Παπίκιον Το Άγιο Όρος της Ροδόπης: Ιερά Μονή του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη
Author- Traveler

Με αφετηρία την πόλη της Κομοτηνής ανηφορίζουμε στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και συγκεκριμένα το Παπίκιον όρος για να βρεθούμε μετά από 18 χιλιόμετρα στο μοναστήρι του οσίου Μαξίμου.
Η πρόσβαση μας στο νέο αυτό μοναστήρι, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 80 και εγκαινιάστηκε το 1999 γίνετε μέσα από τους οικισμούς του Σώστη αλλά και του μουσουλμανικού χωριού Μέγα Πιστό.
12 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή και 6 χιλιόμετρα χωματόδρομου με βατό δρόμο αν δεν έχει βρέξει, φτάνεις στο μοναστήρι, περνώντας από πευκοδάσος, ρυάκια και καταρράκτες.
Στο μοναστήρι ζουν 14 πατέρες, οι οποίοι διακονούν σε ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.


Αν αποφασίσετε να το επισκεφθείτε για να προσκυνήσετε αλλά και να θαυμάσετε το υπέροχο τοπίο, τη θέα του κάμπου της Κομοτηνής από ψηλά και τα πολλά ερείπια των αναρίθμητων βυζαντινών μοναστηριών, που υπήρχαν την εποχή της θρησκευτικής ακμής και του μοναχισμού της Θράκης, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως η πύλη κλείνει στης 7 το απόγευμα.
Κάθε Σάββατο μπορείτε να παρακολουθήσετε την θεία λειτουργία και μετά να απολαύσετε στο αρχονταρίκι τη μοναδική φιλοξενία των μοναχών.
Πριν ξεκινήσετε για την επίσκεψη σας στο μοναστήρι, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο της μονής 25310 20254



Το Παπίκιον Όρος χαρακτηρίζεται ως το «Άγιον Όρος» πριν το Άγιο Όρος, λόγω του μεγάλου αριθμού μοναστηριών και ασκηταριών που υπήρχαν εκεί, ήδη από τον 8ο μετά Χριστόν αιώνα. Η περίοδος ακμής του μοναχισμού του Παπικίου Όρους χρονολογείται από τα τέλη του 10ου μ.Χ. αιώνα έως και τις αρχές του 13ου μ.Χ. αιώνα. Η περίοδος των σταυροφοριών (Δ´ Σταυροφορία) από τους Λατίνους στις αρχές του 13ου μ.Χ. αιώνα, οι πόλεμοι των Βυζαντινών αυτοκρατόρων, που έλαβαν χώρα στην πεδιάδα της Θράκης, και τέλος η Τουρκοκρατία από τις αρχές του 15ου μ.Χ. αιώνα, είχαν ως αποτέλεσμα τον μαρασμό του μοναχισμού στο Παπίκιο Όρος αλλά και την κατεδάφιση των εναπομεινάντων Ιερών Μονών.

