Από τον Χρήστο Νέζο
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός του Αιγαίου το Sappho Lesvos Festival αφήνει το αποτύπωμα του το 2025.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον Περιφεριάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, πρώην πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, διοργάνωσε και παρουσίασε το δεύτερο φεστιβάλ της μεγάλης ποιήτριας του νησιού.

Ο Περιφεριάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης προσέρχεται στις εκδηλώσεις 2025 με την σύζυγό του Δήμητρα Μουτζούρη. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και προσωπικά ο ίδιος έχει δεσμευτεί για την υψηλή ποιότητα των δρώμενων, φέροντας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στον χάρτη των Πολιτιστικών γεγονότων, που γράφουν την δική τους ιστορία.
Μετά την επιτυχία το 2024 το φεστιβάλ της Σαπφούς έδωσε το ραντεβού του 10 έως 12 Ιουλίου 2025 στην Λέσβο προσελκείοντας διεθνείς προσωπικότητες στο νησί της Λέσβου με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Η ποίηση, η μουσική, η δημοσιογραφία και το φως του Αιγαίου ενώθηκαν σε μία γιορτή Πολιτισμού.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο 2ο Sappho Lesvos Festival 2025
Το Φεστιβάλ, αφιερωμένο στη διαχρονική φωνή της λυρικής ποιήτριας από τη Λέσβο, άνοιξε με τρόπο μοναδικό: Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με τη δύναμη της μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου, που χάρισε στο κοινό μια βραδιά βαθιάς συγκίνησης και υψηλής αισθητικής στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Βρανά με συνδιοργανωτή την εταιρεία “Αρχιπέλαγος”. Στον αύλειο χώρο του Μουσείου οι καταξιωμένοι τραγουδιστές Δημήτρης Μπάσης και την Ηρώ Σαΐα ερμήνευσαν τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Στο Σινεμά» με εξαιρετικούς μουσικούς.

Τα συγχαρητήρια του Περιφεριάρχη στον Μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο και στους εκπληκτικούς ερμηνευτές Ηρώ Σαΐα και Δημήτρη Μπάση.
Η επόμενη ημέρα ήταν ένας πολυεπίπεδος φόρος τιμής στον λόγο, τον έντυπο, τον προφορικό, τον λογοτεχνικό. Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στον αξέχαστο Λέσβιο συγγραφέα-δημοσιογράφο Φρέντυ Γερμανό, έναν άνθρωπο που μετέτρεψε τη δημοσιογραφία σε τέχνη. Ο άνθρωπος που δίδαξε τι σημαίνει αληθινό, ποιοτικό lifestyle ρεπορτάζ.
Οι δημοσιογράφοι Άρης Καβατζίκης και Μαίρη Αυγερινοπούλου είχαν αναλάβει την παρουσίαση της ενότητας, μέσα από βίντεο του ανεκτίμητου αρχείου της ΕΡΤ, που επιμελήθηκε ο Άρης Καβατζικής. Ο Φρέντυ ήταν παρών ενώ η κόρη του Ναταλία Γερμανού μέσα από βίντεο συγκίνησε μοιράζοντας με το κοινό ιδιωτικές στιγμές τους από τα καλοκαίρια τους στην Λέσβο.

Οι δημοσιογράφοι Μαίρη Αυγερινοπούλου, Άρης Καβατζίκης
Ανάμεσα στα βίντεο του αφιερώματος οι δημοφιλείς ηθοποιοί Γιώργος Γεροντιδάκης και Ντορέττα Παπαδημητρίου διάβασαν αποσπάσματα από τα βιβλία του Φρέντυ Γερμανού φέρνοντας άλλοτε δάκρυα και άλλοτε αληθινά χαμόγελα στο κοινό που από νωρίς είχε κατακλύσει τις αποθήκες Σαπλιτζά του κάστρου, που δεσπόζει στο παλιό λιμάνι της Μυτιλήνης.
Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο σε τρεις σύγχρονους συγγραφείς δημοσιογράφους, τους: Γιώργο Παπαχρήστο, Μένιο Σακελλαρόπουλο και Στρατή Μπαλάσκα, που αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει τις εμπειρίες τριών καταξιωμένων δημοσιογράφων, που μετέβησαν από την αρθρογραφία στη λογοτεχνία.

Οι ομιλητές Γιώργος Παπαχρήστος, Μένιος Σακελλαρόπουλος
Οι τρεις δημοσιογράφοι, με την πλούσια πορεία τους στον χώρο της ενημέρωσης, μίλησαν για τη μετάβαση τους από το ρεπορτάζ στη συγγραφή βιβλίων, αναλύοντας τον τρόπο που η βιωματική τους εμπειρία από το ρεπορτάζ επηρεάζει το συγγραφικό τους έργο. Οι προσωπικές τους ιστορίες έδωσαν στο κοινό μια σπάνια και συναισθηματική εικόνα του κόσμου των λέξεων και των συναισθημάτων, που ξεδιπλώνονται τόσο στην αλήθεια της δημοσιογραφίας όσο και στη φαντασία της λογοτεχνίας.
Αξίζει να σταθούμε στον άνθρωπο που εμπνέεται, συντονίζει, επιμελείται, συμβουλεύει, βάζοντας την ψυχή του τόσο στο Φεστιβάλ της Σαπφούς όσο και στο διεθνές φεστιβάλ της Χίου και δεν είναι άλλη από την Δήμητρα Μουτζούρη σύζυγο του Περιφεριάρχη Βορείου Αιγαίου.

Η Δήμητρα Μουτζούρη (Πολιτικός Μηχανικός) επιμελείται το πρόγραμμα του φεστιβάλ όπως και του πολιτιστικού της Χίου εδώ μαζί με τον Καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Cambridge Tim Whitmarsh, ενός κορυφαίου Βρετανού κλασικού φιλόλογου, που από τον Απρίλιο του 2023 κατέχει μία από τις αρχαιότερες και πιο τιμητικές έδρες στην Ευρώπη.
Η ατμόσφαιρα στην εκδήλωση ήταν έντονα συγκινησιακή, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά στις συζητήσεις και να απολαμβάνει τις μοναδικές αφηγήσεις των ομιλητών. Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε μια γέφυρα μεταξύ δύο κόσμων, εκείνου της ενημέρωσης και της λογοτεχνίας, που μοιράζονται όμως την ίδια δύναμη να αφηγούνται και να επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων.

Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην εκδήλωση «Όταν η Δημοσιογραφία συναντά τη Λογοτεχνία»
Το συντονισμό της εκδήλωσης «Όταν η Δημοσιογραφία συναντά τη Λογοτεχνία ανέλαβε με εξαιρετική δεξιοτεχνία ο δημοσιογράφος του mega Ιορδάνης Χασαπόπουλος, ο οποίος καθοδήγησε τη συζήτηση με ευαισθησία και χιούμορ πολλές φορές, αφού μοιράσθηκε στιγμές κοινής τους πορείας στη δημοσιογραφία.

Ο δημοσιογράφος του mega Ιορδάνης Χασαπόπουλος συντόνισε την εκδήλωση «Όταν η Δημοσιογραφία συναντά τη Λογοτεχνία»
Η εκδήλωση «Όταν η Δημοσιογραφία συναντά τη Λογοτεχνία», που αποτέλεσε μια πραγματική γιορτή του λόγου, της σκέψης και της γραφής και άφησε στους συμμετέχοντες αξέχαστες αναμνήσεις διανθίστηκε με τις αναγνώσεις κομματιών από τα βιβλία τους από τους εξαιρετικούς Ντορέττα Παπαδημητρίου και Γιώργο Γεροντιδάκη.
Ανάμεσα στις δύο ενότητες υπήρχε και μουσική γέφυρα με τον δεκατετράχρονο Πάνο Τσάγαλο στο πιάνο, που καταχειροκροτήθηκε.

Ο δεκατετράχρονος Πιανίστας Πάνος Τσάγαλος

Οι Ηθοποιοί Γιώργος Γεροντιδάκης διαβάζουν αποσπάσματα από τα βιβλία του Φρέντη Γερμανού

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης γνωστός για την αγαπητού στην Λέσβου και το βόρειο Αιγαίο
Την τρίτη ημέρα, ο σπουδαίος συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου και η εξαιρετική Μαρία Ναυπλιώτου, μέσα στο μυστηριακό σκηνικό του Ιερού των Μέσων, έντυσαν με φωνή και ψυχή τους στίχους της Σαπφούς σε πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου που τη συνόδευσε στο πιάνο. Το performance αυτό αποτέλεσε αποκορύφωμα, μια μυσταγωγική στιγμή που άγγιξε βαθιά το ακροατήριο. Στον ίδιο αυτό χώρο που επέλεξε η Περιφέρεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης πριν από 2500 χρόνια διεξάγονταν οι αγώνες ποίησης με την Σαπφώ και τον Αλκαίο, με την βραδιά αυτή να αναβιώνει την ιστορία και την διαχρονική Τέχνη μέσα σε ένα μοναδικά κατανυκτικό περιβάλλον, το ίδιο ειδυλλιακό τοπίο που ενέπνευσε τον Λόγγο να γράψει το «Δάφνις και Χλόη».

Στο Ιερό των Μέσων ο συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου με την Μαρία Ναυπλιώτου και τον Περιφεριάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την επιλογή του Ιερού των Μέσων, κατέδειξε και ανέδειξε το επί χιλιετηρίδες αναλλοίωτο της Πολιτιστικής κληρονομίας της Λέσβου το αδιάλειπτο και τη συνέχεια της ιστορίας της από τη Σαπφώ και τον Αλκαίο μέχρι τον Ελύτη.
Σε Συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στη Λυρική Ποίηση στον αρχαιολογικό χώρο όπου πραγματοποιούνταν αγώνες ποίησης από την εποχή της Σαπφούς με τη συμμετοχή του Regius Καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Cambridge Tim Whitmarsh, ενός κορυφαίου Βρετανού κλασικού φιλόλογου, που από τον Απρίλιο του 2023 κατέχει μία από τις αρχαιότερες και πιο τιμητικές έδρες στην Ευρώπη, θεσπισμένη από τον Ερρίκο Η’ το 1540. Ο Whitmarsh είναι εξειδικευμένος στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των Ελλήνων, ιδιαίτερα κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και σε θέματα αρχαίας θρησκείας, σκεπτικισμού και ταυτότητας και έχει δημοσιεύσει πάνω από 80 επιστημονικά άρθρα και δίνει διαλέξεις παγκοσμίως.
Για την Σαπφώ και την ποίησή της μίλησε και καθήλωσε το κοινό ο Γεώργιος Π. Τσομής, Καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας με εξειδίκευση στη Λυρική και Επική Ποίηση στον Τομέα της Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης.
Για την Σαπφώ και την ποίησή της μίλησε επίσης η Μυτιληνιά συγγραφέας Μαρία Βρανά‑Παπαλά, η οποία συμμετείχε στην πολυφωνική έκδοση «Σαπφώ, Λόγος και Ποίηση» .
Την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης, που έγινε σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου είχε η επικοινωνιολόγος Κατερίνα Γκαγκάκη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη.

Στο ιερό των Μέσων η Δήμητρα Μουτζούρη με την Κατερίνα Γκαγκάκη

Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος με την σύζυγό του

Γωγώ Αυγερινοπούλου, Χρήστος Νέζος
Το «2ο Φεστιβάλ Σαπφούς» δεν ήταν απλώς ένα πολιτιστικό γεγονός. Ήταν μία υπόσχεση ότι η λέσβια ποίηση, η ελληνική μουσική, ο στοχαστικός λόγος και η τέχνη της αφήγησης μπορούν ακόμα να εμπνέουν και να θεραπεύουν.

Ο Λέσβιος Ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με την Ντορέττα Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Γεροντιδάκη

Οι δημοσιογράφοι στο Μόλυβο, καθιστός ο Μένιος Σακελλαρόπουλος με την σύζυγό του αριστερά όρθια δίπλα στον Γεώργιο Π. Τσομή Καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας με εξειδίκευση στη Λυρική και Επική Ποίηση στον Τομέα της Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) ο Παναγιώτης Στάθης με την σύζυγό του Αθανασία Πρωτοψάλτη και ο Χρήστος Νέζος

Επίσκεψη και στον Μανταμάδο στον Ταξιάρχη έκαναν ο Χρήστος Νέζος, Αθανασία Πρωτοψάλτη, Παναγιώτης Στάθης.

Μετά την παράσταση στο Ιερό των Μέσων στην Σκάλα Καλλονής ακολούθησε δείπνο με τα καλούδια του κόλπου της Καλλονής που είναι διάσημα από την εποχή του Αριστοτέλη. Μαίρη Αυγερινοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Γωγώ Αυγερινοπούλου, Γιώργος Γεροντιδάκης
Διαβάστε στο wetravel.gr Παπούα Ινδονησία
Η Έλσα Νέζου μας ταξιδεύει στην Νέα Γουινέα.