερεσός έχει 1.581 κατοίκους και ανήκει στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Όμορφα, καλαίσθητα σπίτια μιας ακμάζουσας εποχής θυμίζουν την αίγλη που είχε το χωριό. Οι κάτοικοι κατά πλειοψηφία έχουν σεβαστεί την αρχιτεκτονική και δεν έχουν δημιουργήσει κατά βούληση κατασκευές που αλλοιώνουν την παραδοσιακή.

Σοκάκια Ερεσού
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλατεία “ο Πλάτανος”, όνομα που πήρε από το αιωνόβιο πλατάνι που υπάρχει. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Ταχυδρομείο και διάφορα παντοπωλεία, καφενεία και ταβέρνες.
Στην Ερεσό και στη Σκάλα Ερεσού είναι σίγουρο πως θα φάτε καλά, μιας και η περιοχή φημίζεται για το καλό φαγητό

Κεντρική πλατεία Ερεσού
Λίγο πιο πάνω από την πλατεία βρίσκεται το Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο, κτισμένο στα 1928-1930 με δαπάνες των ομογενών της Αμερικής και σχεδιασμένο από τον γνωστό Ερέσιο αρχιτέκτονα Αθανάσιο Δεμίρη. Σήμερα στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Ερεσού. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Νηπιοτροφείο, το οποίο και αυτό κτίστηκε με δαπάνες των ομογενών της Αμερικής.

Θεοφράστειο Δημοτικό Σχολείο Ερεσού
Περπατώντας στα σοκάκια της Ερεσού με τα αρχοντικά σπίτια

Παντοπωλείο της Ερεσού στον κεντρικό δρόμο

Η πραγματικά πρωτότυπη στάση λεωφορείου της Ερεσού
Και λίγο πιο κάτω από την πρωτότυπη στάση των λεωφορείων στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Ερεσό με τη Σκάλα, ένα άλλο μικρό παλιό σπίτι στεγάζει τα γραφεία του ΚΚΕ της Ερεσού.
Η διάσημη παραλία της Σκάλας Ερεσού που είναι πάνω από 3 χιλιόμετρα με σκουρόχρωμα μπλε κρυστάλλινα νερά είναι και για όσους θέλουν οργανωμένες παραλίες, όσο και για αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους όπως παλιά, με την δική τους πετσέτα, ομπρέλα ξαπλώστρα. Όσο πηγαίνουμε προς τα δεξιά συναντάμε λιγότερο κόσμο έως ότου φτάσουμε στην παραλία γυμνιστών. Πρέπει να ξέρετε πως εδώ τα νερά είναι αρκετά βαθιά και θέλουν προσοχή.

Η παραλία 3 χιλιομέτρων της Ερεσού με τα με τα μπλε σκούρα κρυστάλλινα νερά της

Ηλιοβασίλεμα στη Σκάλα Ερεσού στο Βόρειο Αιγαίο
Εδώ, φίλοι μου, δεν θα συναντήσετε μαζικό τουρισμό αλλά επισκέπτες που αγαπούν τη φύση, τον πολιτισμό, την ησυχία, την εξερεύνηση μιας και κάθε μέρα θα έχετε και κάτι καινούργιο να ανακαλύψετε. Μια μέρα θα αφιερώσετε στο κοντινό Σίγρι και στο απολιθωμένο δάσος, που όμοιο του δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο πως η περιοχή της Ερεσού έχει ανθρώπους που την λατρεύουν και την επισκέπτονται από όλο τον πλανήτη κάθε χρόνο.
Στην Σκάλα υπάρχει και το μικρό αρχαιολογικό μουσείο που έχει στη συλλογή του ευρήματα της κλασικής, Ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που καλό θα ήταν αν έχετε χρόνο να επισκεφθείτε.

Το μικρό αρχαιολογικό μουσείο στη Σκάλας έχει στη συλλογή του ευρήματα της κλασικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.

Χαρακτηριστικά σπίτια στη Σκάλα Ερεσού

Πάνω από την παραλία της Ερεσού
Εικαστική παρέμβαση στην παραλία της Ερεσού με έργα που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο συμποσίου Γλυπτικής που έγινε το καλοκαίρι του 2006 και έχουν εγκατασταθεί στην μιά άκρη της μεγάλης παραλίας κοντά στο μικρό λιμανάκι και το ξωκλήσι της Παναγιούδα έργα σημαντικών Ελλήνων γλυπτών, όπως του Θόδωρου Παπαγιάννη, Γιώργου Χουλιαρά, Κυριάκου Ρόκου και Λουκά Λουκίδη.
Κοντινές εκδρομές που μπορείτε να κάνετε από την Ερεσό
Σε απόσταση περίπου μισής ώρας με το αυτοκίνητο από τη Σκάλα βρίσκεται η παραλία του Χρουσού με την παχιά άμμο και τα υπέροχα νερά. Το Ταβάρι είναι μια άλλη παραλία στην περιοχή, που αξίζει να δείτε, πιο οικογενειακή με βότσαλο και ρηχά νερά.
Δεν θα πρέπει, φίλοι μου, να παραλείψετε να επισκεφθείτε τον γραφικό Μόλυβο τον ωραιότερο για τους περισσότερους τουριστικό προορισμό της Λέσβου. Αν το κατάλυμα σας είναι στην Ερεσό θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον μία μέρα σε αυτόν, καθώς οι αποστάσεις στο νησί είναι σχετικά μεγάλες και το οδικό δίκτυο έχει δυσκολίες.

Σκάλα Ερεσού
Η Ερεσός είναι ένα μέρος με έντονη γυναικεία ενέργεια, ένα μέρος όπου εδώ και δεκαετίες μαζεύονται λεσβίες για να αποτίσουν φόρο τιμής στη Σαπφώ, μια και ο τόπος θεωρείται η γενέτειρα της ποιήτριας της αρχαιότητας, της πρώτης που εξύμνησε την γυναίκα με τόσο θαυμασμό και συγκίνηση.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ένας αρκετά μεγάλος αριθμός λεσβιών –που προέρχονταν αρχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βόρεια Ευρώπη και αργότερα από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλα μέρη, καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας– επισκέπτονται την Ερεσό, η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε τόπο συνάντησης λεσβιών απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αφορμή για το ταξίδι μου στην Ερεσό ήταν το 1ο Διεθνές φεστιβάλ SAPPHO LESVOS FESTIVAL στην γενέτειρα της «δέκατης μούσας», της Σαπφώς, που οργανωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το καλοκαίρι του 2024

Πολιτιστικό κέντρο Ερεσού
Φεύγοντας δεν θα πρέπει να ξεχάσετε να αγοράσετε σύκα του τοπικού συνεταιρισμού, Κασέρι Ερεσού που είναι ΠΟΠ προϊόν και είναι μοναδικό. Επίσης φεύγοντας για Μυτιλήνη και περνώντας από το ορεινό χωριό Μεσότοπο επισκεφθείτε τον συνεταιρισμό των γυναικών και χωρίς υπερβολή αγοράστε ό,τι σας αρέσει! Είναι όλα μοναδικά και τα τοπικά γλυκά με αμύγδαλα και τα ζυμαρικά τους, όλα εξαιρετικής ποιότητας. Σας το λέω γιατί τα έχω δοκιμάσει και έχω ενθουσιαστεί.

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού από το Μεσότοπο παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΙ μαζί με την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου
Διαβάστε στο wetravel.gr Μπουτάν το βασίλειο της χαράς Μια ξενάγηση στην μακρινή ασιατική χώρα της Έλσας Νέζου.

Μπουτάν