Aργολική Γη: Ποδηλατική βόλτα και Ιστορική ξενάγηση
Μαρία Μακρή
Ποδηλάτισσα

Μυκήνες – Κουτσοπόδι – Άργος – Κεφαλάρι …


Από τα πιο αρχαία μέρη στην ιστορία του κόσμου… Θα δούμε και κάποια μέρη όχι τόσο γνωστά… Με το μάτι του ποδηλάτη… Κατηφορίζοντας από τις Μυκήνες, συναντάμε το χωριό Κουτσοπόδι. Εύφορος τόπος και γνωστός από την τουρκοκρατία. Παλαιές οικογένειες όπως: Μπιτζαίοι, Ντοκαίοι, Νεζαίοι, Μαυραίοι, Μπλατσαίοι, Θεοφιλαίοι, Μπομπετσαίοι κ.α. είχαν πολεμήσει με τους Τούρκους. Κορυφαίος ο Τάσος Νέζος, στρατιωτικός χιλίαρχος, συντηρούσε με δικά του έξοδα χίλιους πολεμιστές. Ήταν φίλος με τον Δημήτριο Τσώκρη, βουλευτή και στρατιωτικό Άργους στον Αγώνα του 1821. O T.Νέζος μετά την απελευθέρωση ήταν ο πρώτος δήμαρχος Μυκηναίων εκλεγμένος με ψήφο.

Κουτσοπόδι



Στη νεότερη ιστορία του χωριού και ο Χρήστος Θεοφίλου ή Τζιμ Λόντος, διάσημος αθλητής πάλης. Δυναμική παρουσία στην Αμερική και αλλού. Από διηγήσεις της οικογένειάς του το γυμναστήριό του σαν έφηβος ήταν ένα δέντρο! Άρα: Όποιος θέλει μπορεί!


Συνεχίζοντας προς το Άργος, στην παλαιά εθνική οδό, στα δεξιά μας υπάρχουν πορτοκαλιές και πάνω από τον κάμπο προβάλει το κάστρο του Άργους «Λάρισα». Αφού φτάσουμε στο Άργος, αφήνουμε πίσω τη σημερινή πόλη και φτάνουμε στην αρχαιολογική ανασκαφή απέναντι από το αρχαίο θέατρο. Είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης. Νομίζεις ότι θα συναντήσεις κάποιον αρχαίο Δαναό! Φοβοῦ τοὺς Δαναοὺς καὶ δῶρα φέροντας…

Καμπαναριό Αγίου Πέτρου Άργους
Αφήνοντας πίσω τους Δαναούς, αρχαίους και νέους, συνεχίζουμε προς ένα άλλο γραφικό και με φυσική ομορφιά μέρος, το Κεφαλάρι, με τις φυσικές πηγές και το ποτάμι που κυλάει και εκβάλλει στον Αργολικό κόλπο. Αξιοσημείωτη η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, διαμορφωμένη μέσα σε ένα βράχο. Όταν γιορτάζει γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Όμορφο μέρος για εκδρομές και περιπάτους στη φύση! Πιο κάτω φτάνουμε στο χωριό Ελληνικό. Μικρό μέρος σήμερα… Ίσως όμως μεγάλο και δυνατό σε χρόνια προγενέστερα των αρχαίων, αφού έχουν βρεθεί πυραμίδες στον χώρο! Η ιστορία γράφεται στο μέλλον!
(Αναλυτικά για μια ιστορική περιδιάβαση της αργολικής γης υπάρχει το αξιόλογο πόνημα του φιλολόγου Οδυσσέα Κουμαδωράκη «ΑΡΓΟΣ το πολυδίψιον».)

Ζωωδόχος Πηγή Κεφαλαρίου




Παραλία Νέας Κίου (Αργολικός κόλπος)