Από τον Γιώργο Παπακαλοδούκα
Το «Μουσείο Καβάφη» στην Αλεξάνδρεια, το σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή, κλειστό για επισκευές. Ένα εργοτάξιο που καταφέραμε Αποκλειστικά να μπούμε και να σας μεταφέρουμε εικόνες.

Αλεξάνδρεια, το σπίτι Μουσείο του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Περπατώντας στην Αλεξάνδρεια θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφτεί κανείς το σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος ποιητής, ο πολυσυζητημένος, ανυπέρβλητος, ανατρεπτικός Κωνσταντίνος Καβάφης.
Με 154 ποιήματα πέρασε στο πάνθεον της αθανασίας. Με μεταφράσεις σε πολλές ξένες γλώσσες, ο Καβάφης ξεπερνά κάθε σύγχρονο του και από ένας αμφισβητούμενος για την εποχή του ποιητής, καθίσταται αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του κόσμου.
Ως εκ τούτου το σπίτι του λογικό να είναι ένα απο τα σημαντικότερα Μουσεία της Αλεξάνδρειας.
Κάτω οι επιγραφές πολλές! Αδύνατο να μην πέσει το μάτι σου, αν τύχει να περνάς απο εκεί. Αλλά και στο gps αν γράψεις «kavafis museum» αμέσως εντοπίζεις την τοποθεσία αυτού του υπέροχου σπιτιού στο κέντρο της Αλεξάνδρειας.
Την τρέχουσα περίοδο Σεπτέμβρης 2022 γίνονται εργασίες ανακαίνισης τις οποίες έχει αναλάβει το ίδρυμα Ωναση! Στην επιγραφή κάτω αναφέρει κλειστό λόγω εργασιών … Η απογοήτευσή μου τεράστια !!! Αλλά αυτό δε με εμπόδισε να μπω. Άλλωστε πότε θα μου δινόταν η ευκαιρία ξανά να βρεθώ τόσο κοντά στην πηγή και να μην πιω νερό;
Βλέποντας εργάτες να κουβαλούν μπάζα, ταλαίπωροι Αιγύπτιοι που σίγουρα και ο Καβάφης θα το σχολίαζε με την μοναδική του ειρωνεία, σκέφτηκα ότι -κάπως- θα μπορούσα να το δω, έστω και από μια χαραμάδα στην πόρτα, αν ήταν κλειστή ! Ευτυχώς ήταν ανοιχτή, οι εργάτες δεν είπαν τίποτα και έτσι είχα την ευκαιρία να περιδιαβώ στους χώρους του σπιτιού. Οι εργάτες βαρούσαν τους τοίχους, παντού χαλάσματα και μέσα μου ένιωθα τον πόνο για έναν χώρο που θα ήθελα να παραμείνει άθικτος και η φθορά του χρόνου να τον χαλάσει, όπως το φθαρτό μας σώμα. Αναρωτιόμουν αν αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβανόντουσαν τη σημασία που έχει για μας τους Έλληνες ο χώρος. Αν είχαν διαβάσει έστω και έναν στίχο από τα ποιήματα του, ώστε να βαράνε πιο ήπια τους τοίχους. Ήθελα να επέμβω, να τους πω να χτυπάνε τους τοίχους πιο μαλακά, λες και θα άλλαζε κάτι!
Βλέποντας μια λάμπα να κρέμεται σε ένα από τα δωμάτια, αμέσως μου ήρθε στο μυαλό ο Καισαρίων που τον ονειρεύτηκε ωραίο και επιβλητικό να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο του, χαμηλώνοντας τη λάμπα του, ώστε να τον φαντασθεί, όπως ήθελε ! Γι αυτόν έστω και μια μνεία ήταν η αφορμή, για να πλάσει τους ήρωες του, όπως ήθελε, και κυρίως, για να αποκαταστήσει την ιστορική αδικία!
Από το παράθυρο βλέπω την οδό Καβάφη, εκεί όπου έζησε ο δικός μας Καβάφης, ο αθάνατος, ο ένας και μοναδικός ! Γι αυτόν η ποίηση ήταν λύτρωση που κάπως κάνει να περνάει ο πόνος!
Για μας η ανυπέρβλητη προσωπικότητά του θα μένει πάντα χαραγμένη στο νου μας σαν μια άλλη μνεία ότι κάποτε στην Αλεξάνδρεια άκμασε ο ελληνισμός!

Το επίσημο έγγραφο που έχει κολλήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για το κλείσιμο του μουσείου Καβάφη δίπλα στην είσοδο του κτηρίου στην Αλεξάνδρεια.
Θα υπάρχει πάντα αυτό το μουσείο, αυτά τα ποιήματα να μαρτυρούν ότι ο δικός μας ποιητής έζησε εκεί, όντας κοσμοπολίτης και συνέβαλε στην παγκοσμιότητα του ελληνικού πολιτισμού κάνοντας γνωστούς, όχι μόνο τους ήρωές του, αλλά δοξάζοντας τους Έλληνες που μέσα από την ποίηση του ανακτούν σε διαχρονικό επίπεδο τη μεγαλοπρέπεια του ένδοξού μας παρελθόντος!

Το διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου είναι το σπίτι που έζησε ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης και σήμερα είναι Μουσείο.

Γιώργος Παπακαλοδούκας
Διαβάστε στo wetravel.gr Περού: η ποικιλόμορφη χώρα των Άνδεων

Περού