Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μποτσουάνας κ. Γεννάδιο κατα κόσμο Στυλιανό Στάντζιο. Έδρα Καμπερόν ( Kaborone ) Botswana
Μποτσουάνα γνωστή ακόμη και ως η «Ελβετία της Αφρικής», αφού έχει καταφέρει να αποφύγει για δεκαετίες τους εμφύλιους πολέμους που μαστίζουν τις γειτονικές χώρες. Η μεγάλη εξόρυξη διαμαντιών την έχει κάνει ηγέτη στο παγκόσμιο εμπόριο, ενώ τα πανέμορφα τοπία της είναι ιδανικά για σαφάρι, με την μοναδική της άγρια ομορφιά να παραμένει ανεπηρέαστη από την πρόοδο και την ανθρώπινη παρέμαβαση, κάτι που μαγεύει του τουρίστες που την επισκεύπτοντε όλο και περισσότερο.
Μποτσουάνα https://el.wikipedia. η χώρα στην οποία αισθάνεσαι ότι ζεις κάπου στην Ευρώπη, χαρακτηρίζεται από την ηρεμία και τη γαλήνη, την ειρηνική συνύπαρξη πολλών εθνοτήτων και θρησκειών, χωρίς προβλήματα, χωρίς διακρίσεις και με μοναδική διάθεση τη σύναψη φιλίας και συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.
Η Μποτσουάνα, επίσημα Δημοκρατία της Μποτσουάνας, είναι περίκλειστη χώρα στη νότια Αφρική. Έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο.
Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά. Τα σύνορα με τη Ζάμπια, μήκους μερικών εκατοντάδων μέτρων, δεν έχουν καθοριστεί καλά. Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.
Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.
Καθομιλουμένη γλώσσα η αγγλική και η τοπική διάλεκτος Τσουάνα.
Η Μποτσουάνα είναι μία πολύ όμορφη και νοικοκυρεμένη Χώρα με φιλόξενους κατοίκους, πρόθυμους να σας εξυπηρετήσουν και να σας καθοδηγήσουν σε οτιδήποτε τους ρωτήσετε.
—————–
Η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Μποτσουάνας και Φρή Στέϊτ, η οποία είναι εκκλησιαστική Επαρχία του Παλαιφάτου και ιστορικού Πατριαρχείου του Αποστόλου Μάρκου, με Έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Πρώτος Έλληνας Επίσκοπος και σήμερα Μητροπολίτης εξελέγη το 2010 από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής ο μέχρι τότε Επίσκοπος Νειλουπόλεως και Αρχιγραμματέας Γεννάδιος (κατά κόσμον Στυλιανός) Στάντζιος. Από το έτος 2016, με πρόταση του Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’, η Επισκοπή Μποτσουάνας ανυψώθηκε σε Μητρόπολη καθώς στην εκκλησιαστική της δικαιοδοσία προσαρτήθηκαν Περιφέρειες της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής.

Επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sir Seretse Khama.

Με το ζεύγος των μεγαλύτερων σε ηλικία στη Χώρα Ελλήνων (κα Τασία και κ. Αντώνης) σήμερα ο κυρ Αντώνης έχει συγχωρεθεί.

Μα τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Μποτσουάνας όταν συμφωνήσαμε να αγοράσουμε Οικόπεδο της Καθολικής Εκκλησίας όπου θα ανεγερθεί ο Ορθόδοξος Ναός μας!

Από την δοκιμαστική λειτουργία μικρού Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου της Επισκοπής που επισκέφθηκε και ευλόγησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας (2 Ιουνίου 2012) μετά σταμάτησε η λειτουργία του ελλείψει μαθητών. Σήμερα φιλοδοξούμε να επαναλειτουργήσουμε Ελληνικό Σχολείο στη Μποτσουάνα για τη διδασκαλία Ελληνικής Γλώσσας, Ορθόδοξης πίστεως και ελληνικής Ιστορίας, με τη μορφή μεικτού ιδιωτικού Σχολείου το οποίο θα εξελιχθεί σε “διεθνές” αφού οι Ελληνες Μαθητές είναι πολύ λίγοι στη χώρα.
Αυτή την περίοδο προσπαθούμε με τους συνεργάτες μας να ανεγείρουμε τον Ορθόδοξο Ναό της Μητρόπολης (του Πατριαρχείου μας) καθώς η πανδημία του κορονοϊού, «πάγωσε» τις υπαίθριες εργασίες και τις διαδικασίες σε αρμόδια γραφεία και τοπικές αρχές. Εγινε η θεμελίωση του Ναού από τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, παρουσία αρχών της χώρας και ελπίζουμε σύντομα να ξεκινήσει η Κατασκευαστική Εταιρεία το έργο της και να ρίξει τα θεμέλια στο Ιδιόκτητο Οικόπεδο της Μητροπόλεως που ανήκει με τίτλους κυριότητας στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Στη Χώρα ζουν και δραστηριοποιούνται και Ορθόδοξοι άλλων Εθνοτήτων, εκτός των Ελλήνων και Κυπρίων, οι οποίοι εκκλησιαστικά και πνευματικά αποτελούν το Ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης, Σέρβοι, Ρώσοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί, κλπ.
Η Μποτσουάνα, διαθέτει ένα πολύ οργανωμένο δίκτυο ξενοδοχείων, σαφάρι, εθνικών πάρκων και δρυμών, ενοικιαζόμενων δωματίων και προτάσεις για διασκέδαση, ένα καλό φαγητό και απόλαυση του καφέ σε πανέμορφα γραφικά Café’. Η Χώρα συνδιάζει το αφρικανικό με το ευρωπαϊκό στυλ και εκεί που βλέπει κανείς τις φάρμες και τα game reserved πάρκα, βρίσκει μπροστά του τεράστια εμπορικά κέντρα, ουρανοξύστες, μοντέρνα κτήρια, αχανή σούπερ μάρκετ, τα οποία προσφέρονται για βόλτες και ψώνια, για οποιοδήποτε βαλάντιο.
Η Μποτσουάνα δέχεται καθημερινά επιχειρηματίες από όλη την Αφρική και τον κόσμο, προκειμένου να ερευνήσουν επενδύσεις και να υποβάλλουν προτάσεις διεθνών συνεργασιών καθώς διαθέτει ένα άρτιο τραπεζικό σύστημα. Το νόμισμά της το πούλα (pula) είναι από το πλέον ισχυρά και σταθερά νομίσματα. Μεταφορικά η έκφραση «πούλα» σημαίνει για τους ντόπιους, τύχη, ευλογία, καλή διάθεση, νίκη!
Ο πλούσιος ορυκτός πλούτος, διαθέτει διαμάντια, χαλκό, αλλά και πολύ καλής ποιότητας κρέας, άλλωστε το διεθνές αεροδρόμιο το οποίο διαρκώς εξοπλίζεται και ανοίγει πτήσεις σε πολλές χώρες, διευκολύνει τη διάθεση για περαιτέρω δράσεις και την καλλιέργεια διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Μπορεί κανείς να περπατήσει στη χώρα και να απολαύσει την βόλτα του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφού η εγκληματικότητα στη Χώρα είναι σχεδόν μηδαμινή. Η μικρή σε αριθμό αλλά φιλότιμη Ελληνική Κοινότητα, στην οποία Ελλαδίτες και Κύπριοι διατηρούν με αγάπη και πάθος την ελληνική τους ταυτότητα, την πίστη, τη γλώσσα, τα έθιμα, την παραδοσιακή φιλοξενία, διαγράφει τη δική της ήρεμη ιστορία.
Μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές να δει τους ντόπιους με τις παραδοσιακές στολές από τα χωριά τους να εκθέτουν τα χειροποίητα αφρικανικά σουβενίρ. Αλλά και τις πιο οργανωμένες εκθέσεις ειδών χειροτεχνίας και κυρίως των πιο χαρακτηριστικών ειδών που εκφράζουν την ντόπια παράδοση, όπως είναι…. Τα αυγά στρουθοκάμηλου, ντόπια ποτά εν είδει λικέρ και κάποια είδη υφασμάτων.
Biltong – Μπιλτόνγκ
Είναι το απόλυτο νοτιοαφρικάνικο σνακ. Είναι ένα σκληρό, αρκετά αλατισμένο κομμάτι από βοδινό παστό κρέας, καπνισμένο, που σερβίρεται σε μικρά κομμάτια-μπουκίτσες. Είναι το ιδανικότερο συνοδευτικό για μια παγωμένη μπύρα. Σερβίρεται ακόμη και στο μενού των πτήσεων και θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό σύντομο και υγιεινό σνάκ ή γεύμα.
Ένα από τα σημαντικά φυσικά αξιοθέατα είναι το δέλτα του ποταμού Okovango, που σφύζει από ζωή, ενώ είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό δέλτα στον κόσμο, που δεν εκβάλει σε κάποια θάλασσα αλλά χάνεται στην έρημο Καλαχάρι. Γύρω από το πανέμορφο δέλτα, βρίσκεται το πάρκο Moremi, που «κατοικείται» από ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις και αντιλόπες. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα ζώα κάνοντας μια βόλτα με κανό.
Το Εθνικό Πάρκο Chobe, από την άλλη έχει τον μεγαλύτερο αριθμό άγριων ζώων στην Αφρική. Μόνο τα κοπάδια ελεφάντων φτάνουν τα 500. https://wblog.wiki/el/Chobe_National_Park